x
 

Αντίλογος

Να διδαχθούμε από τις καταστροφές

05 Αυγούστου 2021
Αντίλογος του Βασίλη Κουτσίλα

Ανεξάρτητα από την πολιτική αντιπαράθεση που (δικαίως ή αδίκως) προκαλεί, το φαινόμενο των πυρκαγιών ιδίως το καλοκαίρι θα πρέπει να μας απασχολήσει ως κοινωνία συνολικά. Είτε πρόκειται για εμπρησμό είτε για αμέλεια, είτε προκαλούν ανθρώπινα θύματα, είτε όχι, η πραγματικότητα είναι ότι οι πυρκαγιές υπάρχουν και θα υπάρχουν και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται όλο και περισσότερες μέσα σε συνθήκες πιο δυσμενείς (σκεφτείτε μόνο ότι οι πυροσβέστες στην Ελλάδα προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές με 44 και 45 βαθμούς Κελσίου (111 και 113 βαθμούς Φαρενάιτ). Άρα, το να μην κάνουμε τίποτα και απλά να περιμένουμε να μην μας τύχει «στραβή στη βάρδια» όπως έλεγε και η (ιδεολογική) ξαδέρφη του Μαδούρου, η Ρένα η Δούρου (που για ένα φεγγάρι παρίστανε την περιφερειάρχη Αττικής) δεν είναι σώφρον. Μόλις περάσει η τρέχουσα μπόρα (ελπίζοντας βέβαια ότι δεν θα μας βρει και καμία άλλη) θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η τεχνολογία πλέον δίνει στον άνθρωπο πολλά δυνατά μέσα και εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή. Ας εξοπλιστούμε π.χ. με drone και με κάμερες (έτσι γίνεται η σύγχρονη πυρασφάλεια και όχι με κλασικά πυροφυλάκια), ας αποκτήσουμε όλα εκείνα τα μέσα που συμβάλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών και βέβαια ας ρίξουμε το βάρος στον καθαρισμό των δασών. Αν δεν πάρουμε μαθήματα από τις μέχρι σήμερα καταστροφές και αν δεν αξιοποιήσουμε την τεχνολογία τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Στο τμήμα «δι’ υπόθεσίν τους»

Είναι γνωστό ότι στο διαδίκτυο λέει και γράφει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του. Αν καθίσεις και τα πάρεις όλα τοις μετρητοίς δεν θα κάνεις άλλη δουλειά, δεν θα κοιμάσαι τα βράδια. Πόσο μάλλον αν είσαι δημόσιο πρόσωπο. Για τον αψύ Σφακιανό, τον Δρα Ιατρικής τον Παύλο τον Πολάκη, φαίνεται ότι η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λόγος ύπαρξης. Χώρια που ο ίδιος κάνει αναρτήσεις κατά ριπάς (μήπως έχει και τίποτα άλλο να κάνει;) πλέον απέκτησε και ένα άλλο χόμπι: στέλνει εξώδικα σε χρήστες του Διαδικτύου με την άποψη των οποίων δεν συμφωνεί. Το μόνο που μένει είναι (αν και όποτε ο Παύλος ξαναβρεθεί στην εξουσία) η Αστυνομία να καλεί αυτούς τους χρήστες στο τμήμα «δι’ υπόθεσίν τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχετε βρεθεί ποτέ σε ψηφοφορία φοιτητών για την κατάληψη ή όχι της Σχολής τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο; (Το επίθετο βέβαια «ελληνικό» είναι περιττό, αφού το φαινόμενο των καταλήψεων στις πανεπιστημιακές σχολές είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ