x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να αντιμετωπιστούν σε βάθος τα προβλήματα των αγροτών

Υστερα από μια σειρά κινητοποιήσεων των αγροτών στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία), που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, ήρθε και η σειρά των Ελλήνων αγροτών να κινητοποιηθούν και να απειλούν με κλείσιμο δρόμων. Οι λόγοι είναι γνωστοί: από τη μία οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες (κυρίως οι αγρότες της Θεσσαλίας) και από την άλλη είναι τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων κ.τ.λ.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει διάθεση να αφουγκραστεί τους αγρότες, εξ και ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα για την ανακούφισή τους. Για να αντιμετωπιστούν όμως τα προβλήματα των αγροτών σε βάθος απαιτούνται τομές και μεταρρυθμίσεις.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει με νηφάλιο τρόπο, και όχι υπό το κράτος της πίεσης και της απειλής των μπλόκων στους δρόμους, να καταρτιστεί μακρόπνοο σχέδιο για την ενημέρωση και των ευαισθητοποίηση των παραγωγών για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο τους που θα τον καταστήσουν βιώσιμο.

Χρειάζεται να γίνουν μελέτες για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που εκτός όλων των άλλων θα προσελκύσουν και νέους αγρότες.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός των αγροτικών υποδομών και να υπάρξουν συνεχή προγράμματα κατάρτισης για την απόκτηση από τους αγρότες νέων δεξιοτήτων και γνώσεων πάνω σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

Μόνο έτσι ο αγροτικός κλάδος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος που ήδη έχει ξεκινήσει. Απλές επιδοτήσεις και επιμονή σε μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών (που είναι ήδη ξεπερασμένα), δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να εκσυγχρονιστεί, και είναι ευκαιρία αυτό να γίνει στην παρούσα φάση που η χώρα γενικά κινείται σε τροχιά ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουν περάσει σχεδόν 250 χρόνια από τη δημιουργία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ