x
 

Πολιτική

Νέα κρίση με Κίνα για το τερματικό LNG – Κλήθηκε στο Προεδρικό ο πρέσβης

19 Μαΐου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το τεραστίων διαστάσεων φιάσκο γύρω από το μεγαλεπήβολο έργο της κατασκευής τερματικού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό δοκιμάζει και τις σχέσεις Κύπρου – Κίνας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε σε συνάντηση τη Δευτέρα στο Προεδρικό τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, προφανώς για να διαμαρτυρηθεί για την στάση της κινεζικής κρατικής εταιρείας CPP αναφορικά με την εκτέλεση του συμβολαίου που υπέγραψε με την κρατική ΕΤΥΦΑ για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η κινεζική κρατική εταιρεία CPP εμφανίζεται απρόθυμη αλλά και ανήμπορη να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής της προβλήτας στο Βασιλικό, στην οποία θα «δέσει» η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου «Προμηθέας», ώστε να προσεγγίζουν πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για εκφόρτωση.

Με ανακοίνωσή της, η CPP δηλώνει πως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι μη βιώσιμη για την ίδια, στέλνοντας χωρίς περιστροφές το μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θα επαναρχίσει τα έργα στο Βασιλικό αν δεν ικανοποιηθούν οι επιπρόσθετες οικονομικές της απαιτήσεις, οι οποίες κρίνονται ως εξωφρενικές και ασυζητητί απαράδεκτες από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους νομικούς και τεχνικούς της συμβούλους.

Ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Λονδίνο, η CPP έχει καταθέσει αίτημα για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 200 εκατ. ευρώ! Υποστηρίζει ότι η ΕΤΥΦΑ, η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΦΑ που διαχειρίζεται την εκτέλεση των έργων στο Βασιλικό, δεν είναι συνεργάσιμη και επιπλέον αναβάθμισε τις απαιτήσεις της για την προβλήτα, προσθέτοντας αξιώσεις για προσθήκη πανάκριβης και χρονοβόρας κρυογονικής τεχνολογίας, ώστε η προβλήτα να αξιοποιείται ΚΑΙ για την εισαγωγή και επαναεριοποίηση φυσικού αερίου ΚΑΙ για την εξαγωγή κυπριακού υγροποιημένου αερίου.

Η κυπριακή πλευρά (Υπουργείο Ενέργειας, ΔΕΦΑ, ΕΤΥΦΑ) απαντά ότι το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2019 προβλέπει ξεκάθαρα την εγκατάσταση και κρυογονικής τεχνολογίας για σκοπούς εξαγωγών φυσικού αερίου αν και εφόσον δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριοθετήθηκε την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων Γούρρι και Φαρμακάς και απείλησε σοβαρά το Δάσος του Μαχαιρά, ένα από τους μεγάλους «πνεύμονες» της νήσου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ