x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να προβληματίσει όλους η αποχή

Από το σύνολο των 9.814.685 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας, την Κυριακή προσήλθαν να ψηφίσουν (συμπεριλαμβανομένων και όσων επέλεξαν την επιστολική ψήφο)  στις Ευρωεκλογές συνολικά 4.062.092 πολίτες. Ποσοστιαία δηλαδή η αποχή άγγιξε το πρωτοφανές 60%, για την ακρίβεια έφτασε το 58,60%. Με άλλα λόγια, αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις χθεσινές Ευρωεκλογές στην Ελλάδα ήταν πολύ περισσότεροι από αυτούς που πήγαν.

Η επιδερμική ανάλυση που διακινείται δεξιά και αριστερά, ακόμα (δυστυχώς) και σε έγκυρα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ότι οι Ελληνες απλά… προτίμησαν την παραλία από την κάλπη. Βολική και εύπεπτη εξήγηση που κλείνει το θέμα προς το παρόν, ώστε να το ξαναβρούμε (ενδεχομένως μεγαλύτερο) στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η συμμετοχή όμως των πολιτών σε αυτή την ύψιστη έκφραση της Δημοκρατίας είναι κάτι πολύ σοβαρό για να αναλύεται με τόσο πρόχειρο και ρηχό τρόπο. Οι λόγοι που έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους είτε να απέχουν συνειδητά από την κάλπη, είτε να θεωρούν ότι δεν αξίζει και πολύ τον κόπο να χαλάσουν την Κυριακή τους για να ψηφίσουν, είναι βαθύτεροι και έχουν να κάνουν με την αποστροφή τους προς την πολιτική ζωή και τους πολιτικούς.

Θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα (διότι η αποχή τούς αφορά όλους ανεξαιρέτως) να κάνουν την αυτοκριτική τους πάνω σε αυτό το θέμα. Να αναζητήσουν για ποιο λόγο κάνουν τους πολίτες να τους γυρνάνε την πλάτη. Να μην σταθούν αυτάρεσκα σε αυτούς που πήγαν να τους ψηφίσουν αλλά να εστιάσουν γιατί οι περισσότεροι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την πολιτική.

Ας ξεκινήσουν από αυτό που είναι το μείζον και ας προσπαθήσουν μετά να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που αφορούν το καθένα ξεχωριστά. Δημοκρατίες στις οποίες οι πολίτες δεν συμμετέχουν δεν μακροημερεύουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θλιβερό συμβάν με τον νεαρό (μόλις 19 ετών) ομογενή Χρήστο - Αλέξανδρο Θέμελη τον νεότερο στη Φλόριδα, που σκότωσε τους γονείς του προτού πέσει νεκρός και ο ίδιος από τις σφαίρες των αστυνομικών που έσπευσαν στην οικία τους, φέρνει στο προσκήνιο κατά τραγικό τρόπο το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των πολιτειών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ