Nα αλλάξει ο Νόμος Παρασκευόπουλου

(AP Photo/Felipe Dana, FILE).

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την Τρίτη τροπολογία στη Βουλή να αλλάξει ο νόμος 4322, τον οποίο έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε και ως «νόμο Παρασκευόπουλου», αφού ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ήταν και ο εμπνευστής του.

Ο περιβόητος αυτός νόμος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 27ης Απριλίου του 2015 και ειδικότερα το άρθρο 12 που φέρει τον τίτλο «Εκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση καταστημάτων κράτησης», έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αποφυλακιστεί περίπου 3.000 κρατούμενοι, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, κάνουν λόγο για 150 σκληρούς ληστές και δολοφόνους αλλοδαπούς και 50 Ελληνες που έχουν απελευθερωθεί.

Προσοχή: Δεν μιλάμε για ολιγοήμερες άδειες, αλλά για απολυτήρια από τις φυλακές. Οι ληστές του Παλαιού Φαλήρου, δύο από τους Γεωργιανούς που σιδέρωσαν την γιαγιά για να την ληστέψουν, ο δολοφόνος της εφοριακού μέσα στο Β’ Νεκροταφείο, ο Αφγανός που μόλις απολύθηκε μετέβη στη Γερμανία και σκότωσε 17χρονο κορίτσι, είναι ελάχιστες από τις περιπτώσεις που διαβάζουμε.

Κατ’ αρχήν ο νόμος καθ’ ομολογίαν δεν έγινε για λόγους ανθρωπιάς και σωφρονισμού. Αλλά για αποσυμφόρηση των φυλακών και όριζε στενά χρονικά όρια που ούτε ο πιο αυστηρός εισαγγελέας δεν μπορεί να παραβλέψει.

Ασφαλώς απολύσεις πρέπει να γίνονται σε ειλικρινά μετανοούντες, σε κρατούμενους που έμπρακτα έχουν δείξει μέσα στη φυλακή ότι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία να προκόψουν στην κοινωνία. Αλλά να νομοθετείται η αποσυμφόρηση των φυλακών με αυτό τον τρόπο είναι μάλλον μία βλοσυρή πολιτική.

Κι αν είναι επείγουσα ανάγκη τότε όφειλαν να θεσπίσουν αυστηρά κριτήρια που τώρα εκ των υστέρων και μετά από 2,5 χρόνια δήλωσε ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης ότι σκοπεύει να κάνει, για να εξαιρούνται βιαστές και δολοφόνοι.

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, αλλά αυτό το πλήρωσαν ακριβά κάποιοι αθώοι.

Αν και τίποτα δεν δείχνει ότι θα βάλουν οι ιθύνοντες μυαλό. Ηδη έσπευσε στη Βουλή την Τρίτη να πει ο Υπουργός Οικονομικών, και χωρίς να του πέφτει λόγος, ότι θα καταψηφίσει το κόμμα του την τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση, όπως δηλώνει η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, καθιστά ελαστικότερη τη χορήγηση ολιγοήμερων αδειών στους κρατουμένους, με συνέπεια ακόμη και οι τρομοκράτες να βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές και να καταστρώνουν ελεύθερα τα επόμενα σχέδιά τους.

Αν αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι μία άρρωστη νοοτροπία, δεν γνωρίζουμε τι είναι.

Αντίθετα, εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει, με πνεύμα ανθρωπιάς, αλλά και αυστηρών κριτηρίων, να συζητήσει με τα άλλα κόμματα ώστε να μπει φραγμός σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Από κοινού όλοι για να φτιαχτεί ένας νόμος που θα αποτελεί πρότυπο για το σωφρονιστικό σύστημα και όχι αυτό το ξεχαρβάλωμα που παρατηρείται τώρα…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *