x
 

Πολιτική

Νέα στοιχεία προκύπτουν για τη Μονή Αββακούμ – Διευρύνονται οι ανακρίσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέες ανακρίσεις ζητά το Συνοδικό Δικαστήριο από την ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, λόγω νέων στοιχείων που προέκυψαν από την περασμένη Παρασκευή όταν συνήλθε η Ιερά Σύνοδος μέχρι και την Τετάρτη που συνεδρίασε το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για τις καταγγελίες περί οικονομικού και ηθικού σκανδάλου, τα οποία καταλογίζονται σε δύο μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ στο χωριό Φτερικούδι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, ανάγκασαν το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο που συνήλθε για πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών, να ζητήσει περισσότερες ανακρίσεις από την ανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Με βάση, λοιπόν, τον Καταστατικό Χάρτη η Ανακριτική Επιτροπή συγκροτείται από πέντε κληρικούς, από τους οποίους οι τρεις, τουλάχιστον, είναι Αρχιερείς. Ο κατά την εκκλησιαστική τάξη πρώτος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Εάν η Επιτροπή θεωρήσει ότι υπάρχει λόγος ανάκρισης τότε θα διοριστεί Ανακριτής, ο οποίος στην περίπτωση αυτή λόγω του ότι οι κατηγορούμενοι είναι κληρικοί, ως Ανακριτής ορίζεται ένας από τους τρεις Αρχιερεύς.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και ετοιμαστεί ο ανακριτικός φάκελος επιστρέφει στην Ανακριτική Επιτροπή, η οποία αξιολογεί το πόρισμα.

Μετά την πρώτη συνεδρία, ο Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος, ανέγνωσε τη δήλωση του Συνοδικού Δικαστηρίου και δεν δέχθηκε ερωτήσεις λόγω του ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ετσι, παρά την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου αλλά και των μελών της Ιεράς Συνόδου να κλείσει το συντομότερο δυνατό η υπόθεση της Μονής, για να αποφευχθεί και ο περαιτέρω σκανδαλισμός των πιστών, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποτελούν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος προεδρεύει του Δικαστηρίου, ο Κωνσταντίας Βασίλειος και ο Λεμεσού Αθανάσιος, όπως επίσης οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος – ο οποίος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος – ο οποίος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου.

Βίντεο που προκαλεί οργή

Στο μεταξύ ένα νέο βίντεο που «καίει» τον Ηγούμενο της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκτάριο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης». Σε αυτό έχει καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο οι μοναχοί έβαζαν «μύρο» σε σταυρό προκειμένου να πείσουν τους πιστούς ότι γίνονται θαύματα.

Στο βίντεο που προέρχεται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της Μονής Οσίου Αββακούμ, φαίνονται ο Ηγούμενος και ο μοναχός Αββακούμ να προετοιμάζουν τον σταυρό, τοποθετώντας το υγρό που ετοίμασαν προηγουμένως.

Το βίντεο καταγράφηκε το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου 2023 με τους δύο μοναχούς να συζητούν για την ετοιμασία του «μύρου». O μοναχός Αββακούμ κρατά το δοχείο με το κοκτέιλ που ετοιμάστηκε και το κινεί για να ανακατευθεί το μίγμα. Στο πλαίσιο της ετοιμασίας του σταυρού, ακούγεται ο Νεκτάριος να δίνει οδηγίες στον Αββακούμ να βάλει αρκετό «μύρο» στον σταυρό μέχρι να «κολυμπώσει».

Σεξουαλικά αδικήματα και γεμάτο χρηματοκιβώτιο

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» συγκλονιστικά και αδιάσειστα είναι τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα σεξουαλικά αδικήματα στα οποία φέρονται να υπέπεσαν οι δύο μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Έντυπο υλικό φανερώνει ότι τα αδικήματα δεν περιορίζονταν απλώς σε σεξουαλικές πράξεις, αλλά το όλο σκηνικό διανθιζόταν και με φωτογραφίες οι οποίες, προφανώς, τραβήχτηκαν από συμμετέχοντες και, πιθανώς, να θεωρούνταν προκλητικές, όχι μόνο απεικονίζοντας μοναχούς αλλά ακόμη και πολίτες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την Εκκλησία ή με την πνευματική καθοδήγηση πιστών.

Πέραν του οπτικού υλικού, υπάρχει και ακουστικό υλικό, το οποίο συνιστά έμμεση παραδοχή σαρκικών πράξεων. Και αν μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το οπτικό και το ακουστικό υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Δικαστήρια της Πολιτείας, στην Εκκλησία φτάνει και περισσεύει να οδηγήσει σε καθαίρεση όποιον εμφανίζεται ή ακούγεται να μιλά και να λέει όσα άκουσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και όσα, προφανώς, θα ακουστούν και θα παρουσιαστούν ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Όσον αφορά την οικονομική πτυχή της υπόθεσης, πέραν των καταγγελιών του Μητροπολίτη Ταμασού που εμμέσως παραπέμπει σε απόκρυψη €807.000 από πλευράς των μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ, αυτοί κατήγγειλαν ότι έδωσαν στον κ. Ησαΐα €450.000 για την προεκλογική του εκστρατεία, όταν ήταν υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Το περιβάλλον του Μητροπολίτη απορρίπτει καθ’ ολοκληρίαν τους ισχυρισμούς. Θεωρεί, επίσης, αστείο τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν sms ή άλλο υλικό που αποδεικνύουν ότι ζητούσε ή ελάμβανε χρηματικά ποσά από τους δύο μοναχούς και θεωρεί πως όσα λέγονται θα καταρρεύσουν ως ανυπόστατα. Μάλιστα, εκφράζεται η θέση, πως στόχος είναι να τρωθεί ως ιεράρχης επειδή τόλμησε να φτάσει στα άκρα καταγγέλλοντας την οικονομική διαχείριση της Μονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ