ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κω, ο «Εθνικός Κήρυκας» μίλησε με τον δήμαρχο του νησιού Θεοδόση Νικηταρά γι’ αυτό το θέμα αλλά και για το μεταναστευτικό.
Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κω ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Δημαρχείο του νησιού: «Θέλω να σας ανακοινώσω και επίσημα ότι η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει επιτέλους το υπερσύγχρονο νοσοκομείο που της αξίζει. Το υφιστάμενο νοσοκομείο κάλυψε για πολλές δεκαετίες τις ανάγκες του νησιού αλλά έχει φτάσει πια στα όριά του». Και είχε προσθέσει, πως «αν θέλετε να έχετε μία εικόνα περίπου πώς θα μοιάζει το νοσοκομείο αυτό, δείτε το νοσοκομείο της Λευκάδας, το οποίο αποτελεί ένα μοντέλο, πρότυπο σύγχρονου νοσοκομείου για να φανταστείτε περίπου πώς θα είναι το νοσοκομείο το οποίο θα έχει σε λίγα χρόνια από τώρα η Κως».
Η συνέντευξη με τον δήμαρχο της Κω Θεοδόση Νικηταρά έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Δήμαρχε, κατ’ αρχήν πώς αξιολογείτε την εν γένει επίσκεψη του Πρωθυπουργού και ποια είναι τα πρώτα απτά κέρδη για τον Δήμο της Κω;
Θεοδόσης Νικηταράς: Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας στον Δήμο, πέραν των στόχων και των έργων καθημερινότητας και υποδομών που άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων μας, θέσαμε και κάποιους κυρίαρχους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για το νησί και τους συνδημότες μας. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να μην εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως είναι διαχρονικά αιτήματα σύσσωμης της Κωακής κοινωνίας. Αυτούς τους στόχους με προγραμματισμό και συνέπεια τους επικοινωνήσαμε στην κεντρική κυβέρνηση η οποία αντιλήφθηκε της ανάγκες των συνδημοτών μας και το δίκαιο των αιτημάτων. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί μας είναι απόρροια της κατανόησης των αναγκών και αιτημάτων της τοπικής μας κοινωνίας και μόνο ως πολύ θετική όπως και ιστορική για το νησί μας μπορεί να χαρακτηριστεί.
«Ε.Κ.»: Οσον αφορά στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το νέο νοσοκομείο, ποιο είναι το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προχωρήσει;
Θ. Νικηταράς: Ο πρώτος από τους κυρίαρχους στόχους που προανέφερα είναι η δημιουργία νέου νοσοκομείου στο νησί μας. Η ανακοίνωση και δέσμευση από τον Πρωθυπουργό της δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην περιοχή του Λινοπότη παράλληλα με τη δέσμευση 35 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα πρώτα βήματα αλλά ζωτικής σημασίας για την υλοποίησή του. Δεδομένης της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την ανέγερση και χωροθέτησης του έργου είμαι σίγουρος πως βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
«Ε.Κ.»: Μπήκαμε ήδη στον Ιούνιο. Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση αυτό το καλοκαίρι;
Θ. Νικηταράς: Περάσαμε δύο χρόνια πανδημίας που αναπόφευκτα έφεραν πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προγραμματισμού και συμπεριφοράς της αγοράς ειδικότερα στον κλάδο του τουρισμού. Φαίνεται πως τουριστικά αλλά και κοινωνικά ανακάμπτουμε. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από σχεδόν όλο το εύρος των τουριστικών επιχειρήσεων είναι θετικά και μάλλον ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όλων μας για επαναφορά των τουριστικών δεικτών στα επίπεδα του 2019. Πέραν όμως των ποσοτικών δεικτών επισκεψιμότητας της Κω πρέπει να τονίσουμε πως ο Δήμος μας έχει κάνει ήδη στροφή προς την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες και τους επισκέπτες της Κω. Μαζί, με ενότητα και σύγκληση στόχων και σκοπών, Δήμος και επιχειρήσεις, στρέψαμε το μέλλον του τουριστικού μας προϊόντος σε ποιοτικότερες παροχές προς όλους.
«Ε.Κ.»: Ποια είναι η εικόνα όσον αφορά στο μεταναστευτικό και κατά πόσον είστε ευχαριστημένος από τη μέριμνα της Πολιτείας ως προς την προστασία του νησιού από τις συνέπειες;
Θ. Νικηταράς: Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τον τόπο και τη χώρα μας. Είναι ένα ζήτημα παγκόσμιας κλίμακας στο οποίο οι αποφάσεις και τακτικές επίλυσης πρέπει να είναι κοινές, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σεβασμό πάντα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι αλήθεια πως τουλάχιστον στην περιοχή μας, το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ροών βρίσκεται σε ύφεση. Υπάρχουν πλέον δομές και θεσμοί διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Η θεσμική ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.