x
 

Κοινωνία

Νέα απειλή νιώθουν Εβραίοι στη Νέα Υόρκη, λόγω ανάδυσης του αντισημιτισμού

21 Δεκεμβρίου 2023

NEA YOΡΚH. Η Τόβαχ Φέλντσαχ (Tovah Feldshuh) καθόταν στο μετρό πρόσφατα όταν αντιμετώπισε κάτι που δεν είχε δει ποτέ στα 74 χρόνια ζωής της μέσα και γύρω από τη Νέα Υόρκη: μια δημόσια διακήρυξη αντισημιτισμού.

«Αυτοί οι αναθεματισμένοι Εβραίοι», είπε ένας επιβάτης και άρχισε να φωνάζει.

Η κ. Φέλντσαχ, η ηθοποιός της ταινίας και του Μπρόντγουεϊ που μόλις ολοκλήρωσε ένα χρόνο ως η κυρία Μπρις στο «Funny Girl», έμεινε έκπληκτη από τον άνδρα στο τρένο Α που, όπως είπε, έμοιαζε με τυπικό επιβάτη. «Η ρητορική μίσους είναι ο τρόπος με τον οποίο παίρνεις ένα τσεκούρι στην κοινωνία, με τον τρόπο που το καταστρέφεις».

Δεν υπάρχει πόλη στον Κόσμο που να φιλοξενεί περισσότερους Εβραίους από τη Νέα Υόρκη, και καμία πόλη σε αυτή τη χώρα όπως ορίζεται από την εβραϊκή ευαισθησία και κουλτούρα. Οι Εβραίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της Νέας Υόρκης από τότε που άρχισαν να μεταναστεύουν από την Ευρώπη σε μεγάλους αριθμούς τον 19ο αιώνα. Αλλά από τις 7 Οκτωβρίου, την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, πολλοί Εβραίοι Νεοϋορκέζοι έχουν νιώσει κάτι εντελώς άγνωστο: την αίσθηση ότι δεν είναι στο σπίτι τους ή ίσως δεν είναι καν ευπρόσδεκτοι.

Πολλοί Εβραίοι λένε ότι ένιωσαν μια άβολη μετατόπιση στην πόλη, μια αντίληψη ότι η ταυτότητά τους ως Νεοϋορκέζοι θεωρείται δευτερεύουσα σε σχέση με τον Ιουδαϊσμό τους.

«Οπως κάθε άλλος Εβραίος της Νέας Υόρκης, είμαι πραγματικά προβληματισμένος από την άνοδο του αντισημιτισμού σε αυτόν τον τόπο που πάντα θεωρούνταν καταφύγιο για τους Εβραίους», δήλωσε ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ σε συνέντευξή του.

Κάποιοι φορούν πιο δημόσια την εβραϊκή τους ταυτότητα, μια πράξη υπερηφάνειας και άμυνας. Μερικοί φοβούνται μήπως γίνουν στόχος παρενόχλησης. Παρόλο που περισσότεροι Εβραίοι φορούν κοσμήματα Star of David και τοποθετούν την ισραηλινή σημαία στα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι λαμβάνουν επίσης προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των ονομάτων τους σε λιγότερο εβραϊκούς ήχους σε εφαρμογές όπως η Uber και η Lyft.

Πολλοί λένε ότι αισθάνονται περαιτέρω αποξενωμένοι από μια διάσπαση εντός της εβραϊκής κοινότητας μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ένθερμα τον χειρισμό του πολέμου από την ισραηλινή κυβέρνηση και εκείνων που εξοργίζονται από αυτόν. Εξίσου διχαστικό είναι το σχίσμα μεταξύ των Εβραίων που φοβούνται την άνοδο της αντιεβραϊκής προκατάληψης και εκείνων που ανησυχούν ότι τέτοιες ανησυχίες καταπνίγουν την ελευθερία του λόγου.

Η κατάσταση έχει κορυφωθεί σε μια δύσκολη περίοδο για μεγάλο μέρος της εβραϊκής Νέας Υόρκης. «Οπως είμαι σίγουρη ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται, οι τελευταίες οκτώ εβδομάδες ήταν ένα πραγματικό τρενάκι συναισθημάτων», δήλωσε η Χάνα Μπρόνφμαν (Hannah Bronfman), μια δημιουργός ψηφιακών μέσων που ζει στο Γκρίνουιτς Βίλατζ.

Η μεροληψία δεν είναι νέο φαινόμενο για τους Εβραίους ή τους μουσουλμάνους στη Νέα Υόρκη, αλλά οι οργανώσεις υπεράσπισης και για τις δύο κοινότητες έχουν αναφέρει αύξηση της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού από την αρχή του πολέμου.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ