x
 

Πολιτισμός

Νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την «Κυκλαδική Ταυτότητα»

ΑΘΗΝΑ. Το «Cycladic Identity» (Κυκλαδική Ταυτότητα) είναι η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής τους ταυτότητας.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε την Τρίτη το μεσημέρι σε μία συνέντευξη Τύπου και συνδυάστηκε με μία συγκέντρωση φίλων και μελών του Μουσείου, ενώ μία ζωντανή νησιώτικη ταβέρνα είχε στηθεί το βράδυ στο λόμπι του Μουσείου.

Ετσι τώρα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δένεται ακόμη περισσότερο με τις Κυκλάδες, απ’ όπου ξεκίνησε ο ελληνικός πολιτισμός και μάλιστα πηγαίνει και δρα επί τόπου, πρωτοπορώντας σε αυτό το θέμα από άλλα μουσεία.

Οπως εξήγησε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου, «με άξονες προτεραιότητας τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Από αριστερά: Dr Michael Boyd, Senior Research Affiliate, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center The Cyprus Institute, Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής WWF Ελλάς, Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, αρχαιολόγος, εκτελεστική διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PARIS TAVITIAN/MOΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

»Η πρωτοβουλία αποτελεί φυσική εξέλιξη του πολυετούς έργου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο θέλει να προσφέρει στον τόπο στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του έξω από τα όρια του φυσικού του χώρου, στα νησιά των Κυκλάδων. Αναγνωρίζοντας τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, ως δομικά στοιχεία της κυκλαδικής ταυτότητας, η πρωτοβουλία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ζωντανό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ώστε να χαρτογραφούνται οι ανάγκες τους και να υποστηρίζονται προγράμματα φορέων που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ταυτότητας αυτής».

Δημιουργήθηκε επιστημονική επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις (Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Dr Michael Boyd, Senior Research Affiliate, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center, The Cyprus Institute, Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς και Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, αρχαιολόγος, εκτελεστική διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Στην τελική επιλογή των προτάσεων συμμετέχει η Συμβουλευτική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας, η οποία παρέχει, από τη σύλληψή της ως ιδέα, σημαντική χρηματοδότηση και συμβάλλει στη χάραξη στρατηγικής.

Η πρόεδρος κα Μαρινοπούλου επισήμανε κάτι απόλυτα ουσιαστικό, λέγοντας ότι «το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν θα υπήρχε χωρίς τα νησιά των Κυκλάδων και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Το Μουσείο μας πρέπει και μπορεί να προσφέρει στις Κυκλάδες, με τρόπο βιώσιμο και ουσιαστικό. Ετσι δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία ‘Cycladic Identity’».

Επισκοπή Σικίνου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ευγενική παραχώρηση Μουσείου Κυκλαδίτικης Τέχνης

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος είπε πως «νιώθουμε την υποχρέωση να είμαστε μέρος των Κυκλάδων, να τις προστατεύσουμε, ώστε να διατηρηθεί η κυκλαδική τους ταυτότητα. Στόχος μας είναι να είμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες και να ανακαλύπτουμε τις ανάγκες τους. Να είμαστε υποστηρικτές και συνεργάτες.

Σε μια εποχή που οι τοπικές κοινωνίες στέκονται ευάλωτες και ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε φαινόμενα της σύγχρονης καθημερινότητας όπως ο αυξημένος τουρισμός, η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών, η κλιματική αλλαγή, το Cycladic Identity επιδιώκει να παρέχει τα μέσα αλλά και το κίνητρο στα νησιά να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση της κληρονομιάς τους, στοιχεία της οποίας έφεραν τις τοπικές κοινωνίες από το χθες στο σήμερα και διαθέτουν τη δύναμη να τις οδηγήσουν βιώσιμα και στο μέλλον».

Στο ξεκίνημα της δράσης του, το «Cycladic Identity» απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση γνωριμίας στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών, παρουσιάζοντας το όραμα και τον μηχανισμό λειτουργίας. Παράλληλα, στις αρχές του χρόνου, συνομίλησε με φορείς στους οποίους και απηύθυνε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης προγραμμάτων. Ειδικότερα, προσκάλεσε 34 φορείς που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες και δέχτηκε 24 αιτήσεις προγραμμάτων που κάλυπταν γεωγραφικά 14 νησιά των Κυκλάδων.

Η νησιώτικη ταβέρνα που στήθηκε στο λόμπι του Μουσείου για να ευχαριστήσει φίλους και μέλη του. ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/«ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ».

Οι αιτήσεις αυτές αξιολογήθηκαν βάσει προκαθορισμένης λίστας κριτηρίων από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και στις 31 Μαρτίου προκρίθηκαν 9 προγράμματα σε 8 νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα σε Αμοργό, Ανδρο, Δονούσα, Ιο, Κέα (2 προγράμματα), Μύκονο, Πάρο και Σίκινο.

Το κάθε πρόγραμμα διαφέρει και είναι συνδεδεμένο με τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού και έχουν ήδη ξεκινήσει και παρακολουθείται μέσα από αναφορές και επισκέψεις στο πεδίο για τη διά ζώσης επιβεβαίωση των εργασιών. Η επόμενη περίοδος χρηματοδότησης καλύπτει το έτος 2024 και αφορά προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης που απεστάλη στους φορείς τον Σεπτέμβριο. Τα επιλεγμένα προγράμματα θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους.

Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερωθεί πληρέστερα στην ιστοσελίδα www.cycladicidentity.gr

Ναυτικό Πρακτορείο-Καφενείο Πρέκας στην Αμοργό. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ευγενική παραχώρηση Μουσείου Κυκλαδίτικης Τέχνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ