«New York Times»: Διέρρευσε βασικό στοιχείο από την έρευνα του ανακριτή Μόλερ

O κ. Ρόμπερτ Μόλερ. (AP Photo/Andrew Harnik).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από τα λίγα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ για πιθανή συμπαιγνία Τραμπ και Ρωσίας κατά την προεκλογική εκστρατεία, ένα από τα πιο δελεαστικά, αναδείχθηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη «New York Times».

Τα σχόλια ενός από τους εισαγγελείς του Μόλερ, που περιέχονται στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα της ακροαματικής διαδικασίας που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, δείχνουν ότι ο ειδικός ανακριτής συνεχίζει να επιδιώκει τουλάχιστον μία θεωρία:

Ξεκινάει από το δεδομένο ότι η Ρωσία έπαιρνε μέτρα για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του κ. Τραμπ και άνθρωποι από το περιβάλλον του συζητούσαν συμφωνίες ώστε να τελειώσει η διαμάχη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενδεχομένως να ανακουφίσει τη Μόσχα από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Η θεωρία αυτή προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από τον εισαγγελέα Αντριου Γουάισμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στις επαφές μεταξύ του πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μαναφορτ και ενός Ρώσου συνεργάτη για πολλά χρόνια, του Κωνσταντίν Β. Κιλιμνίκ, τον οποίο οι ανακριτές έχουν συνδέσει με τη ρωσική κατασκοπεία.

Μια πιο κοντινή ματιά στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, δείχνει ότι οι εισαγγελείς επικεντρώθηκαν έντονα στις συζητήσεις που είχαν οι δύο προαναφερθέντες άνδρες σχετικά με ένα σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Πείθοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελαφρύνει ή και να τερματίσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τιμωρία της Μόσχας ήταν ο πρωταρχικός στόχος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Πιεσθείς από τον δικαστή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να εκφέρει την άποψη γιατί ενδιαφέρουν τα ψέματα του Μάναφορτ ο κ. Γουάισμαν πρόσφερε ένα σημαντικό στοιχείο που στην καρδιά της έρευνας.

«Αυτό αποκαλύπτει την μεγάλη εικόνα του τι πιστεύομε ότι συμβαίνει και ποιο ήταν το κίνητρο εδώ» ανέφερε ο κ. Γουάισμαν. «Αυτό νομίζω βρίσκεται στον πυρήνα της έρευνας του ειδικού ανακριτή», πρόσθεσε.

Ο κ. Γουάισμαν δεν συνεργάστηκε. Ο σκοπός της ακροαματικής συζήτησης ήταν περιορισμένος, στο να προσδιοριστεί αν ο κ. Μάναφορτ είχε παραβιάσει τη συμφωνία που είχε κάνει με τον ειδικό ανακριτή, παραπλανώντας τους εισαγγελείς για τον Ρώσο συνεργάτη του και σε άλλα θέματα. Ο κ. Κίλιμνικ κατηγορήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι είχε συνωμοτήσει με τον Μάναφορτ να παρεμποδίσει τη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, τα εν κρυπτώ σχόλια του κ. Γουάισμαν δείχνουν ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή, την οποία ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να απορρίψει ως κυνήγι μαγισσών και την οποία ο γενικός εισαγγελέας Μάθιου Γουατέικερ δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, εξακολουθεί να αναδεικνύει το ερώτημα αν υπήρξε κάποιο είδος συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available