x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να γυρίζεις και το άλλο μάγουλο ζήτησε ο Χριστός κ. Ελπιδοφόρε

Από τότε  που η χριστιανική θρησκεία έγινε η επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, αρκετοί ιερωμένοι έγιναν «αυτοκόλλητοι» με την εκάστοτε εξουσία και «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην υποκρισία, στην πλεονεξία και στην εκμετάλλευση των συνανθρώπων τους.

Πρώτος τους, ιστορικά, στόχος υπήρξε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός γιατί ακριβώς στεκόταν εμπόδιο στα σκοταδιστικά τους σχέδια. Η κλασική Ελλάδα σεβόταν την ελευθερία του ανθρώπου, τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό δεν τους ήταν αρεστό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μαζική καταστροφή των αρχαίων ναών και αγαλμάτων, το κλείσιμο των Φιλοσοφικών Σχολών και η δολοφονία της λαμπρής επιστήμονος και φιλοσόφου Υπατίας στην Αλεξάνδρεια του 5ου μ.Χ. αιώνα, που γδάρθηκε και τεμαχίστηκε σε μικρά κομματάκια από τον φανατισμένο «χριστιανικό» όχλο.

Το περισσότερο όμως αθώο αίμα το έχυσαν οι καθεστωτικές αυτές «χριστιανικές» ελίτ κατά τον Μεσαίωνα με τις σταυροφορίες, τον βίαιο προσηλυτισμό των κατακτημένων από τους αποικιοκράτες πληθυσμών, την Ιερά Εξέταση, αλλά και με τους πολυετείς πολέμους εναντίον των μεταρρυθμιστών του Λούθηρου και του Καλβίνου, οι οποίοι δεν ήθελαν να πληρώνουν στους καλοταϊσμένους ιερείς τα συγχωροχάρτια που υποτίθεται θα τους «εξασφάλιζαν» πρώτο τραπέζι πίστα στον… Παράδεισο.

Πάντα «κολλητοί» με τους εκάστοτε κρατούντες, άσχετα από το αν ήταν δικτάτορες ή φασίστες όπως ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας, πολλοί ιερωμένοι του 20ού αιώνα «δεν είδαν και δεν άκουσαν» τίποτα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, για τις δολοφονίες των αντιφρονούντων, ή για τα εκατομμύρια των αθώων θυμάτων των Παγκοσμίων Πολέμων.

Επί τουρκοκρατίας ιερωμένοι και κυρίως οι Πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης και η «ελίτ» του Φαναρίου ήταν οι «πρόθυμοι» που είχαν αναλάβει για λογαριασμό των Σουλτάνων να κρατούν τους Ελληνες πεσμένους στα γόνατα μπροστά στους Τούρκους κατακτητές. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ που η Εκκλησία μας ηρωοποίησε γιατί κρεμάστηκε από τους Τούρκους ως εκδίκηση για την εξέγερση των Ελλήνων, ήταν αυτός που αφόρισε την Επανάσταση του 1821, τον ήρωά της Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον διανοούμενό της Αδαμάντιο Κοραή. Μέχρι και ο Νίκος Καζαντζάκης αφορίστηκε από την Εκκλησία γιατί αναζητούσε μόνος του και χωρίς τους παπάδες τον Θεό, ενώ ο Κοραής υποστήριζε ότι είναι αδύνατον να ενεργεί ελεύθερα το Πατριαρχείο τη στιγμή που βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσω στην Τουρκία.

Τη σύγχρονη όμως εποχή δεν μπορούν πλέον οι ιερωμένοι να κόψουν σε κομματάκια τα σώματα αυτών με τους οποίους έχουν διαφορές, δεν μπορούν να τους στείλουν στην πυρά ως αιρετικούς, ή να τους αφορίσουν όπως τους ήρωες που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Χρησιμοποιούν το νόμο έστω και αν αυτό αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις συγκαταλέγεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που μήνυσε πρόσφατα δημοσιογράφο ενημερωτικής ιστοσελίδας θρησκευτικού περιεχομένου της Αθήνας.

Δεν μας ξάφνιασε το γεγονός. Το ότι δεν σηκώνει πολλά – πολλά το «δήλωσε» άλλωστε «έμμεσα», προς κάθε κατεύθυνση και δημόσια, ο ίδιος ο κ. Ελπιδοφόρος από την πρώτη αρχή.

Η ουσιαστική όμως ερώτηση σχετικά με όλα όσα γράψαμε μέχρι τώρα είναι η εξής: έχουν δικαίωμα οι πολίτες να ασκούν κριτική στα έργα των ιερωμένων που πρωταγωνιστούν άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικά ζητήματα, εμπορικές δοσοληψίες μεγάλου βεληνεκούς κλπ.; Ή μήπως ισχύει το «πίστευε και μη ερεύνα» και το δόγμα ότι οι ιερωμένοι έχουν πάντα το δίκαιο με το μέρος τους και πράττουν πάντα το σωστό επειδή είναι οι «επίσημοι εκπρόσωποι» του Θεού στη Γη; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι εννοείται πως και οι ιερωμένοι είναι άνθρωποι σαν και εμάς, με αδυναμίες σαν τις δικές μας.

Ασκεί ο κ. Ελπιδοφόρος πολιτική; Σαφέστατα ναι. Προσέξτε το θριαμβευτικό ύφος του πρόσφατα στο Λευκό Οίκο, δίπλα στον πρόεδρο Μπάιντεν, ή το ύφος του δίπλα στον πρόεδρο Ερντογάν στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» απέναντι από τον ΟΗΕ στο Μανχάταν και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Οταν όμως ένας ιερωμένος συγχέει ηθελημένα τη θρησκεία με την πολιτική, είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένος να υπομένει αδιαμαρτύρητα κάθε κριτική, όσο άδικη και αν είναι αυτή, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι πολιτικοί και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί την χριστιανική αγάπη, τη συγχώρεση, την πειθώ και όχι τους εισαγγελείς για να απαντήσει στις δίκαιες ή άδικες κατηγορίες εναντίον του. Δεν έχει δικαίωμα να μετατρέπει τον Οίκο του Θεού σε Οίκο Εμπορίου.

Αν ο κ. Ελπιδοφόρος κάνει μηνύσεις, φανταστείτε τι πρέπει να κάνουν ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης, ο Ανδρουλάκης και οι λοιποί Ελληνες πολιτικοί. Φανταστείτε πόσες μηνύσεις θα έπρεπε να κάνουν οι διάφοροι ομογενειακοί παράγοντες που υφίστανται επικρίσεις και σχόλια κάθε είδους από τους πάντες. Δεν θα είχε μείνει μέχρι τώρα ούτε ένας Ελληνας, ούτε ένας ομογενής που να μην είχε μπλέξει με τα δικαστήρια. Ολόκληρη η Γη θα είχε βουλιάξει στα δικαστήρια και στις φυλακές αν το κάθε δημόσιο πρόσωπο υπέβαλε μηνύσεις εναντίον των επικριτών του.

Ειδικά οι ιερωμένοι που κάκιστα παίζουν ταυτόχρονα και ρόλο πολιτικού ηγέτη, πρέπει να ανέχονται την άδικη κριτική και να διακατέχονται από μεγαλοψυχία, συγχώρεση και ταπεινοσύνη. Αγαπάτε αλλήλους είπε ο Χριστός και αν δεχτείς ένα χαστούκι γύρνα και το άλλο μάγουλο αν θέλεις να είσαι αληθινός Χριστιανός. Οι ιερωμένοι πρέπει να αγαπούν, να συζητούν με υπομονή και να συγχωρούν. Αν και αυτοί καταφύγουν στα δικαστήρια, τότε η θρησκεία, η Εκκλησία, η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό, η επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους, θα καταστούν υπόθεση εισαγγελέων.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα από την ζεστή Αθήνα με τον ήλιο να την καίει με 82 βαθμούς και να την προετοιμάζει για τη συνέχεια των 84-85 και φυσικά για το καλοκαίρι που έρχεται γοργά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ