x

Πολιτική

Νέα τετελεσμένα μεθοδεύει το κατοχικό καθεστώς για τα Βαρώσια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέα τετελεσμένα μεθοδεύει το κατοχικό καθεστώς στην Αμμόχωστο, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει εντός του νέου χρόνου σε άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και συγκεκριμένα μετά τις λεγόμενες δημοτικές εκλογές στα κατεχόμενα.
Τη νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς ανακοίνωσε ο ψευδοπρωθυπουργός του καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ.
Υποστήριξε, μάλιστα, προκλητικά, ότι με αυτή την ενέργεια, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα προσφέρει ευκαιρίες εργοδότησης, στους νέους που ζουν στην Αμμόχωστο.
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, μιλούσε σε εκδήλωση του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του κόμματος για τις «δημοτικές εκλογές», υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανοίγματος του τμήματος της περιφραγμένης πόλης.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο ο Ο. Ουστέλ επισήμανε ότι άνοιξαν την περιοχή ενώ τους έλεγαν να μην το κάνουν.
«Κάναμε και ποδηλατοδρόμους. Ανοίξαμε την παραλία. Μέχρι σήμερα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν την επισκέφθηκαν. Μπορείτε να προβλέψετε ποιοι είναι αυτοί. Είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να συνεχίσουμε τις εργασίες μας». Μετά τις «εκλογές», συνέχισε, «θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα ολόκληρης της πόλης των Βαρωσίων. Ανοίγοντας τα Βαρώσια, θα παρέχουμε στους νέους μας που ζουν στην Αμμόχωστο ευκαιρίες για εργοδότηση. Όλα αυτά, θα τα κάνουμε μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία», όπως ανέφερε.
Η νέα τουρκική πρόκληση καταγράφεται σε μια εποχή πλήρους στασιμότητας στο Κυπριακό, χωρίς να διαφαίνεται οποιαδήποτε προοπτική για επανάληψη των προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου.
Αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα και στη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όπου βρέθηκαν τετ α τετ μετά από 7 ολόκληρους μήνες, αλλά δεν έκαναν κουβέντα για το Κυπριακό. Φωτογραφήθηκαν μόνο με τον Κόλιν Στιούαρτ και συμφώνησαν να παρακαθήσουν σε δείπνο μετά τις γιορτές.
Αυτό το χαμηλό, ως ανύπαρκτο ενδιαφέρον, οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται η όποια κινητικότητα πριν από την ολοκλήρωση όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Παράλληλα και οι δύο πλευρές στην Κύπρο δεν δείχνουν να «καίγονται» για επανέναρξη συνομιλιών. Στη μεν ελληνοκυπριακή πλευρά, η προτεραιότητα όλων είναι οι Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023 και στα κατεχόμενα βασικός στόχος του Ερσίν Τατάρ είναι η προώθηση της πολιτικής αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.
Η σχετική αδιαφορία στο Κυπριακό αποτυπώνεται και στο πώς προβλήθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Τετάρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας. Τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα η προβολή της συνάντησης ήταν περιορισμένη.
Κύριο θέμα πρόβαλε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ μόνο η «Κίπρις» που αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κατοχικού σε δημοσιογράφο της εφημερίδας. Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «την επιθυμία της τουρκικής πλευράς να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να άρουν τις δυσκολίες που παρατηρούνται στις διελεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και στο πλαίσιο αυτού είναι έτοιμοι να ανοίξουν το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς».
Πρόσθεσε ότι θα συναντηθούν ξανά στις αρχές του χρόνου, παρόλο που τον Φεβρουάριο τερματίζεται η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς έχει καταστεί παράδοση να γίνεται μια κοινωνική συνάντηση κατά τις πρώτες μέρες του χρόνου.
«Εμείς ποτέ δεν αποχωρήσαμε, ποτέ δεν αποτραβηχτήκαμε από κοινωνικές συναντήσεις ή συνομιλίες, και δεν πρόκειται. Αλλά η στάση μας έχει δηλωθεί. Έχουμε δίκαιο και επιμένουμε στις θέσεις μας. Είναι σημαντικό για εμάς να γίνει αποδεκτή η υπόστασή μας, η κυριαρχική ισότητα του τουρκικού λαού της Κύπρου» ανέφερε ο Τατάρ.
Ο τ/κ «λαός», συνέχισε ο κατοχικός ηγέτης, «δαπάνησε αρκετό καιρό για χάριν της διεξαγωγής συνομιλιών, εντούτοις οι Ε/κ «γείτονες» πρέπει να αφήσουν τα όνειρα για να μας επαναφέρουν στην κατάσταση πριν το 1974 και να θέσουν υπό την ηγεμονία τους ολόκληρο το νησί», όπως υποστήριξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στα ύψη βρίσκεται το προεκλογικό θερμόμετρο στην Κύπρο τρία μόλις 24ωρα πριν από την τελική μάχη των Προεδρικών εκλογών με τα επιτελεία των βασικών βασικών διεκδικητών του ύπατου πολιτειακού αξιώματος να δίνουν τη μάχη της συσπείρωσης και να κυνηγούν και την τελευταία ψήφο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ