x

Οίνος

Navitas Winery: «Το ελληνικό κρασί φέρνει τους ομογενείς κοντά στις ρίζες τους»

29 Σεπτεμβρίου 2021
Της Χρυσούλας Καραμήτρου

Τα κρασιά τους φέρνουν τη σφραγίδα των θεών του Ολύμπου με επικεφαλής ένα «52 Peaks», Chardonnay εμπνευσμένο από τις 52 κορυφές του, ένα «2919M» Cabernet Sauvignon, όσο σχεδόν και το υψόμετρο του Μύτικα, και ένα «Mount Cloud» Grenache Rouge «κλεμμένο» μέσα από τα σύννεφα που αγκαλιάζουν το μυθικό βουνό. Το 2021 και στην πρώτη τους συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό στο Decanter World Wine Awards 2021, επέστρεψαν με 2 μετάλλια σε ισάριθμες συμμετοχές. Σήμερα απολαμβάνουν τη σοδιά του 2021, αφού όλα τα κρασιά τους θα φέρνουν και επίσημη πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας. Αναφερόμαστε στο οινοποιείο Navitas, με επικεφαλής την Μαρία Δημητριάδη και την ομάδα της, μια νέα οινοπαραγωγό, που πορεύεται με αισιοδοξία τα δύσκολα μονοπάτια της ελληνικής αμπελουργίας. Είχαμε τη χαρά να την βρούμε μέσα στο δύσκολο φετινό τρύγο και να μας μιλήσει για τη δουλειά της…

Κυρία Δημητριάδη είστε νέα παραγωγός με ένα νέο οινοποιείο πολλά υποσχόμενο. Πότε ξεκίνησε η ιδέα σας και πότε άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά»;

Ήταν το 2015, όταν η ιδέα για τη Navitas άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Wine Business στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, και προερχόμενη από οικογένεια με σημαντική συνεισφορά στο ελληνικό κρασί και από τις δύο πλευρές, αποφάσισα να ακολουθήσω τον δικό μου δρόμο.

Πηγή έμπνευσης του νέου εγχειρήματός μου, αποτέλεσε ο Ολυμπος, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται ο αμπελώνας που ανήκε στον πατέρα μου, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δίπλα μου βρέθηκε ο Γρηγόρης Σωτηριάδης, ένας νέος οινολόγος με πολλές ιδέες, επιμονή και υπομονή. Σε απόσταση 20 λεπτών περίπου ακόμη και από το πιο απομακρυσμένο σημείο του αμπελώνα, βρέθηκε και το οινοποιείο της Navitas με τα κρασιά μας που παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά τον Μάιο του 2021.

Η τοποθεσία βρίσκεται στην ανερχόμενη αμπελουργική ζώνη της Πιερίας;

Ναι στο Λιτόχωρο, στη θέση Παλιόπορος, με 160 στρέμματα σε 3 ξεχωριστά αμπελοτόπια 20, 40 και 100 στρεμμάτων. Η τοποθεσία είναι πραγματικά ξεχωριστή, καθώς πέρα από τον Όλυμπο που κυριαρχεί, η θάλασσα του Αιγαίου βρίσκεται σε ακτίνα 3 περίπου χιλιομέτρων στα ανατολικά.

Επιπλέον, όπως είπατε, η δραστηροποίηση στη δυναμικά ανερχόμενη αμπελουργική ζώνη της Πιερίας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά, είναι ακόμη ένα κίνητρο. Στόχος της Navitas είναι να στηρίξει και από την πλευρά της αυτή την προσπάθεια, προβάλλοντας την ποιότητα και τον χαρακτήρα των κρασιών της περιοχής.

Τι σημαίνει Navitas;

Η λατινική λέξη Navitas σημαίνει ενέργεια, γέννηση, δημιουργία και ζήλο. Το όνομα ήρθε και έδεσε τόσο με την ενέργεια του Ολύμπου που δεσπόζει στον αμπελώνα, όσο και με τις αξίες που διέπουν τη δουλειά του νέου οινοποιείου.

Στόχος είναι η παραγωγή κρασιών που κτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης χάρη στην ποιότητά τους και αφήνουν τον τόπο και την ποικιλία να λάμψουν.

Τι ποικιλίες έχετε;

Από την πρώτη στιγμή δουλεύουμε σε έναν αμπελώνα με φυτεύσεις που είχαν γίνει τα τελευταία 22 χρόνια περίπου, έχοντας γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες.

Πρώτη προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει μια πολύ προσεκτική επιλογή των ποικιλιών που θα κρατήσουμε -μέσα από πολλές δοκιμές-, καθώς και ο παράλληλος προγραμματισμός ενός σταδιακού πλάνου αναμπελώσεων και νέων φυτεύσεων. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα μας βρίσκεται στη φάση νέων φυτεύσεων, δίνοντας έμφαση σε γηγενείς ποικιλίες, τις οποίες θα θέλαμε να εξερευνήσουμε περισσότερο. Σε αυτή την προσπάθεια, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας πολλές διαφορετικές παραμέτρους, ανάμεσα στις οποίες και η κλιματική αλλαγή, η επίδραση της οποίας αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα κρασιά σας…

Η Navitas συστήθηκε αμέσως μετά το Πάσχα του 2021 στην ελληνική αγορά. Το portfolio μας θα έχει συνολικά 6 ετικέτες, 3 με γηγενείς ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο) και 3 με διεθνείς (Chardonnay, Grenache Rouge και Cabernet Sauvignon). Όλα τα κρασιά είναι μονοποικιλιακά και single vineyard, με περιορισμένη παραγωγή (από 2000 έως 4800 φιάλες ανά ετικέτα στην πρώτη εσοδεία κυκλοφορίας τους) και πιστοποίηση vegan. Η έμπνευση από τον Όλυμπο είναι διάχυτη και στο branding με τα 3 κρασιά αυτόχθονων ποικιλιών να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα «Terre DeZeus», ενώ οι διεθνείς ποικιλίες φέρουν ονόματα που παραπέμπουν στο υψηλότερο βουνό της χώρας μας, 52 Peaks στο Chardonnay για τις 52 κορυφές του Ολύμπου, 2919 όσο σχεδόν και το υψόμετρο του Μύτικα για το Cabernet Sauvignon, και το συννεφάκι, που αγκαλιάζει το βουνό, Mount Cloud, για το ροζέ μας από Grenache Rouge. Σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που από την εσοδεία του 2021 όλα τα κρασιά μας θα φέρουν επίσημη πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί και η δουλειά που κάνουμε με γηγενείς ζύμες.

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες που θα θέλατε να αναφέρετε;

Το νέο οινοποιείο φέρνει στο προσκήνιο μια φιλοσοφία ευαισθητοποίησης και αειφορικής διαχείρισης. Οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι του τόπου που μας φιλοξενεί τόσο γενναιόδωρα και να ανταποδώσουμε.

Έχουμε επιλέξει μια προσέγγιση ολιστική, από το αμπέλι (βιολογική καλλιέργεια) στο οινοποιείο (από την οινοποίηση στη διαχείριση της λειτουργίας του π.χ. με φωτοβολταϊκά) και τη συσκευασία (με αυστηρή επιλογή ανακυκλωμένων ή/και ανακυκλώσιμων υλικών).

Είναι ένας δρόμος που απαιτεί δέσμευση, επένδυση, εγρήγορση. Ένας δρόμος που μπορεί να υλοποιηθεί -τουλάχιστον για τα μεγέθη ενός οινοποιείου όπως η Navitas- μέσα από μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους. Ένα βήμα τη φορά.

Πολλοί αναγνώστες μας κατάγονται από τις γύρω περιοχές και κάποιοι άλλοι επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή, όπου είναι το οινοποιείο σας. Είναι επισκέψιμο;

Το οινοποιείο μας δεν είναι επισκέψιμο στην παρούσα φάση. Είναι όμως στα άμεσα πλάνα μας η επένδυση και σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι. Ελπίζουμε σύντομα να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όλους τους οινόφιλους από κάθε μεριά του κόσμου.

Κάνετε εξαγωγές; Αν όχι υπάρχει σαν ιδέα στα μελλοντικά σας σχέδια;

Φυσικά και οι εξαγωγές είναι στα σχέδιά μας. Δεν θέλουμε όμως να κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον τρύγο μόλις της δεύτερης εσοδείας μας, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Είναι σημαντικό να πατήσουμε τα πόδια μας γερά σε αυτό που έχουμε ξεκινήσει, για να είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν στρατηγικά ολοκληρωμένο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση των εξαγωγών. Πάντα θα είμαστε ένα οινοποιείο περιορισμένης παραγωγής, επομένως πρέπει η προσπάθεια να είναι μελετημένη και στοχευμένη για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα προς την Ομογένεια;

Είναι πολύ συγκινητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ελληνικό κρασί «φέρνει» τους ομογενείς κοντά στις ρίζες τους και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, μέσα από επώνυμες εμφιαλωμένες προτάσεις με ποιότητα και χαρακτήρα. Ελπίζουμε και εμείς να φανούμε αντάξιοι αυτού του ειδικού βάρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να επανασυστήσει τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ στο εγχώριο και διεθνές καταναλωτικό κοινό επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας