x
 

Κοινωνία

Νέες λεπτομέρειες για την αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Δύο εβδομάδες πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο Τζέφρι Επστάιν ήταν απελπισμένος. Κάθισε στη γωνία του κελιού του στη φυλακή του Μανχάταν με τα χέρια πάνω από τα αυτιά του, να πνίξει τον ήχο μιας τουαλέτας που δεν σταματούσε το νερό να τρέχει.

Ο Επστάιν ήταν ταραγμένος και δεν μπορούσε να κοιμηθεί, παρατήρησαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε αρχεία που έλαβε πρόσφατα το «Associated Press». Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «δειλό» και παραπονέθηκε ότι πάλευε να προσαρμοστεί στη ζωή πίσω από τα κάγκελα μετά τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2019 για ομοσπονδιακές κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση και συνωμοσία, αφού η πολυτέλειά του είχε περιοριστεί σε ένα κλουβί από τσιμέντο και χάλυβα.

Ο ατιμασμένος επενδυτής βρισκόταν τότε υπό ψυχολογική παρακολούθηση για απόπειρα αυτοκτονίας λίγες μέρες νωρίτερα που άφησε τον λαιμό του μελανιασμένο και γδαρμένο. Ωστόσο, ακόμη και μετά από 31 ώρες παρακολούθησης για αποτροπή αυτοκτονίας, ο Επστάιν επέμεινε ότι δεν ήταν αυτοκτονικός, λέγοντας σε έναν ψυχολόγο της φυλακής ότι είχε μια «υπέροχη ζωή» και «θα ήταν τρελός» να την τελειώσει.

Στις 10 Αυγούστου 2019, ο Επστάιν ήταν νεκρός.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, το «AP» έχει λάβει περισσότερες από 4.000 σελίδες εγγράφων που σχετίζονται με τον θάνατο του Επστάιν από το ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών βάσει του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας. Περιλαμβάνουν μια λεπτομερή ψυχολογική ανασύνθεση των γεγονότων που οδήγησαν στην αυτοκτονία του, καθώς και του ιστορικού της υγείας του, αναφορές εσωτερικών πρακτορείων, email, υπομνήματα και άλλα αρχεία.

Συνολικά, τα έγγραφα που έλαβε το «AP» την Πέμπτη παρέχουν την πληρέστερη περιγραφή της κράτησης και του θανάτου του Επστάιν, καθώς και των χαοτικών συνεπειών της. Τα αρχεία βοηθούν να διαλυθούν οι πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την αυτοκτονία του Επστάιν, υπογραμμίζοντας πώς οι θεμελιώδεις αποτυχίες στο Γραφείο Φυλακών (Bureau of Prisons) -συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και των εργαζομένων- συνέβαλαν στο θάνατο του Επστάιν.

Εριξαν νέο φως στην μπερδεμένη απάντηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φυλακών, αφού ο Επστάιν βρέθηκε να μην ανταποκρίνεται στο κελί του στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη που έχει πλέον σφραγιστεί.

Σε ένα email, ένας εισαγγελέας που εμπλέκεται στην ποινική υπόθεση του Επστάιν παραπονέθηκε για έλλειψη πληροφοριών από το Γραφείο Φυλακών τις κρίσιμες ώρες μετά το θάνατό του, γράφοντας ότι ήταν «ειλικρινά απίστευτο» ότι η υπηρεσία εξέδιδε δημόσια δελτία Τύπου «πριν μας δώσει βασικές πληροφορίες, ώστε να τις μεταφέρουμε στους δικηγόρους του, οι οποίοι μπορούν να τις μεταδώσουν στην οικογένειά του».

Σε άλλο email, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γραφείου Φυλακών έκανε μια ψευδή πρόταση στον διευθυντή του πρακτορείου ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να πλήρωναν υπαλλήλους στη φυλακή για πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του Επστάιν, επειδή ανέφεραν λεπτομέρειες για τις αποτυχίες του πρακτορείου – αμφισβητώντας την ηθική των δημοσιογράφων και των ίδιων των δημοσιογράφων του πρακτορείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πολύτιμος μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής στη δίκη για δωροδοκία του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ βρέθηκε αντιμέτωπος την Τρίτη με τους συνηγόρους υπεράσπισης οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν κενά στην κατάθεσή του και να τον παρουσιάσουν ως συνήθη ψεύτη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ