x

Αμερική

Νέα δικαστική απόρριψη για τους νέους εκλογικούς χάρτες της Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χωρίς αντίκρισμα φαίνεται πως θα είναι και η τελευταία προσπάθεια των Δημοκρατικών να ανατρέψουν την απόρριψη των εκλογικών περιφερειών που σχεδίασαν οι πολιτειακοί αντιπρόσωποι του Ολμπανι –με τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη (Michael Gianaris) να είναι ένας από τους επικεφαλής- ως αντισυνταγματική, αφού η προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο πέφτει στο κενό.

Αυτό τουλάχιστον έγινε σαφές από την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για κατοχύρωση της ημερομηνίας των προκριματικών εκλογών. Οι Δημοκρατικοί κινήθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς, σε περίπτωση που παρέμεναν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, ο απορριφθείς χάρτης θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί προσωρινά, έστω μόνο για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους «New York Times», μετά την απόφαση – κόλαφο του Πολιτειακού Εφετείου, το Δημοκρατικό Κόμμα επιχείρησε να προσφύγει σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, προκειμένου να αξιοποιήσει μια παλαιότερη απόφαση, η οποία εν μέρει κατοχύρωνε τον Ιούνιο ως μήνα των προκριματικών, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση ψήφου των ενστόλων που βρίσκονται σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, αλλά και των πολιτών που διαμένουν εκτός ΗΠΑ. Κατόπιν τούτου, αξίωσαν, αρχικά, την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, βάσει των οποίων οι χάρτες θα επανέρχονταν για τις προσεχείς εκλογές, προκειμένου να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα αυτό, ενόσω ο ανεξάρτητος δικαστικός εμπειρογνώμονας θα σχεδίαζε τους χάρτες των περιφερειών που θα ίσχυαν για τα επόμενα χρόνια.

O ομογενής αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτειακής γερουσίας Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, 4 Απριλίου 2022. (AP Photo/Hans Pennink)

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή είναι μια απόπειρα τύπου Hail Mary (σ.σ. απέλπιδα προσπάθεια), που αντικείμενό της είναι να γίνει μια δύσκολη προσπάθεια προκειμένου οι προκριματικές στη Νέα Υόρκη να διεξαχθούν με βάση τις περιφέρειες που η Πολιτεία έκρινε αντισυνταγματικές», ήταν τα λόγια του Ομοσπονδιακού Δικαστή Λούις Κάπλαν (Lewis Kaplan), ο οποίος όχι μόνο δεν αποδέχθηκε τη βάση των επιχειρημάτων των Δημοκρατικών, αλλά, αντίθετα, τους κατακεραύνωσε.

Παρ’ όλα αυτά, οι νομικές επιλογές δίνουν στους Δημοκρατικούς τη δυνατότητα να επιμείνουν, με μια νέα προσφυγή σε Ομοσπονδιακό Εφετείο. Οπως συνέβη όμως και στον πρώτο βαθμό, επίσης σε αυτήν την περίπτωση οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες, ενδεχομένως και ακόμη λιγότερες, καθώς δύσκολα θα υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να «κλειδωθεί» η ημερομηνία του Ιουνίου, τη στιγμή που άλλοι φορείς δεν το έκριναν απαραίτητο.

Χάος με εκστρατείες και ημερομηνίες

Οπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.»), η ανατροπή των εκλογικών χαρτών έχει επιφέρει ικανοποίηση κυρίως στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ιδίως στην ομογενή βουλευτή της 11ης Περιφέρειας, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), η οποία θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα δει τις πολιτικές ισορροπίες στον δικό της χάρτη να διαταράσσονται ιδιαίτερα, με δεδομένο ότι σχεδόν αποκλείεται να συμπεριληφθεί, έστω και τμηματικά, το φιλοπροοδευτικό Παρκ Σλόουπ.

Η κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.
Η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.

Στην αντίπερα όχθη, σε άλλους υποψήφιους έχει δημιουργήσει νευρικότητα, καθώς δεν γνωρίζουν σε ποιο κοινό να απευθύνουν την επικοινωνιακή καμπάνια της προεκλογικής τους εκστρατείας ή ακόμη κι αν αξίζει πλέον να κατέλθουν, σε περίπτωση που ο νέος χάρτης δεν προσφέρει πρόσβαση σε ισχυρή εκλογική βάση. Παράδειγμα μιας ανάλογης περίπτωσης είναι ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Μολινάρο (Marc Molinaro), ο οποίος είχε σχεδιάσει την καμπάνια του για να διεκδικήσει τη θέση που καλύπτει την περιφέρεια του Χάντσον Βάλεϊ, έχοντας συγκεντρώσει ένα καλό χρηματικό ποσό από δωρεές. Πλέον, μετά και την αποχώρηση του αντιπάλου του, Αντόνιο Ντελγάδο (Antonio Delgado), ο οποίος ανέλαβε αντικυβερνήτης Νέας Υόρκης, είναι στο πλήρες σκοτάδι αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεκδικήσει τη βουλευτική θέση.

«Είμαι ένας άνθρωπος που ψάχνει για ίππο. Δεν έχω περιφέρεια, ούτε αντίπαλο, παρά μόνο ένα εκατομμύριο δολάρια», είπε ο Μολινάρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κάρολιν Μαλόνι, μιλώντας σε ομογενείς κατά την επίσκεψή της στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο την προηγούμενη Πέμπτη, κατά την διάρκεια της πανομογενειακής.

«Ηρθα εδώ και σας λέω να με ψηφίσετε, ενώ δεν ξέρω καλά – καλά ποιοι θα μπορείτε να με ψηφίσετε. Δεν γνωρίζω την περιφέρειά μου», ανέφερε αστειευόμενη η κ. Μαλόνι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των Δικαστηρίων.

H κ. Carolyn B. Maloney. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
H κ. Carolyn B. Maloney. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας