x

Επιστήμη

Νέες ελπίδες για τον καρκίνο από Κύπρια ερευνήτρια

10 Ιουλίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πρωτοποριακή μελέτη χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Υγρής Βιοψίας, για την έγκαιρη διάγνωση σωματικών μεταλλάξεων και ποσοτικών αλλαγών εξαιτίας χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο κυκλοφορούν καρκινικό DNA, παρουσίασε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις Ηνωμένες Πολιτείες η Κύπρια επιστήμονας Μαρία Νεοφύτου.

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» και στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις ΗΠΑ Πανίκο Παναγιώτου, ανέφερε ενδεικτικά ότι «η ανίχνευση μεταλλάξεων στο κυκλοφορούν καρκινικό DNA (ctDNA) είναι μία σχετικά νέα προσέγγιση και παρέχει πλέον τη δυνατότητα να ανιχνευθούν όχι μόνο ουρολογικοί αλλά και μη ουρολογικοί συμπαγείς όγκοι, με έναν πραγματικά μη επεμβατικό τρόπο, με μία απλή εξέταση ούρων ή αίματος».

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη της, η οποία συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός «νέου πλαισίου» στη μάχη κατά του καρκίνου, παρουσιάστηκε στο 12ο CNAPs (Circulating Nucleic Acid Conference) στο Σαν Φρανσίσκο, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Μαΐου.

Η δρ Νεοφύτου είναι ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικότερα στο φημισμένο εργαστήριο Rosenfeld, το οποίο χρηματοδοτείται από το Cancer Research UK Cambridge Institute (θεωρείται ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός στον κόσμο όσον αφορά την έρευνα για τον καρκίνο).

Η επιστημονική εργασία τής Κύπριας ερευνήτριας και της ομάδας Rosenfeld επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στην Υγρή Βιοψία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, για την παρακολούθηση της νόσου, καθώς και για τη βελτιωμένη φροντίδα των καρκινοπαθών μέσω εξατομικευμένης θεραπείας. Τα βασικά στοιχεία της έρευνας στηρίζονται στη φιλοσοφία της πρώιμης μοριακής διάγνωσης του καρκίνου, χρησιμοποιώντας νουκλεϊκά οξέα στο πλάσμα και στα ούρα που προέρχονται από νεκρά καρκινικά κύτταρα.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στο συνέδριο και της παρουσίασης της σημαντικής αυτής έρευνας, που αναμένεται να συντείνει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι υγρές βιοψίες, η δρ Νεοφύτου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τονίζοντας ότι «ο καρκίνος πρέπει να χαρακτηριστεί όχι μόνο ως ιάσιμη ασθένεια, αλλά ως μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Μεταξύ αυτών των υποσχόμενων διαγνωστικών εξετάσεων είναι οι βιοδείκτες Υγρής Βιοψίας, όπως το κυκλοφορούν καρκινικό DNA για έγκαιρη διάγνωση πρώιμων όγκων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με διάβημά της προς τα Ηνωμένα Εθνη, η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί τον διεθνή οργανισμό όπως απορρίψει των ωμό εκβιασμό του κατοχικού ψευδοκράτους που επιδιώκει αναγνώριση μέσω μιας χωριστής συμφωνίας που θα διέπει από τώρα και στο εξής τη διακίνηση των κυανόκρανων στα κατεχόμενα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστάσεις κράτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην σύνοδο της Πράγας

ΠΡΑΓΑ. Ακρως ενδεικτική του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απόσταση που φρόντισαν να κρατήσουν μεταξύ τους σήμερα, Πέμπτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Τραγωδία με ναυάγια δουλεμπορικών σε Λέσβο και Κύθηρα, τουλάχιστον 18 νεκροί – Ευθύνες στην Αγκυρα από Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Τραγικός είναι ο απολογισμός δύο ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο, με την Αθήνα να κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα για τη βοήθεια που προσφέρει στους διακινητές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας