x
 

Κοινωνία

Να μην παραδοθεί Κούρδος στην Τουρκία μέσω Γερμανίας – Μαχητική διαδήλωση στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεκάδες Κούρδοι πολίτες, στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να ζητήσουν να μην ικανοποιηθεί το αίτημα για έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιάς στη Γερμανία, κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα οδηγήσει στην παράδοση του συλληφθέντα στην Τουρκία.

Κρατώντας πλακάτ και πινακίδες με συνθήματα στην ελληνική και κουρδική γλώσσα και φωτογραφίες του Κενάν Αγιάς, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Ο Κενάν δεν είναι τρομοκράτης, είναι δημοκράτης», «Κύπρος, Σταμάτα τις απελάσεις Κούρδων», «Λευτεριά στον Κενάν Αγιάς», «Φασίστα Ερντογάν», «Φασιστική Τουρκία, Φασιστική Γερμανία» και «Ζήτω ο Κενάν».

Ο Αγιάς συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τις γερμανικές αρχές, σχετικά με φερόμενη εμπλοκή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 16 Μαρτίου, ο Αγιάς παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για έκδοσή του στη Γερμανία, στη βάση του ευρωπαϊκού εντάλματος.

Μετά από αίτημα του δικηγόρου του, δόθηκαν οδηγίες από το Δικαστήριο όπως μεταφραστούν σε καταληπτή γλώσσα, τα έγγραφα που στάλθηκαν από τη Γερμανία, για σκοπούς απόδειξης του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται και το Δικαστήριο όρισε την Τρίτη, 21 Μαρτίου ως ημερομηνία για συνέχιση της διαδικασίας.

Τριμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δρ Λούη Παναγή. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Σουλεϊμάν Ταμάν, εκ μέρους της κουρδικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι «εμείς γνωρίζουμε σίγουρα ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία τα δικαστήρια είναι ελεύθερα όργανα και δεν έχουν καμία σχέση με την Υπουργό Δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε ότι η συγκέντρωση έχει σκοπό να καταδείξει τον πολιτικό χαρακτήρα που έχει το γερμανικό ένταλμα για έκδοση του Κενάν Αγιάς, υπογραμμίζοντας ότι είναι παράνομο και έχει να κάνει με τη συνεργασία που έχει η Γερμανία με την Τουρκία.

Ανέφερε επίσης ότι από πλευράς υπουργείου αναφέρθηκε ότι δεν θα γίνει πολιτική συνεργασία με την Τουρκία για να παραδοθεί ο Αγιάς στη Γερμανία και οι Γερμανοί να τον παραδώσουν στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση λέχθηκε επίσης ότι η κυπριακή δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι ο Κενάν Αγιάς θα έχει δίκαιη δίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ