x

Οικονομία

Νέο «love story» ελληνικών τραπεζών προς τις κυπριακές!

05 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επανήλθε το «love story» των ελληνικών τραπεζών προς τις κυπριακές τράπεζες υπό το πρίσμα των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν, ένα story που χάλασε το 2013 με την αποκοπή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ελληνική αγορά και οποιοσδήποτε συσχετισμός με την ελληνική οικονομία προκαλούσε τότε πονοκέφαλο ακόμη και στον πολιτικό κόσμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», οι καταστάσεις σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, όταν η τραπεζική κρίση τιμώρησε τις κυπριακές τράπεζες, η ελληνική οικονομία είχε τα δικά της προβλήματα και για τις ελληνικές τράπεζες ούτε καν λόγος για επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων.

Σήμερα οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα, αντιθέτως, έχουν κεφαλαιακά εποπτικά μαξιλάρια, διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, έχουν μειώσει σημαντικά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρούν σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις και έχουν μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος με τα σχέδια εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζουν. Αυτό που έχουν ανάγκη μετά την ψηφιοποίηση, είναι η εξεύρεση αξιόχρεων πελατών και το άνοιγμα σε νέες αγορές. Από την άλλη, η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βάζει τέλος στην περίοδο της εσωστρέφειας.

Η αναθέρμανση του ελληνοκυπριακού τραπεζικού φλερτ έγινε με την Eurobank που απέκτησε το 26% της Ελληνικής Τράπεζας και πλέον της λείπει μόνο 4% για να φθάσει στο 30%, άρα και στον πλήρη έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης συστημικής τραπεζικής στην Κύπρο. Μια κίνηση που σηματοδοτεί την εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών και την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Δυο ημέρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για αποχώρηση 450 υπαλλήλων από την Ελληνική Τράπεζα μέσω σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης και μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου ανακοινώθηκε η πράξη  αγοράς των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Wargaming. Κάτι που ανέμενε η τραπεζική αγορά και ήταν θέμα χρόνου να γίνει.

Η κίνηση γίνεται σε μια περίοδο που ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την εννιαμηνία του 2022 για την Ελληνική είναι στο 74%, ωστόσο υπάρχει πλέον πλάνο μείωσης μετά την αποχώρηση των 450 υπαλλήλων. Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων αυτών ανέρχεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ, με την αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους να αρχίζει από το 2023. Ο δείκτης ΜΕΔ βρίσκεται στο 3,8% περίπου, στο χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, ειδικά μετά την πώληση 700 εκατ. ευρώ ΜΕΔ στην Pimco, το γνωστό και ως «Project Starlight», το οποίο επέσπευσε τον καθαρισμό του ισολογισμού της τράπεζας. Κεφαλαιακά η Ελληνική είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1) είναι στο 21,42% και 19,13%, αντίστοιχα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις.

Διαχρονικά βρίσκεται στο ραντάρ επενδυτών

Για την Τράπεζα Κύπρου είναι γνωστό το ενδιαφέρον που επέδειξε πριν από μήνες το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star. Ωστόσο, το φλερτ για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου σταμάτησε και παρά τις τρεις προσπάθειες για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα, δεν κατέστη δυνατό να υπερπηδηθούν τα εμπόδια. Η Τράπεζα Κύπρου, διαχρονικά βρίσκεται στο ραντάρ ξένων επενδυτών και στο παρελθόν ήταν ελκυστική για εξαγορά από ελληνικές τράπεζες. Από το 2021 υπήρχαν φήμες για ενδιαφέρον και από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι όμως που διαψεύστηκε με ανακοίνωση. Είναι τράπεζα η οποία από πάντα θεωρούνταν ελκυστική και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δεν θέλει πολλές αλλαγές και έχει ένα καλό management. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού το γ’ τρίμηνο 2022, ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού της τράπεζας έχει μειωθεί κατά 16% και η αναμενόμενη ετήσια εξοικονόμηση κόστους προσωπικού είναι ύψους περίπου €37 εκατ. (19%). Η τράπεζα μείωσε το ποσοστό των ΜΕΔ προς δάνεια κάτω από 5% νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και υποχώρησε στο 4,5%. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) είναι 14,7% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 19,8%.

Το ενδιαφέρον ευνοεί τις τιμές

Οσο οι ισολογισμοί των δυο κυπριακών τραπεζών βελτιώνονται και όσο υπάρχει το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο αυτό αντανακλάται στις τιμές τους στο χρηματιστήριο. Πάντως, οι κεφαλαιοποιήσεις στο ταμπλό είναι πολύ μεγαλύτερες στις ελληνικές τράπεζες, αλλά όχι απαραίτητα και οι τιμές. H κεφαλαιοποίηση της Eurobank στο ΧΑ με τιμές κλεισίματος της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου είναι 3.938.884.174, ο αριθμός μετοχών 3.710.677.508 και η τιμή €1,06. Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου 816.545.877, ο αριθμός μετοχών 446.199.933 και η τιμή κλεισίματος στο ΧΑΚ €1,83. Η χρηματιστηριακή αξία της Ελληνικής είναι 557.287.060, ο αριθμός μετοχών 412.805.230 και η τιμή κλεισίματος €1,35. Η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος 3.485.064.732 και η τιμή €3,81, της Τράπεζας Πειραιώς 1.656.736.570 και η τιμή €1,32 και της Alpha Bank η κεφαλαιοποίηση 2.378.734.485 και η τιμή €1,01.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ