Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο ως γνωστόν έχει μετατραπεί σε πλωτό μουσείο και εδώ και μήνες είναι αγκυροβολημένο στη Θεσσαλονίκη, υπέστη το Σάββατο σοβαρές ζημιές, και συγκεκριμένα μια μεγάλη σχισμή στην πρύμνη του από τις προσκρούσεις επάνω στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στη συμπρωτεύουσα.
Τελικά χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από το Σάββατο μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής το πλοίο ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές σημείο. Ηδη έγιναν εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισρεύσει στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου, ενώ σήμερα αναμενόταν να γίνει νέα επιθεώρηση από δύτες, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας, και ακολούθως θα αποφασιστεί το σημείο όπου θα μεταφερθεί για την επισκευή του.
Με λίγα λόγια τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά εκθέτουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και εκθέτουν και την ίδια τη χώρα. Το πλοίο ναι μεν δεν είναι λειτουργικό, έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια, φέρει όμως πάνω τους έντονους και μεγάλους συμβολισμούς.
Φαντάζεστε να είχε βυθιστεί το «Βέλος» μέσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης; Τι μηνύματα θα έστελνε ένα τέτοιο συμβάν προς πάσα κατεύθυνση; Προφανώς ότι η Ελλάδα και οι ένοπλες δυνάμεις της δεν μπορούν να διαφυλάξουν ούτε την ακεραιότητα ενός πλοίου-συμβόλου ακόμα και μέσα στην παραλία της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής πόλης.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για ό,τι έγινε το Σαββατοκύριακο στο «Βέλος». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στο εν λόγω πλοίο αφού σε ανάλογη θέση είχε βρεθεί και προ μηνών από παρόμοια κακοκαιρία. Και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Πόσω μάλλον το τρις.