«New York Times»: Ο Επστάιν και η απρόσκοπτη παρουσία του στους κύκλους των ισχυρών

Ο Jeffrey Epstein, διακρίνεται στη μέση, το 2008 (Uma Sanghvi/Palm Beach Post via AP, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα παράξενο πράγμα συνέβη όταν ο Τζέφρι Επστάιν (Jeffrey Epstein) επέστρεψε στην Νέα Υόρκη μετά την έκτιση της ποινής του για σεξουαλικές επιθέσεις: Η φήμη του ξεκίνησε να μεγαλώνει.

Αυτό αναφέρει, τουλάχιστον, η εφημερίδα «New York Times», η οποία σε εκτενές δημοσίευμά της τονίζει πως το γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε το 2008 για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών δεν ήταν ικανό να κάνει τους κύκλους των ισχυρών να μείνουν κλειστοί για τον Επστάιν.

Το 2010, έναν χρόνο αφότου αποφυλακίστηκε από τη Φλόριδα, οι δημοσιογράφοι Κέιτι Κούριτς (Katie Couric) και Γιώργος Στεφανόπουλος (George Stephanopoulos) δείπνησαν με τον Επστάιν στο αρχοντικό του στο Μανχάταν, αναφέρει η «ΝΥΤ». Ενα έτος μετά, ο Επστάιν φωτογραφήθηκε σε ένα «δείπνο δισεκατομμυριούχου» στο οποίο παρίσταντο και οι Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ.

Ενα δημοσίευμα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην οποία αναδεικνύονταν τα επιτεύγματά του, ενώ δελτία Tύπου με πηχυαίους τίτλους περιέγραφαν τις υψηλές του φιλοδοξίες και τη δωρεά του, $10 εκατομμυρίων, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ταυτόχρονα, η φιλία ισχυρών γυναικών λειτουργούσε ως εγγυήτρια δύναμη της κοινωνικής του παρουσίας. Η Πέγκυ Σιγκάλ (Peggy Siegal), διοργανώτρια πρωτοκλασάτων εκδηλώσεων, τον περιλάμβανε σε προβολές ταινιών και η Δρ Εύα Αντερσον-Ντάμπιν (Dr. Eva Andersson-Dubin), πρωτοπόρα στην υγεία των γυναικών, διατηρούσε φιλική σχέση μαζί του και έκανε πολλούς να λένε πως του προσέδιδε αξιοπιστία.

Επιπλέον, ο κ. Επστάιν διατηρούσε μια ιστοσελίδα που έδειχνε τον Στίβεν Χόκινγκ (StephenHawking) και άλλα επιφανή μέλη του τομέα της επιστήμης σε μία συνάθροιση που ο πρώτος είχε διοργανώσει.

«Εάν αναζητούσατε διαδικτυακά τον Τζέφρι Επστάιν το 2012, θα βλέπατε αυτό που βλέπαμε όλοι», έχει δηλώσει ο Λέον Μποτστάιν, πρόεδρος του Bard College σε συνέντευξή του. Φαινόταν ως «ένας πρώην κατάδικος ο οποίος τα είχε καταφέρει καλά στην Γουόλ Στριτ», ο οποίος ήταν κοντά στους Κλίντον και προσέφερε χρήματα για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, το Bard έκανε δεκτή μία δωρεά $50.000 το 2011 για τα Λύκειά του, την οποία ακολούθησαν αργότερα μέσα στο ίδιο έτος, καθώς και το 2012, άλλες $75.000 σε δωρεές.

Πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν ο κ. Επστάιν είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών ηλικίας ακόμα και 14 ετών, κατάφερε να ελαττώσει τις νομικές συνέπειες μέσω ισχυρών δικηγόρων, χρηματικών διακανονισμών και μιας συμφωνίας που απέτρεψε περεταίρω έρευνα από το FBI και οδήγησε την Παρασκευή στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, ο Επστάιν πραγματοποιούσε μια παράλληλη προσπάθεια να ανακτήσει τη φήμη του ως οικονομολόγος, φιλάνθρωπος και στοχαστής.

Ωστόσο, έγινε εμφανές πόσο επιτηδευμένη ήταν η προσπάθεια του Επστάιν να ανακτήσει το κύρος του. Η συνάθροιση με τον Χόκινγκ είχε πραγματοποιηθεί το 2006, οι θετικές διαδικτυακές αναρτήσεις φέρεται πως είχαν πληρωθεί από τον Επστάιν, ενώ τα επιτεύγματά του ανακυκλώνονταν στο Διαδίκτυο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available