x
 

Κύριο Άρθρο

Να μην ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου

Εδώ και χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες Ισραήλ και Ιράν βρίσκονταν σε έναν ακήρυχτο ή σκιώδη αν προτιμάτε πόλεμο μεταξύ τους. Κατά βάσιν αυτό που γινόταν ήταν το εξής: διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις, και κυρίως οι Χεζμπολάχ, Χαμάς, και Χούθι που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από την Τεχεράνη πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί απαντούσαν πλήττοντας στόχους κυρίως σε Λίβανο και Συρία που συνδέονται άμεσα με το Ιράν. Ολα αυτά άλλαξαν το βράδυ του Σαββάτου όταν το Ιράν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ. Από εκείνη την ώρα (παρά το γεγονός ότι η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία από το Ισραήλ) τίποτα δεν είναι το ίδιο.

Το Ιράν διέπραξε ένα σημαντικό λάθος. Με την κίνησή του αυτή αλλάζει τα δεδομένα και ο ακήρυχτος πόλεμος ή ο (κλεφτο)πόλεμος μέσω αντιπροσώπων, που διεξαγόταν εδώ και χρόνια, κινδυνεύει να διευρυνθεί. Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει πάση θυσία το Ισραήλ να μην υποπέσει και αυτό με τη σειρά του σε ένα λάθος, να μην απαντήσει δηλαδή στο χτύπημα που δέχθηκε.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουμε απλά την ισοφάριση ενός λάθους (του Ιράν) με ένα άλλο (του Ισραήλ). Θα έχουμε μια ολέθρια εξέλιξη, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά για μεγάλο μέρος του Κόσμου, με δεδομένες τις δυνάμεις που συντάσσονται πίσω από το Ισραήλ και το Ιράν.

Η διεθνής κοινότητα, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουν την ισραηλινή ηγεσία από το να προχωρήσει σε χτύπημα κατά του Ιράν. Ας σημειωθεί δε, ότι το Ισραήλ είναι και κάτοχος πυρηνικών όπλων, ενώ το Ιράν μπορεί επισήμως να μην διαθέτει τέτοια όπλα, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά (και παρά τους ελέγχους στους οποίους είχε υποβληθεί) σε τι βαθμό είχε προχωρήσει το μυστικό πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ας γίνει λοιπόν το παν για να μην ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ