x
 

Πολιτική

Νέος κανόνας απαιτεί από χιλιάδες εμπόρους όπλων να διενεργούν ελέγχους ιστορικού

11 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χιλιάδες ακόμη έμποροι πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους ιστορικού για τους αγοραστές όταν πωλούν σε εκθέσεις όπλων ή σε άλλους χώρους εκτός καταστημάτων, σύμφωνα με κανόνα της κυβέρνησης Μπάιντεν που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Ο κανόνας αποσκοπεί στο να κλείσει ένα παραθυράκι που επέτρεπε την πώληση δεκάδων χιλιάδων όπλων κάθε χρόνο από μη αδειοδοτημένους εμπόρους, οι οποίοι δεν διενεργούσαν ελέγχους ιστορικού για να διασφαλίσουν ότι ο δυνητικός αγοραστής δεν απαγορεύεται νομικά να κατέχει πυροβόλο όπλο.

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την ένοπλη βία. Αλλά σε μια αμφιλεγόμενη εκλογική χρονιά, είναι επίσης μια προσπάθεια να δείξει στους ψηφοφόρους -ιδιαίτερα στους νεότερους στους οποίους η βία των όπλων έχει μεγάλη απήχηση- ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στους θανάτους.

«Αυτό θα κρατήσει τα όπλα μακριά από τα χέρια των θυτών ενδοοικογενειακής βίας και των κακοποιών», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Και η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει ζωές. Το Κογκρέσο πρέπει να ολοκληρώσει τη δουλειά και να περάσει τώρα τη νομοθεσία για τον καθολικό έλεγχο του ιστορικού».

Ο κανόνας, ο οποίος οριστικοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, καθιστά σαφές ότι οποιοσδήποτε πουλάει πυροβόλα όπλα κυρίως για να αποκομίσει κέρδος πρέπει να έχει ομοσπονδιακή άδεια και να διενεργεί ελέγχους ιστορικού, ανεξάρτητα από το αν πουλάει στο διαδίκτυο, σε έκθεση όπλων ή σε κατάστημα, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ (Merrick Garland) στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν έχει καταστήσει τον περιορισμό της οπλοκατοχής σημαντικό κομμάτι της κυβέρνησής του και της εκστρατείας επανεκλογής του, δημιουργώντας το Γραφείο του Λευκού Οίκου για την πρόληψη της οπλοκατοχής, το οποίο εποπτεύεται από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Ο Μπάιντεν προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα λεγόμενα όπλα επίθεσης – κάτι που οι Δημοκρατικοί απέφευγαν ακόμη και πριν από λίγα χρόνια.

Αλλά ο κανόνας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει επικρίσεις από τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος έχει στοχοποιήσει άδικα και παράνομα τους κατόχους όπλων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε για πρώτη φορά τον κανόνα τον Αύγουστο, μετά την ψήφιση του σημαντικότερου νομοσχεδίου για την οπλοκατοχή των τελευταίων δεκαετιών, ενός διακομματικού συμβιβασμού ως απάντηση στη σφαγή 19 μαθητών και δύο δασκάλων σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας.

Ο εν λόγω νόμος διεύρυνε τον ορισμό όσων «ασχολούνται με την πώληση πυροβόλων όπλων» και υποχρεούνται να λαμβάνουν άδεια από το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Οπλων και Εκρηκτικών και, ως εκ τούτου, να διενεργούν ελέγχους ιστορικού. Ο κανόνας, ο οποίος εφαρμόζει την αλλαγή του νόμου, θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στο Ομοσπονδιακό Μητρώο.

Υπάρχουν ήδη περίπου 80.000 ομοσπονδιακά αδειοδοτημένοι έμποροι πυροβόλων όπλων. Οι αξιωματούχοι της διοίκησης πιστεύουν ότι ο νέος κανόνας θα επηρεάσει περισσότερους από 20.000 εμπόρους που ξέφευγαν ισχυριζόμενοι ότι δεν «ασχολούνται με την επιχείρηση» πώλησης πυροβόλων όπλων.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από τις πρώτες αμερικανικές αποστολές εξελιγμένων όπλων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει υποχωρήσει ποτέ σε μια απαγόρευση: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπρεπε να συμφωνήσει να μην τα ρίξει ποτέ στο ρωσικό έδαφος, επιμένοντας ότι αυτό θα παραβίαζε την εντολή του Αμερικανού Προέδρου να «αποφευχθεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ