x
 

Πολιτική

Νέα προσπάθεια για επιτάχυνση της ψήφισης του ν/σ για Υποδομές

08 Αυγούστου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Γερουσία αναμενόταν να προσπαθήσει να προωθήσει το μεσημέρι της Κυριακής, 8 Αυγούστου, το νομοσχέδιο οικονομικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν μία ρωγμή στις τάξεις τους, κατά των προσπαθειών που γίνονται για την τροποποίηση του νομοθετικού μέτρου.

Η Γερουσία έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι, ενώ αναμενόταν ότι θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικαστικές ψηφοφορίες το βράδυ της ίδιας ημέρας, εκτός και αν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί κατόρθωναν να έρθουν σε συμφωνία για τις τροπολογίες, η οποία θα επέτρεπε στη Γερουσία να κινηθεί ταχύτερα για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αυτό, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται εδώ και δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών, των αεροδρομίων και των υδάτινων διόδων στις ΗΠΑ, ενώ η έγκρισή του από τη Γερουσία, όπου υπάρχει σχεδόν ισάριθμη κατανομή εδρών μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών θα αποτελέσει μία μεγάλη πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και για μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών, που εδώ και μήνες καταρτίζουν τις προβλέψεις του αναφερόμενου νομοσχεδίου.

Ενα σημαντικό βήμα για την προώθηση του νομοσχεδίου έγινε το Σάββατο, όταν 67 γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων και 18 Ρεπουμπλικανών ψήφισαν για τον περιορισμό της συζήτησης, ενώ με άνεση ξεπεράστηκε το όριο των 60 θετικών ψήφων που απαιτούνται για την έγκριση των περισσότερων νομοσχεδίων από τη Γερουσία.

Ωστόσο, θα πρέπει το σύνολο των 100 γερουσιαστών να συμφωνήσουν για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθυστερήσει μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη, υπό την εφαρμογή του κοινοβουλευτικού κανονισμού, που απαιτεί την αργή προώθηση του νομοσχεδίου σε όλα τα στάδια.

Γερουσιαστές από τα δύο κόμματα έχουν εργαστεί για το πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα εξετάσει το συνδυασμό τροπολογιών που έχουν προταθεί από Δημοκρατικούς, Ρεπουμπλικανούς, αλλά και σε διακομματικό επίπεδο, στο πλαίσιο ενός επισπευσμένου χρονοδιαγράμματος.

Η όλη προσπάθεια, παρακωλύεται από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπιλ Χάγκερτι, ένα νέο γερουσιαστή από το Τενεσί, που είναι αντίθετος στην ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

«Δε μπορώ να λάβω μέρος στην προσπάθεια να γίνει αυτό, με τέτοιο τρόπο» διακήρυξε το Σάββατο ο Χάγκερτι από την ολομέλεια της Γερουσίας, ενώ ο ίδιος ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χάγκερτι είχε ανακοινώσει την αντίθεσή του, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την πρόβλεψη του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) ότι το νομοσχέδιο θα αυξήσει τα ελλείμματα κατά 256 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία δεκαετία.

Η ανάλυση του CBO (https://www.reuters.com/article/biden-infrastructure-costs/factbox-cbo-estimate-leaves-u-s-budget-shortfall-for-infrastructure-bill-backers-idUSL1N2PC30J) δε συμπεριλαμβάνει 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε προστιθέμενα έσοδα, τα οποία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει μακροπρόθεσμα, από τα οικονομικά οφέλη των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των υποδομών.

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ