x
 

Πολιτική

Νέος «πρέσβης» στα κατεχόμενα με «ειδική αποστολή» την προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με μηνύματα, που αφορούν τα επόμενα βήματα της Αγκυρας στην Κύπρο, ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, επέδωσε τα «διαπιστευτήριά» του στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Μετίν Φεϊζίογλου είναι τέως πρόεδρος της Ενωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίνογλου, ο οποίος είχε αναλάβει τη νομική διαχείριση ζητημάτων, που ενδεχομένως να προκύψουν με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Είναι υπερεθνικιστής και οπαδός της προσάρτησης, που διευκόλυνε πολιτικά τον Ερντογάν. Δεν είναι διπλωμάτης καριέρας, αλλά η τοποθέτησή του είναι πολιτική και φαίνεται να είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών.

Ο διορισμός του νέου «πρέσβη», δεν είναι καθόλου τυχαίος. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπτουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Στοκχόλμη, σε άρθρο του στο «Nordic Monitor», ανέφερε πως ο διορισμός αυτός είναι το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων, που δείχνουν ότι ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε περιοχή, όπου δρουν ανενόχλητα τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. Αυτό γίνεται έκπαλαι, μόνο που ο Ερντογάν είναι πιο συστηματικός από τους προκατόχους του και όπως αναφέρεται, είναι και ο ίδιος πιο μπλεγμένος από ό,τι ήταν οι υπόλοιποι. Γιατί υπάρχει και αυτή η διάσταση. Το πώς, δηλαδή, χρησιμοποιούνται τα κατεχόμενα για τις άλλες… δουλειές, του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας και της τουρκικής μαφίας. Είναι μια διάσταση, που ανοίγει δρόμους και προς την προσάρτηση και κλείνει πορείες προς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Στη «διαπιστευτήρια επιστολή» που επέδωσε ο νέος «πρέσβης», ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην ομιλία του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια της οποίας κάλεσε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει του ψευδοκράτους. Ο νέος «πρέσβης» ανέφερε πως «είναι απαίτηση του δικαίου των κρατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνείδησης να συμμορφωθούμε με αυτό το δίκαιο κάλεσμα που βασίζεται σε πρωτοφανή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. […] Με την αποφασιστική και ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επιδέξια διπλωματία του Υπουργού Εξωτερικών μας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου εισήλθε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος-παρατηρητής ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Αυτή η ιδιότητα μέλους είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώριση».

«Δυο κράτη στην Κύπρο»

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίσθηκε πως η ειρήνη και η ηρεμία ήρθε στο νησί από το 1974, όταν έγινε η «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο αν δεν γίνει σεβαστή η τουρκική ύπαρξη στο νησί. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα δυστυχώς σαμποτάρουν και καταστρέφουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Υποστήριξε ότι με την ανεξήγητη αγάπη τους για τους εξοπλισμούς, συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαταράξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ομιλία του στη δεξίωση για την 39η επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι το ψευδοκράτος έφτασε σε αυτό το σημείο μετά τον μεγάλο αγώνα των Τ/κ, οι οποίοι έδειξαν την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους για να καθορίσουν τη μοίρα τους.

Λέγοντας ότι «η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα», ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι πρέπει στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγυητών και συμμαχίας και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Υποστήριξε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν δείξει με κάθε ευκαιρία ότι είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά τα βήματα που έγιναν για αυτή την ειρήνη δεν γίνονται κατανοητά και το απλωμένο χέρι της ειρήνης απορρίπτεται. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «αυτό πρέπει να το δουν ειδικά οι τρίτοι. Αναμένουμε από τρίτους να δουν τα γεγονότα αντικειμενικά και αμερόληπτα και να αποδώσουν τα δικαιώματα» των Τ/κ. «Είδαμε μαζί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν γίνουν αυτά αποδεκτά και αν δεν γίνει σεβαστή η τουρκική ύπαρξη» πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση μετά από μισό αιώνα διαπραγματεύσεων. «Τι κάναμε μετά από αυτό, πήραμε την απόφασή μας: Μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη. Το θέμα δεν είναι πλέον η ίδρυση αυτού του κράτους, αλλά η αναγνώριση αυτού του κράτους που έχει ιδρυθεί» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τα 20χρονα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αυτό αφορά στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ