x
 

ΑΜΕΡΙΚΗ

Ουκρανία και Συρία στις συνομιλίες Πούτιν με Ερντογάν

05 Αυγούστου 2022

ΜΟΣΧΑ. Νέα συνάντηση, τη δεύτερη σε τρεις εβδομάδες, είχαν χθες το απόγευμα στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πιθανή εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Μιλώντας στην αρχή της συνάντησής τους, στην κατοικία του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα στο Σότσι, ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις τους θα βοηθήσουν «να προωθήσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν η Τουρκία και η Ρωσία στην περιοχή».

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Εθνη βοήθησαν στη σύναψη συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανοίγοντας το δρόμο για την Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που είχαν κολλήσει στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στη χώρα πριν από περισσότερους από πέντε μήνες. Οι συμφωνίες επιτρέπουν επίσης στη Ρωσία να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα.

Τρία ακόμη πλοία που μεταφέρουν χιλιάδες τόνους καλαμποκιού αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας την Παρασκευή μετά την αναχώρηση του πρώτου πλοίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη βοήθεια στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών για τα σιτηρά, επισημαίνοντας τη σημασία του για πολλές χώρες σε όλο τον Κόσμο. «Είναι ένα οξύ ζήτημα για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τα τρόφιμα και τα λιπάσματα», είπε.

Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες στο Σότσι. Φωτογραφία: Turkish Presidency via AP

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες στο Σότσι θα επέτρεπαν στον Πούτιν και τον Ερντογάν να επανεξετάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και στη Συρία.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, Ερντογάν και Πούτιν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, πριν τεθούν επικεφαλής των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Είχε ήδη όμως σπεύσει το Κρεμλίνο χθες και είχε καλέσει την Αγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία, διεξάγοντας εκεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση: «Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη. Ομως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η επίσκεψη εργασίας του Ερντογάν ήταν μονοήμερη και εκτός της Συρίας και της Ουκρανίας, συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την Οικονομία, το Εμπόριο και την Ενέργεια και τρόποι για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ηταν η δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν, καθώς τον Ιούλιο συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, όπου είχαν τριμερείς επαφές και με τον Πρόεδρο του Ιράν.

Εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης με τον επίσημο πληθωρισμό να αγγίζει σχεδόν το 80%, η Τουρκία επίσης βασίζεται όλο και περισσότερο στη Ρωσία για το εμπόριο και τον τουρισμό. Εξαρτάται επίσης από τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και η ρωσική ατομική υπηρεσία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Aκουγιού. Μιλώντας στην έναρξη των συνομιλιών της Παρασκευής στο Σότσι, ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία του έργου του πυρηνικού εργοστασίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός θα καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποκατέστησε την εικόνα που θέλει να προβάλλει η Τουρκία για τον εαυτό της, αυτή του γεωπολιτικού παίκτη-κλειδιού, και ξανάδωσε προβολή στον Ερντογάν», σημείωνε πρόσφατα η Ασλί Αϊντιντασμπάς, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Κατά την ίδια, «οι περισσότεροι Τούρκοι τάσσονται υπέρ της θέσης της χώρας τους», που είναι «σχεδόν η ουδετερότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας, παρότι είναι κράτος-μέλος του NATO, να παραμείνει ουδέτερη έναντι της Μόσχας όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας έχει αρχίσει να φέρνει καρπούς.

Η Τουρκία θέλει τώρα να εξασφαλίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ει δυνατόν στην Κωνσταντινούπολη.

«Συζητήσαμε το εάν η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία (για να συμφωνηθεί) κατάπαυση του πυρός με διάρκεια», είπε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ασία. Ομως η προσπάθεια περιπλέκεται από τις επανειλημμένες απειλές της Άγκυρας να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία, όπου τα ρωσικά και τα τουρκικά συμφέροντα συγκρούονται.

Υπάρχει ακόμη μια πιθανή αιτία εντάσεων μεταξύ των δύο Προέδρων, που είναι γνωστοί, διότι συχνά καθυστερούν στα ραντεβού τους. Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει υπομονή, περίμενε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για περίπου 50 δευτερόλεπτα, μπροστά στην κάμερα του επίσημου τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων: ήταν ζουμαρισμένη στο πρόσωπό του, στο οποίο ήταν εμφανής η ένταση. Για ορισμένους, επρόκειτο για ανταπόδοση – ο Τούρκος Πρόεδρος είχε στήσει τον ένοικο του Κρεμλίνου σχεδόν δύο λεπτά το 2020.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Τα άψυχα σώματα των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της θεαματικής κατάρρευσης γέφυρας όταν έπεσε πάνω σε πυλώνα της γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ