x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να αναζητηθούν ευθύνες για το «Βέλος»

Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο ως γνωστόν έχει μετατραπεί σε πλωτό μουσείο και εδώ και μήνες είναι αγκυροβολημένο στη Θεσσαλονίκη, υπέστη το Σάββατο σοβαρές ζημιές, και συγκεκριμένα μια μεγάλη σχισμή στην πρύμνη του από τις προσκρούσεις επάνω στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στη συμπρωτεύουσα.

Τελικά χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από το Σάββατο μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής το πλοίο ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές σημείο. Ηδη έγιναν εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισρεύσει στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου, ενώ σήμερα αναμενόταν να γίνει νέα επιθεώρηση από δύτες, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας, και ακολούθως θα αποφασιστεί το σημείο όπου θα μεταφερθεί για την επισκευή του.

Με λίγα λόγια τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά εκθέτουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και εκθέτουν και την ίδια τη χώρα. Το πλοίο ναι μεν δεν είναι λειτουργικό, έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια, φέρει όμως πάνω τους έντονους και μεγάλους συμβολισμούς.

Φαντάζεστε να είχε βυθιστεί το «Βέλος» μέσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης; Τι μηνύματα θα έστελνε ένα τέτοιο συμβάν προς πάσα κατεύθυνση; Προφανώς ότι η Ελλάδα και οι ένοπλες δυνάμεις της δεν μπορούν να διαφυλάξουν ούτε την ακεραιότητα ενός πλοίου-συμβόλου ακόμα και μέσα στην παραλία της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής πόλης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για ό,τι έγινε το Σαββατοκύριακο στο «Βέλος». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στο εν λόγω πλοίο αφού σε ανάλογη θέση είχε βρεθεί και προ μηνών από παρόμοια κακοκαιρία. Και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Πόσω μάλλον το τρις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θλιβερό συμβάν με τον νεαρό (μόλις 19 ετών) ομογενή Χρήστο - Αλέξανδρο Θέμελη τον νεότερο στη Φλόριδα, που σκότωσε τους γονείς του προτού πέσει νεκρός και ο ίδιος από τις σφαίρες των αστυνομικών που έσπευσαν στην οικία τους, φέρνει στο προσκήνιο κατά τραγικό τρόπο το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των πολιτειών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ