x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να εκμεταλλευθούμε τη δυναμική για την επιστροφή των Γλυπτών

Αλλο ένα δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το Λονδίνο έκανε την εμφάνισή του προχθές. Το πρακτορείο «Bloomberg», με τη δύναμη και το κύρος που διαθέτει, ανέφερε ότι το Μουσείο Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά. Πηγές, βέβαια, του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού διαψεύδουν ότι υπάρχει σχετική συμφωνία (και πράγματι μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα), αλλά το θέμα δεν είναι ακριβώς αυτό. Το θέμα στο οποίο αξίζει να σταθούμε όλοι είναι ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει στην παρούσα φάση κάποια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το όλο ζήτημα έχει αποκτήσει μια μεγάλη δυναμική.

Πότε στο παρελθόν, κοντινό ή απώτερο, είχε υπάρξει τέτοια ομοβροντία δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, με όχι απλή αναφορά στο θέμα αλλά και ξεκάθαρη υποστήριξη στο δίκαιο αυτό αίτημα της Ελλάδας; Ποτέ. Ακόμα και στην περίοδο της υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη, το θέμα των Γλυπτών δεν είχε κάποια πρόοδο. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας αφού η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε κατά κάποιο τρόπο να το διεθνοποιήσει.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να φέρει πίσω εκεί που πραγματικά ανήκουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ας αφήσουν, λοιπόν, όλοι τις μικροπρέπειες και τους κομματικούς τακτικισμούς και ας συστρατευθούν με την παρούσα κυβέρνηση η οποία έχει ανακινήσει δυναμικά το όλο θέμα.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μια εθνική υπόθεση, ξεπερνά τις ιδεολογίες και τα κόμματα και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι και να προσφέρουν αφειδώς τις δυνάμεις τους, μικρές ή μεγάλες, στην υπηρέτηση αυτού του μεγάλου σκοπού. Υπάρχουν άλλα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει κομματική αντιπαράθεση. Αυτό ας μείνει απ’ έξω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αρης για ακόμη μία σεζόν έχασε τον βασικό του στόχο που ήταν η διεκδίκηση μέχρι τέλους του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ δεν έχει εξασφαλίσει ούτε την παρουσία του στα πλέι οφ, πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, απόρροια της «αναιμικής» του απόδοσης το τελευταίο διάστημα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ