x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να προστατεύονται οι κάστορες

Κύριε Διευθυντά,

Είδα άρθρο σας στις 19 Μαϊου. Γράφετε για την εξαφάνιση του κάστορα από τη Βόρεια Ελλάδα και προπαντός από την Καστοριά όπου υπήρχαν πολλά στις λίμνες της Ηπείρου και της Μακεδονίας από αυτά τα υδρόβια ζωντανά. Όταν πήγα στα Ιωάννινα πριν 47 χρόνια τα είχα δει πώς ζούσαν και τα χάζευα πώς παίζανε στο νερό και όταν έβγαιναν έξω.

Η εξαφάνιση του κάστορα οφείλεται στην ασυλλόγιστη χρησιμοποίησή του γιατί ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τη γούνα του φτιάχνοντας γούνινα πανάκριβα γυναικεία παλτά. Και πριν 10 χρόνια είχαν ειδοποιήσει για την έλλειψη αυτών των υδρόβιων ζώων. Είχε πολλούς κάστορες η Καστοριά και όλες οι λίμνες της Μακεδονίας καθώς και στα Γιάννενα της Ηπείρου, αλλά βλέπεις ο άνθρωπος έβρισκε το εύκολο και τζάμπα εισόδημα και εύκολο κέρδος.

Για την τέχνη της γούνας και την εργασία τους βέβαια τώρα υπάρχουν και οι συνθετικές γούνες που εισάγουν από τα βόρεια και ανατολικά κράτη. Νομίζω ότι φτιάχνουν γούνες και από αλεπούδες, αλλά δεν πιάνονται εύκολα. Εχουν το όνομα και τη χάρη! Ενώ τα δόλια τα καστοράκια ήταν εύκολη λεία. Με τα δολώματα στις λίμνες και στα ποτάμια έκαναν την μπάζα τους οι άνθρωποι, αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνει ένας νόμος να προστατεύονται από το κράτος για ορισμένους μήνες τον χρόνο να μην τα σκοτώνουν οι ενδιαφερόμενοι για την εκμετάλλευση της γούνας τους, όπως αυτοί που πάνε για κυνήγι ορισμένες εποχές του χρόνου στα βουνά και δάση, όπως λαγούς, αγριόγιδες, πτηνά και άλλα ζώα, όπως ξέρουμε και ακούμε.

Βαρβάρα Κουταλιάγκα Μούτος

Asheville, NC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Τσίπρας είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Η παριανή μπύρα από αρχαίο κριθάρι σε όλες τις αγορές του κόσμου

ΠΑΡΟΣ. Είναι πικρή, ελαφριά και ξανθιά και φιλοδοξεί μετά την Αμερική και τη Σιγκαπούρη να φτάσει σε όλο τον κόσμο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας