x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μην περάσει του Τσίπρα για το θέμα της ψήφου μας

Είναι πλήρως κατανοητές, δικαιολογημένες, καθώς και αναμενόμενες οι αντιδράσεις ομογενών στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων, τις οποίες καταγράφει με σειρά δημοσιευμάτων του ο «Εθνικός Κήρυκας».

Οντως, τα εμπόδια που υπάρχουν στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου είναι μεγάλα και συχνά ανυπέρβλητα.

Αν σε πολλούς φαίνονται σκόπιμα, είναι γιατί είναι σκόπιμα. Γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμενε να προστεθούν όροι που θα αποτρέπουν την μεγάλη πλειοψηφία των απόδημων να ψηφίσουν.

Ορους που δημιουργούν δύο κατηγορίες ψηφοφόρων -αν είναι ποτέ δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα- των εντός της Ελλάδας και αυτών της εκτός, για τον λόγο ότι φοβάται την ψήφο μας.

Δεν είναι εξωφρενικά υποτιμητικό να θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Δεν είναι απαράδεκτο -κυρίως για τους οικονομικά αδύναμους από εμάς- να μας αναγκάζει να πηγαίνουμε στην Ελλάδα να ψηφίζουμε κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, αντί να μπορούμε να ψηφίσουμε από τους τόπους στους οποίους ζούμε;

Είχε τότε δώσει μάχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του να αποφευχθεί αυτό. Αγωνίστηκε να δοθεί στους απόδημους το ίδιο δικαίωμα ψήφου με αυτό που ισχύει για τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα. Τι πιο φυσιολογικό και δημοκρατικό από αυτό;

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν διαθέτει τα 2/3 ή 200 βουλευτές όπως προβλέπει το Σύνταγμα για να το περάσει από την Βουλή.

Μετά από αυτό, το ερώτημα που τέθηκε ήταν «όλα ή τίποτα;». Να δοθεί ψήφος στους Απόδημους έστω και κουτσουρεμένος ή να μην περάσει καθόλου;

Η απόφαση ήταν να δοθεί. Με το σκεπτικό να γίνει μια αρχή με την ευκαιρία που στην πρωθυπουργία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μας γνωρίζει, να καταχωρηθεί το δικαίωμα αυτό στο Σύνταγμα και κάποτε, αργά ή γρήγορα, υπό άλλες συνθήκες να παραχωρηθεί το δικαίωμα κανονικού και ίσου δικαιώματος ψήφου.

Τώρα υπάρχει και ένα ποσοστό ομογενών που θεωρεί ότι δεν πρέπει να ψηφίζουμε στην Ελλάδα για να μην διχαστεί ο απόδημος Ελληνισμός.

Δεν βλέπω καθόλου μια τέτοια πιθανότητα. Κατ’ αρχήν το δικαίωμα αυτό το έχουν δεκάδες εθνικές μειονότητες στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, ο απόδημος παρακολουθεί, ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, συζητά, αλλά δεν φανατίζεται, όπως παλιά. Οπως δεν φανατίζονται και στην Ελλάδα, όπως παλιά.

Αντίθετα, η ψήφος θα είναι ευεργετική και για την Ελλάδα και για τους απόδημους.

Ωστόσο, οι εκλογές πλησιάζουν. Είναι θέμα λίγων μηνών. Και πρόκειται για εκλογές ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας και ιστορικές για την Ομογένεια εφόσον μερικοί, έστω, από εμάς θα μπορέσουν να ψηφίσουν.

Το «παράθυρο» της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους κλείνει σύντομα. Μην αφήσετε την ευκαιρία αυτή να περάσει.

Και αν δεν μπορείτε να ψηφίσετε από εδώ, κάντε την θυσία -όσοι μπορείτε- και «πεταχτείτε» μέχρι την Ελλάδα να ψηφίσετε.

Το οφείλετε στην Ελλάδα. Και στον εαυτό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων και διεργασιών ενόψει της τελικής αναμέτρησης για την αρχηγία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ