x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νεοελληνικές Σπουδές στο Μόναχο

10 Φεβρουαρίου 2024
Λίλια Διαμαντοπούλου - Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μονάχου

Με συνολικά τρεις έδρες σε όλη τη Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο), οι Νεοελληνικές Σπουδές ανήκουν στους λεγόμενους «Μικρούς Τομείς Σπουδών», με μεγάλες ωστόσο δυνατότητες.

Η ανάπτυξη της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο γερμανόφωνο χώρο προέκυψε από τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και, ως θεσμός, μέσα από τη Βυζαντινή Φιλολογία. Το Μόναχο έχει ιδιαίτερα μακρά ιστορία ως προς αυτό, καθώς εδώ πρωτοεγκαταστάθηκε παγκοσμίως η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών θεσμικά (βλ. το κείμενο της Μαρίας Λιάνου).

Επίσης, σημαντικά περιοδικά για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, όπως το περιοδικό «Hellas. Organderdeutsch-griechischen Gesellschaft» (ίδρυση της Ελληνογερμανικής Εταιρείας το 1914, έκδοση πρώτου τεύχους το 1921) ή τα «Hellenika» (1964, από το 1966 με τον υπότιτλο «Jahrbuchfurdie Freunde Griechenlands») ξεκίνησαν από το Μόναχο ή συνεργάστηκαν με ειδικούς οι οποίοι είχαν έδρα το Μόναχο.

Ο ρόλος των Νεοελληνιστών που εργάστηκαν στο Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια δύσκολων εποχών, όπως κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί εκτενώς και αποτελεί ένα όχι τόσο απλό, αλλά όχι λιγότερο συναρπαστικό αντικείμενο έρευνας.

Σήμερα, οι Νεοελληνικές Σπουδές ως γλωσσολογική, λογοτεχνική και πολιτισμική επιστήμη ασχολούνται με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την πολιτισμική ιστορία και τη γεωγραφία της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνόφωνων περιοχών (Βαλκάνια, Μικρά Ασία, Νότια Ιταλία) και της σύγχρονης Διασποράς από το 1500 περίπου έως σήμερα, με έμφαση στην νεότερη εποχή (μετά το 1800). Οι βασικοί τομείς του γνωστικού αντικειμένου, οι οποίοι εκπροσωπούνται διεξοδικά στην έρευνα και τη διδασκαλία, είναι η νεοελληνική γλώσσα και η ιστορία της γλώσσας, η νεοελληνική λογοτεχνική και πολιτιστική ιστορία από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, η αναπαράσταση και η θεωρία των διαπολιτισμικών σχέσεων στον ελληνικό γλωσσικό και πολιτιστικό χώρο, η ανάλυση, ερμηνεία και κριτική κειμένων στο πλαίσιο της νεοελληνικής λογοτεχνίας και η ιστορική της επανεκτίμηση, καθώς και η ανάλυση ελληνικών και διεθνών πολιτιστικών φαινομένων στην τέχνη, στον κινηματογράφο και σε άλλα μέσα. Η έρευνα κάνει χρήση λογοτεχνικών και γλωσσολογικών, φιλολογικών και ιστορικών μεθόδων. Πρόσφατα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή ψηφιακών μεθόδων και στην έρευνα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η στενή και αρμονική συνεργασία των τριών τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών στα πανεπιστήμια του Μονάχου, του Βερολίνου και του Αμβούργου εκφράζεται επίσης μέσω του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος που προσφέρεται από το 2014. Η κοινή διδασκαλία πραγματοποιείται τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης, ενώ προσφέρονται ετησίως και Θερινά Σχολεία στην Ελλάδα.

Στην «Ομάδα Εργασίας για τις Νεοελληνικές Σπουδές», ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και φοιτητές μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες και να δικτυωθούν, συμμετέχοντας σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια. Σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές κοινότητες, συμβάλλουν στον σχηματισμό της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών», η οποία συνεδριάζει κάθε τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, ο «Σύνδεσμος Ελληνογερμανικών Εταιρειών» αποτελεί ένα ακόμη ευπρόσδεκτο φόρουμ για δικτύωση.

Λίλια Διαμαντοπούλου – Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μονάχου

Βιογραφικό

Η Λίλια Διαμαντοπούλου κατέχει την Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου από το 2019. Σπούδασε Γενική και Συγκριτική Γραμματολογία, Βυζαντινή Ιστορία Τέχνης και Νεοελληνικές Σπουδές στο LMU, το ΑΠΘ και την Alma Mater Bologna και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2013 με summacumlaude με θέμα την Ιστορία της οπτικής ποίησης από την αρχαιότητα έως σήμερα (Griechischevisuelle Poesie. Vonder Antikebisindie Gegenwart, 2016). Από το 2012-2018 ήταν επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 2017 υπότροφος του Seeger Center of Hellenic Studies στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Εχει εκδώσει την μονογραφία για τον Karl Jakob Iken και τη σημασία του για τις Νεοελληνικές Σπουδές (Carl Jakob Iken (1789-1841) als Vorreiter der Neograzistik, 2020), και σε συνεργασία με συναδέλφους μια Εισαγωγή στην Νεοελληνική Φιλολογία(2015) καθώς και συλλογικούς τόμους για τον πλαστογράφο Κωνσταντίνο Σιμωνίδη (Diegetauschte Wissenschaft: Ein Geniebetrugt Europa, 2014), τους καθρέπτες και τα καθρεπτίσματα (Mirrors and Mirroring. From Antiquityto the Early Modern Period, 2020 και 2021) και την επέτειο του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία (Mehralseine Revolution, 2024). Η έρευνά της εστιάζεται στις μορφές διακαλλιτεχνικότητας, τις Μεταναστευτικές Σπουδές και την Ελληνική Διασπορά καθώς και την Black History στην Ελλάδα.

1841) als Vorreiter der Neograzistik, 2020), και σε συνεργασία με συναδέλφους μια Εισαγωγή στην Νεοελληνική Φιλολογία(2015) καθώς και συλλογικούς τόμους για τον πλαστογράφο Κωνσταντίνο Σιμωνίδη (Diegetauschte Wissenschaft: Ein Geniebetrugt Europa, 2014), τους καθρέπτες και τα καθρεπτίσματα (Mirrors and Mirroring. From Antiquityto the Early Modern Period, 2020 και 2021) και την επέτειο του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία (Mehralseine Revolution, 2024). Η έρευνά της εστιάζεται στις μορφές διακαλλιτεχνικότητας, τις Μεταναστευτικές Σπουδές και την Ελληνική Διασπορά καθώς και την Black History στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώντας τελευταία από την Αθήνα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ομογένεια των ΗΠΑ, σημειώσαμε τέσσερις από αυτές που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ