x
 

Οικονομία

Νέες Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

02 Μαρτίου 2024
Του Δημήτρη Βακαλόπουλου

Είναι αλήθεια ότι είναι επιβεβλημένη η αναφορά στις δράσεις στήριξης της Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της χώρας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και γι’ αυτό τον λόγο πρωταρχικός στόχος είναι η επένδυση στην Ερευνα και Ανάπτυξη. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλαγή στο φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε Ερευνα και Ανάπτυξη. Ζητούμενο λοιπόν και στόχος είναι εκτός από τα κίνητρα που δίνονται στις επιχειρήσεις, η απελευθέρωση του δημιουργικού ταλέντου με κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επειδή μάλιστα υφίστατο παντελής έλλειψη δεδομένων για το ελληνικό οικοσύστημα, ετέθησαν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για να ορισθούν ποιές είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε μητρώο και θεσπίσθηκαν κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, κίνητρα για stock options, δράσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων και τη σύσταση ενός δικτύου υποστηρικτών των νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν συνεταιρισμοί (cluster) καινοτομίας, κέντρων ικανοτήτων με δυνατότητα πρόσβασης από τις ΜμΕ, γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στα Πανεπιστήμια και στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των spin off των πανεπιστημίων.

Ειδικά στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας πριν έναν χρόνο υπήρχε μία εταιρεία spin off και τώρα υφίστανται 10. Είναι μία αλλαγή νοοτροπίας πολύ σημαντική για τη σύνδεση της Έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Αξίζει να γίνει αναφορά στον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για την δημιουργία μίας «πολιτείας καινοτομίας» στην ΧΡΩΠΕΙ του Πειραιά, με την επισήμανση ότι τους επόμενους μήνες θα ορισθεί ο ανάδοχος του έργου, ενώ αντίστοιχο έργο ετοιμάζεται και στην Θεσσαλονίκη με το Thess INTEC.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης δε προβλέπεται μεγάλη υποστήριξη της Ερευνας και Ανάπτυξης με δράσεις όπως «η Σφραγίδα Αριστείας» (seal of excellence) και το ΘΩΡΑΧ για την σύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Καθίσταται λοιπόν απαραίτητη η δημιουργία στην Ελλάδα μεγαλυτέρων επιχειρηματικών μονάδων, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι υφίστανται σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα εξάλλου έχει γίνει τόπος φιλικός για τους ξένους επενδυτές, καίτοι η κατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -το γνωστό RRF- είναι αναγκαίο να προσεγγίσει και τις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει ρευστότητα μεν αλλά δεν κατευθύνεται στα νοικοκυριά και τις ΜμΕ.

Παρά ταύτα καίτοι οι πρόδρομοι δείκτες της Ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικοί, προσφάτως δε και εν όψει ότι η ευνοϊκή δυναμική του χρέους και η δέσμευση στην δημοσιονομική προσαρμογή έδωσαν την δυνατότητα στο ελληνικό αξιόχρεο να αναβαθμισθεί από την επενδυτική βαθμίδα BB+ στην ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από τον οίκο Fitch, τον τρίτο οίκο αξιολόγησης, από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, που δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, μετά τον DBRS και τον Standard & Poor’s, παρουσιάζεται δυσκολία υλοποίησης των έργων, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και προγραμματιστών και ως εκ τούτου απαιτούνται επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή.

Συμπερασματικά πάντως η ελληνική οικονομία δείχνει αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα, ο τουριστικός κλάδος επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καταλυτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική και τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό.

Ενδεικτικό των ανωτέρω είναι ότι στην Σύρο θα λειτουργήσει η πρώτη σχολή για νέους εργατοτεχνίτες και όλως προσφάτως ολοκληρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης και αναβίωσης των ναυπηγείων της Ελευσίνας, που αμερικανικό επενδυτικό ταμείο αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 102 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με τα μισά έργα να είναι εμπροσθοβαρή και να υλοποιούνται μέσα στην επόμενη πενταετία, περαιτέρω δε έχει τεθεί στόχος να αναπτυχθεί στην Ελευσίνα ένα εθνικό οικοσύστημα για τους εφοπλιστές που θα βρίσκουν ολοκληρωμένες λύσεις.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το πλάνο επενδύσεων για τα έτη 2020-2025, ύψους 155 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 350 άμεσων και περίπου 2000 έμμεσων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός βιομηχανικού και ερευνητικού πάρκου καινοτομίας, βιοτεχνολογίας και έρευνας στην ανατολική Αττική, έκτασης 45 χιλιάδων τετραγωνικών, με την επιδίωξη κάτω από την ομπρέλα του να στεγάζονται πολλές ταυτόχρονες προσπάθειες σε life sciences, σε συνεργασία με επιστήμονες υγείας της Αμερικής.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σχεδίασαν και υλοποιούν επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. ευρώ για την παραγωγή αρκετών φαρμάκων στην χώρα ώστε να μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές και να καλύπτεται το 60% των αναγκών της χώρας.

Πληροφορίες:

  1. Αθήνα Λεωφ. Κηφισίας 27Α, 115 23, Αθήνα +30 210 6424540, +30 210 6424541 +30 2106424542
  2. Νέα Υόρκη 225 West 34th St – Floor 9 – New York, NY 10122 +1 332-249-5955
  3. Παρίσι 149, Rue de Rome 75017, Παρίσι, Palais C2 Email:[email protected]// www dvlawfirm.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ιδιαίτερα θετικά καταγράφονται τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα για τον προορισμό της πρωτεύουσας, με βάση τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη νέα τουριστική σαιζόν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ