x
 

Πολιτισμός

Νέα έργα πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Αττική

19 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της Αττικής, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική», παρουσίασαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Η παρουσίαση έγινε χθες το βράδυ στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ) στο Μοναστηράκι, το πρώτο δημόσιο μουσείο της χώρας για τον νεότερο πολιτισμό, που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αδριανού-Αρεως-Κλάδου και Βρυσακίου καθώς και στο Τζαμί Τζισδαράκη.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στον χώρο του ΜΝΕΠ», που «άνοιξε σχετικά πρόσφατα και εξελίσσεται σε ένα νέο τόποσημο της μητροπολιτικής Αθήνας» δήλωσε η κ. Μενδώνη για τον χώρο που έγινε η εκδήλωση, «η οποία διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής με αντικείμενο έργα και δράσεις μακράς πνοής, συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ‘Αττική’, που έχουν στόχο να αναδείξουν το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αλλά και τοπίο της Αττικής ως στρατηγικό αναπτυξιακό πόρο για ολόκληρη τη χώρα». Η επιλογή του χώρου, όπως είπε η Υπουργός στον πρόλογό της, έχει «ιδιαίτερο συμβολισμό». Καθώς βρίσκεται «στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας, πλάι στα σπουδαιότερα και τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της και ταυτόχρονα σε μια από τις λίγες παραδοσιακές γειτονιές που επιβίωσαν στον πυκνό οικοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης, συγκεντρώνει και συμπυκνώνει την ιστορική διαχρονία της πρωτεύουσας και τη δυναμική συνάντηση των πολυάριθμων εκφάνσεων του αρχαίου και του νεότερου, υλικού και άυλου πολιτισμού, που συνθέτουν το μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα της Αθήνας».

Ενημερωτική εκδήλωση με την συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά για τα έργα πολιτισμού που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ”, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η Αττική διαθέτει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στα πλέον δημοφιλή μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τις μεγάλες πολιτιστικές υποδομές παντός είδους, συγκεντρώνοντας πάνω από το 40% των αντίστοιχων επισκεπτών. Για τους λόγους αυτούς, αφετηρία του Υπουργείου αποτελεί ένα νέο όραμα για τη συνολική αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού Αττικού τοπίου ως μείζονος τουριστικού προορισμού και αναπτυξιακού κεφαλαίου με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους» συνέχισε η Λ. Μενδώνη, κάνοντας λόγο για «προστασία και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία, τον εμπλουτισμό, τη βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας υποδομών και υπηρεσιών, την αναδιοργάνωση, την αποκέντρωση, τη διάχυση, τη διασπορά, καθώς και τη στοχευμένη και ισόρροπη ανακατανομή της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας με σκοπό τον αποκορεσμό και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού μέσω της ανάδειξης νέων αποκεντρωμένων πόλων έλξης και της οργανωμένης δικτύωσης των σημείων ενδιαφέροντος».

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στα σχεδιαζόμενα έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που αφορούν τόσο στον Σύγχρονο Πολιτισμό όσο και στην Πολιτιστική Κληρονομιά και υπηρετούν τους ίδιους κοινούς στόχους. «Εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή τοπικών εδαφικών/χωρικών στρατηγικών με συστηματικό τρόπο αποτελεί το μοντέλο της Ολοκληρωμένης Χωρικής (ΟΧΕ) ή Εδαφικής (ΟΕΕ) Επένδυσης, που προσφέρει τη δυνατότητα μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων μιας ευρύτερης περιοχής με βάση ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που υλοποιεί αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις σε διαφορετικούς τομείς, ενώ συγχρόνως κάνει συντονισμένη και στοχευμένη χρήση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και της ψηφιακής τεχνολογίας» πρόσθεσε η υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το μοντέλο της ΟΧΕ στον Τομέα του Πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της εξαιρετικά γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια Αττικής.

Ενημερωτική εκδήλωση με την συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά για τα έργα πολιτισμού που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ”, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Από έναν συνολικό προϋπολογισμό που μπορεί να αγγίξει τα 170 εκατ. ευρώ, στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ευελπιστούμε ότι στο πλαίσιο της ΟΧΕ θα μπορέσουμε, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, να αντλήσουμε από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ‘Αττική’ και να αξιοποιήσουμε περί τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να τα διασφαλίσουμε μέσω των λοιπών Τομεακών Προγραμμάτων» επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού.

Ενημερωτική εκδήλωση με την συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά για τα έργα πολιτισμού που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ”, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στο Παλαιό Φάληρο περιόδευσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στην πλατεία του Φλοίσβου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ