x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 29 αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονταν στην Νέα Υόρκη (Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σειρά από ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας, τα οποία έφτασαν στα χέρια των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας μέσω παράνομων ανασκαφών και εντοπίστηκαν σε διαφορετικές συλλογές στην πόλη της Νέας Υόρκης, επεστράφησαν στην ελληνική Πολιτεία από τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάταν, το απόγευμα της Τρίτης, 21 Μαρτίου.

Ειδικότερα, σε μια τελετή παράδοσης – παραλαβής που έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ομογενής Βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, Μάθιου Μπογδάνος (Matthew Bogdanos), παρέδωσε συνολικά 29 αντικείμενα, τα οποία και πρόκειται σύντομα να κοσμήσουν τα ελληνικά μουσεία, όπου και ανήκουν.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, πρόκειται για αρχαιότητες οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Μακεδονία, η Ηπειρος και οι Κυκλάδες και θεωρούνται «ιδιαίτερα σημαντικές» για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Διακρίνονται οι Μάθιου Μπογδάνος, Λίνα Μενδώνη, Ντίνος Κωνσταντίνου και στο βάθος ο Δημήτριος Παπαγεωργίου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Είναι μια σημαντική μέρα σήμερα, καθώς 29 πάρα πολύ σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας, χάρη στις ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αρχαιότητες ιδιαίτερα σημαντικές από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τις Κυκλάδες. Κάθε επαναπατρισμός, κάθε επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα είναι μια ψηφίδα στην ταυτότητα του ελληνικού λαού και στην Ιστορία μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μάθιου Μπογδάνο, τους συνεργάτες τους και την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές του Μανχάταν.

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών βρίσκονται σε μια σχεδόν καθημερινή συνεργασία, με τους ανθρώπους της Εισαγγελίας του Μανχάταν προκειμένου να τεκμηριώνουν με αδιάσειστο τρόπο την προέλευση των αρχαιοτήτων που οι συνεργάτες του εισαγγελέα βρίσκουν μέσα στα δίκτυα της αρχαιοκαπηλίας», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος εξήρε τη συνεισφορά των εισαγγελικών λειτουργών και ερευνητών στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας που παραδόθηκαν στην Ελλάδα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Η χρηματική αξία τους ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, αλλά η πραγματική τους αξία το υπερβαίνει κατά πολύ αυτό: είναι ανεκτίμητη για τους Ελληνες. Ο επαναπατρισμός τους έρχεται ως αποτέλεσμα της επιμελούς δουλειάς των αμερικανικών Αρχών, σε εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο ειδικός πράκτορας – υπεύθυνος στο Ερευνητικό Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας Νέας Υόρκης, Ιβάν Τζέι Αρβέλο (Ivan J. Arvelo), έκανε λόγο για αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. και τον 4ο αιώνα π.Χ.

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Μπογδάνος, διευκρίνισε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») πως τα 29 αρχαιολογικά κειμήλια εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών ερευνών και, συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η πλειονότητα βρίσκονταν στη συλλογή της επενδυτή Σέλμπι Ουάιτ (Shelby White) και ένα ακόμη σε έναν οίκο δημοπρασίας, με συνολική εμπορική αξία τα 20 εκατομμύρια δολάρια, έστω κι αν «η πολιτιστική τους αξία είναι ανεκτίμητη».

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας που παραδόθηκαν στην Ελλάδα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Ως περήφανος Ελληνο-Αμερικανός είναι πάντα λίγο πιο ξεχωριστό για εμένα να επιστρέφω ανεκτίμητες αρχαιότητες στην Ελλάδα. Εχω ισχυρά για κάθε χώρα αλλά, προφανώς, λίγο πιο ξεχωριστά για την Ελλάδα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπογδάνος, τονίζοντας το έργο που επιτελείται στη Γενική Εισαγγελία.

«Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται σήμερα είναι από τρεις διαφορετικές έρευνες. Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, προκειμένου να επιστρέψουμε στην Ελλάδα 29 εξαιρετικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, κληροδοτήματα της ζωντανής και κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μέρες όπως η σημερινή που μας δίνουν κίνητρο για να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε τόσο σκληρά, με τους εταίρους μας εδώ, την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και στο εξωτερικό και την Ελλάδα», είπε ο κ. Μπογδάνος, καταλήγοντας πως το έργο της ομάδας του δεν σταματάει ποτέ.

«Στη συνέχεια έχουμε την επόμενη πρόκληση διότι, ακόμη και αυτήν την στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν αρχαιότητες που λεηλατούνται κάπου στον κόσμο κι εμείς στην Εισαγγελία του Μανχάταν, εδώ στη Νέα Υόρκη, το παίρνουμε σοβαρά αυτό. Εκτιμούμε θεωρούμε πολύτιμη την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά όλων των χωρών και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται εδώ, είναι εδώ νόμιμα», είπε ο κ. Μπογδάνος.

Την τελετή παράδοσης – παραλαβής κάλυψαν και σημαντικά αμερικανικά ΜΜΕ, καταδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνεται στην δραστηριότητα της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάταν και της ομάδας του Μάθιου Μπογδάνου στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ 29 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε πριν λίγο να υπαχθούν τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας στην Αρχιεπισκοπή, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση που έκανε η αρμόδια επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ