x

ΑΜΕΡΙΚΗ

Η Κίνα δεσμεύεται να καταστείλει τις «εχθρικές δυνάμεις» κατά του Σι

30 Νοεμβρίου 2022

ΠΕΚΙΝΟ. («ΑΡ»). Αποφασισμένο φέρεται το Πεκίνο να διαλύσει και διά της βίας τις όποιες διαδηλώσεις γίνονται σε όλη την κινεζική επικράτεια καθώς η ανακοίνωση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος δεν άφηνε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μετά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους εδώ και δεκαετίες, που διοργανώθηκαν από πολίτες οι οποίοι έχουν αγανακτήσει με τους αυστηρούς περιορισμούς κατά των ιών του Covid, το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας διακήρυξε ότι έχει δεσμευτεί να «καταπολεμήσει αποφασιστικά τις δραστηριότητες διείσδυσης και δολιοφθοράς εχθρικών δυνάμεων».

Η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων που εκδόθηκε αργά την Τρίτη έρχεται εν μέσω μαζικής επίδειξης δύναμης από τις υπηρεσίες ασφαλείας για να αποτρέψει την επανάληψη των διαδηλώσεων που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού και πολλές άλλες πόλεις.

Αν και δεν απευθυνόταν άμεσα στις διαμαρτυρίες, η δήλωση χρησιμεύει ως υπενθύμιση της αποφασιστικότητας του κόμματος να επιβάλει την κυριαρχία του.

Εκατοντάδες SUV, φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα με φώτα που αναβοσβήνουν ήταν σταθμευμένα στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη, ενώ η Αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις έκαναν τυχαίους ελέγχους ταυτότητας και έψαχναν τα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων για φωτογραφίες, απαγόρευσαν εφαρμογές ή άλλα πιθανά στοιχεία ότι είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις και στις επακόλουθες αστυνομικές ενέργειες δεν είναι γνωστός.

Η δήλωση της επιτροπής, που εκδόθηκε μετά από μια διευρυμένη συνεδρίαση τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του επικεφαλής της Τσεν Γουένκινγκ, μέλος του 24μελούς Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ανέφερε ότι η συνάντηση είχε στόχο να επανεξετάσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου του κόμματος της 20ής Οκτωβρίου.

«Η συνάντηση τόνισε ότι τα πολιτικά και νομικά όργανα πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να… διαφυλάξουν αποφασιστικά την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα», ανέφερε η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων.

«Πρέπει να πατάξουμε αποφασιστικά τις δραστηριότητες διείσδυσης και δολιοφθοράς εχθρικών δυνάμεων σύμφωνα με το νόμο, να πατάξουμε αποφασιστικά τις παράνομες και εγκληματικές πράξεις που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη και διατηρούν αποτελεσματικά τη συνολική κοινωνική σταθερότητα», ανέφερε η δήλωση.

Ωστόσο, λιγότερο από ένα μήνα αφότου φαινομενικά εξασφάλισε το πολιτικό του μέλλον και την απαράμιλλη κυριαρχία του, ο Σι, ο οποίος έχει σηματοδοτήσει ότι ευνοεί τη σταθερότητα του καθεστώτος πάνω απ’ όλα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δημόσια πρόκληση εναντίον του.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές εστίασαν την οργή τους στην πολιτική «μηδενικού Covid» που έχει θέσει εκατομμύρια σε καραντίνα, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ καταστρέφει την Οικονομία και περιορίζει σοβαρά τα ταξίδια. Πολλοί χλεύασαν ακόμη και τους ισχυρισμούς ότι «εχθρικές εξωτερικές δυνάμεις του εξωτερικού» προκάλεσαν τον ξεσηκωμό της λαϊκής οργής, ενώ οι πιο τολμηρές φωνές ζήτησαν μεγαλύτερη ελευθερία και δημοκρατία και την παραίτηση του Σι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΤΚΤΟΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα» ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ