x
 

Πολιτική

Νέες κυρώσεις από τους Αμερικανούς σε εταιρείες με έδρα την Κύπρο

06 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέες κυρώσεις από τις οποίες επηρεάζονται οντότητες με έδρα την Κύπρο, εξέδωσε το γραφείο ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, στις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται τέσσερις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Πρόκειται για τις ακόλουθες εταιρικές οντότητες: Eriner Limited, The Mother Ark Ltd, Lar Vorto Services Limited και Ahetei Limited.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, οι τρεις εταιρείες συνδέονται με Βέλγο επιχειρηματία, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και σύμφωνα με το Υπουργείο, φέρεται να συντόνιζε αγορές ηλεκτρονικών για στρατιωτικές εφαρμογές με στόχο Ρώσους τελικούς χρήστες, μέσω ενός δικτύου εταιρειών στο Βέλγιο, στην Κύπρο και την Ολλανδία. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών διασυνδέονται είτε άμεσα, είτε εμμέσως, με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κρεμλίνου και ειδικότερα στην υποβοήθηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ο De Geetere και το δίκτυό του σε ορισμένες περιπτώσεις προσπάθησαν να αποστείλουν ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία μέσω Χονγκ Κονγκ, Κίνας και Τουρκίας. Ο εν λόγω εξοπλισμός φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, μια από τις εταιρείες που διευθύνει ο De Geetere, η «κυπριακή» Eriner, έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με την εταιρεία M and S Trading με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ώστε να συντονίσουν παραγγελίες ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για τη Ρωσία.

Ολες οι εταιρείες έχουν δηλώσει ως έδρα τους το ίδιο γραφείο στη Λάρνακα, όπου στεγάζεται και μεγάλος Όμιλος εταιρειών.

Cyprus Confidential: Τετ-α-τετ με Αμερικανούς ειδικούς

Σε μια άλλη εξέλιξη, το κατώφλι του Αρχηγείου Αστυνομίας πέρασαν οι 6 εμπειρογνώμονες από την Αμερική μεταξύ των οποίων και μέλη του FBI που ήρθαν μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης στην Κύπρο για να συμβάλουν στη διερεύνηση υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των αρχών σε σχέση με τα Cyprus Confidential και την παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι 6 εμπειρογνώμονες παρακάθησαν σε σύσκεψη υπό τον Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα και έδωσαν με βάση την εμπειρία τους κατευθυντήριες γραμμές και καλές πρακτικές ως προς τον τρόπο διερεύνησης υποθέσεων οικονομικής φύσεως.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Αντρέου ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν «ρόλο συμβουλευτικό και καθοδηγητικό και δεν έχουν δικαίωμα στην λήψη καταθέσεων, ή δικαίωμα συμμετοχής σε ανακρίσεις».

«Ανέλυσαν διάφορα ζητήματα όπως τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν σε τέτοιες υποθέσεις, πως χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός καθώς και ο τρόπος διερεύνησης. Οι εμπειρογνώμονες έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα στις υποθέσεις αυτές», είπε.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος πέραν του Στέλιου Παπαθεοδώρου και ο βοηθός Αρχηγός, υπεύθυνος για καταπολέμηση του εγκλήματος Γιαννάκης Γεωργίου, οι ανακριτές του Γραφείου Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Διευκρινίζεται ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ήρθαν στην Κύπρο με πρόσκληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα και από συνεννόηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά με τη σύλληψη, έκδοση και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ, του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ