x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νίκησε η Αμερική

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων ενδιάμεσων εκλογών ήταν η Αμερική. Και ήταν η Αμερική γιατί επικράτησε και επιβλήθηκε η δημοκρατία, ενώ φαινόταν, για ένα χρονικό διάστημα, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Αυτό όμως δεν συνέβη.

Για μια ακόμα φορά ο λαός απέδειξε την συνολική του σοφία.

Οταν τόσοι «ειδικοί» προέβλεπαν ότι ο λαός θα έκανε το μοιραίο άλμα στον γκρεμό παρασύροντας μαζί του και την χώρα, εκείνος έκανε πίσω. Εδρασε με ψυχραιμία. Με σύνεση. Με πραγματικό πατριωτισμό.

Αυτό, νομίζω, ότι είναι το βασικό μήνυμα των εκλογών. Αλλοι υποψήφιοι κέρδισαν και άλλοι έχασαν και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν είναι γνωστό ποιο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στην Βουλή και στη Γερουσία.

Τίποτα το ασυνήθιστο. Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία. Κι εν πάση περιπτώσει αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι εκλογές διεξήχθησαν τόσο ομαλά όσο θα ευχόταν κανείς. Και ο κόσμος ψήφισε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Κι αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει ότι η Αμερική νίκησε.

Τώρα, μετά από αυτά, αναπνέουμε πιο άνετα. Αλλά πιο άνετα αναπνέει και ο υπόλοιπος Κόσμος που είχε ταρακουνηθεί από μερικά από αυτά που συνέβαιναν στην Αμερική τα τελευταία χρόνια.

Ενα άλλο αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι νίκησε η Κοινότητά μας. Επανεκλέχθηκαν οι ομογενείς υποψήφιοι, και από τα δύο κόμματα. Επιστρέφουν στην Βουλή πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με καλύτερη ακόμα κατανόηση της σημασίας τού να αποτελούν μέλη της Κοινότητάς μας.

Είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικό ότι νέα μέλη της Κοινότητάς μας κερδίζουν θέσεις σε τοπικό πολιτικό επίπεδο, σε πόλεις και πολιτείες ανά την χώρα. Θα έρθει η ώρα που μερικοί, τουλάχιστον από αυτούς, θα αναδειχθούν σε εθνικό επίπεδο.

Και, επιπλέον, σήμερα αναπνέουμε πολύ πιο άνετα γνωρίζοντας ότι έχασε ο Δρ Μεχμέτ Οζ, ο Τουρκοαμερικανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την Γερουσία από την Πενσυλβάνια.

Κι αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο γιατί είναι Τούρκος. Αλλά γιατί υπηρέτησε ως εθελοντής στον τουρκικό στρατό και η παρουσία του στη Γερουσία, πιθανόν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ήταν επιζήμια για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέλος, αυτό που τούτες οι εκλογές αποδεικνύουν, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, είναι ότι αποτελεί λάθος να διαγράφει κανείς την Αμερική. Αυτή η ανοιχτή, δυναμική, πολυπολιτισμική κοινωνία, που είναι βαθιά εμποτισμένη με το δημοκρατικό πολίτευμα, με δυνατά ιδρύματα και θεσμούς και έναν ελεύθερο, αλλά όλο και περισσότερο μεροληπτικό Τύπο, δεν έχω αμφιβολία ότι όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα και στο μέλλον θα αντιμετωπίζει τα προβλήματά της και θα κοιτάει μπροστά.

Προς μεγάλη απογοήτευση των Προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και ένα από τα θέματά του ήταν και το θέμα των ελληνικών εξοπλισμών, το οποίο, με βάση τις διάφορες ανακοινώσεις υπουργών της και αναλύσεις ειδικών σε τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται να τους ενοχλεί.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ