x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

ΝΑΤΟ, 75 χρόνια μετά την ίδρυσή του

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν τέτοιο που οι νικητήριες δυνάμεις, υπό την αιγίδα της Αμερικής, ίδρυσαν διάφορους οργανισμούς για να αποτρέψουν την επανάληψη κάτι τέτοιου στο μέλλον.
O πιο σημαντικός οργανισμός που ίδρυσαν, και που συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της ειρήνης στον Κόσμο, είναι το ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization).
Η στρατιωτική συμμαχία του NATO, είναι μια συμμαχία μεταξύ ελεύθερων, δημοκρατικών χωρών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατευθούν από το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, της στρατιωτικής συμμαχίας που ίδρυσε ως αντίπαλο δέος η τότε Σοβιετική Ενωση.
Η παράγραφος 5 του ΝΑΤΟ κάνει απόλυτα σαφές ότι η επίθεση σε βάρος μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ από μια χώρα μη μέλος αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα τα μέλη, στη Συμμαχία.
Δυστυχώς δεν προβλέπει την περίπτωση κατά την οποία ένα μέλος του ΝΑΤΟ, π.χ. Τουρκία, επιτίθεται σε άλλο μέλος, π.χ. στην Ελλάδα.
Περιέργως, η Κύπρος δεν είδε τα οφέλη που θα προέκυπταν από μια θέση της στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ.
Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την πλήρη επικράτηση της Αμερικής πολλοί θεώρησαν ότι εξαλείφθηκε ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ. Οι περισσότερες χώρες, για παράδειγμα, με εξαίρεση την Ελλάδα, μείωσαν την προσφορά τους στη Συμμαχία που πρέπει να είναι τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ.
Αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έγιναν μέλη του, προκαλώντας -είναι αλήθεια- τη Ρωσία, που είδε το ΝΑΤΟ να φτάνει στην πόρτα της.
Η εισβολή όμως της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά τα δεδομένα. Ακόμα και η Ευρώπη, με πρώτη την Γαλλία, που στο ενδιάμεσο μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες για να ξοδέψει τις αποταμιεύσεις σε κοινωνικά προγράμματα, σήμερα σπεύδει και να σταθεί στην Ουκρανία και να αναβιώσει την πολεμική της βιομηχανία.
Οσον αφορά την Ουκρανία, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί στον Πούτιν να νικήσει. Τα ιστορικά παραδείγματα πρέπει να γίνουν μαθήματα.
Σήμερα λοιπόν γίνεται κατανοητός όχι μόνον ο ρόλος και η αποστολή, αλλά και η αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ.
Δυστυχώς, η Τουρκία παίζει αμφιλεγόμενο ρόλο ως μέλος του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ρωγμές στην ενότητα της Συμμαχίας. Η επαμφοτερίζουσα θέση της, σε σχέση με την Ρωσία, η υπόσκαψη του ρόλου και της αποστολής του -δες π.χ. τον τρόπο που για έναν χρόνο εμπόδιζε την ένταξη της Σουηδίας- δικαιολογημένα ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχικά η είδηση της πτώσης του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραΐσι προκάλεσε διεθνή ταραχή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ