x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νικόλαος Φαραντούρης: Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης έστειλε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ο Νικόλαος  Φαραντούρης είναι κάτοχος της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet και διευθυντής του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Energy Strategy, Law & Economics. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Oxford University. Εχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Από το 2009-2019 ήταν νομικός σύμβουλος, διευθυντής νομικών υπηρεσιών και πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και από το 2016 -2019 πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του EUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στις Βρυξέλλες. Είναι σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Φαραντούρη, καλώς ορίσατε στις ΗΠΑ. Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Αμερική και με ποια αφορμή μας επισκεφτήκατε αυτή τη φορά;

Ν. Φαραντούρης: Καλώς σας βρίσκω! Ηλθα για να συναντήσω φίλους της Ομογένειας εν όψει Ευρωεκλογών αλλά και να συμμετάσχω σε επίκαιρες συζητήσεις για τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.

Ερχομαι συχνά στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο, κυρίως για λόγους επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς. Ως καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής του διεθνούς αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ενέργεια MSc in Energy Strategy, Law & Economics στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχω τακτική επαφή και συνεργασία με συναδέλφους μου σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Σικάγο κ.λπ., τα οποία κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε μαζί με φοιτητές μου στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων και συνεδρίων. Αλλά και με την ιδιότητα του δικηγόρου, βρίσκομαι συχνά εδώ στο πλαίσιο υποθέσεων διεθνούς ενεργειακού δικαίου, όπως την περίοδο 2009-2019 όταν ήμουν νομικός σύμβουλος, διευθυντής νομικών υπηρεσιών και για ένα διάστημα υπηρεσιακός πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας. Τότε κερδίσαμε μια υπόθεση €300 εκ. κατά της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου ΒOTAS στα διεθνή δικαστήρια για τις τιμές φυσικού αερίου από την Τουρκία. Τα ενεργειακά ασφαλώς έχουν και μία ευρύτερη γεωπολιτική σημασία και έτσι συχνά συμμετέχω σε think-tanks και ομάδες εργασίας ή συνέδρια για την ενεργειακή ασφάλεια και τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις. Το 2013 είχα μάλιστα τη χαρά να μου απονεμηθεί το International Leadership Award on Energy Policy & Energy Security από το US Department of State.

Ο Νικόλαος Φαραντούρης με την οικογένειά του. ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

«Ε.Κ.»: Τι σας απασχολεί ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και πώς σχετίζονται οι ΗΠΑ με τα επιστημονικά σας ενδιαφέροντα αλλά και την πολιτική σας δράση;

Ν. Φαραντούρης: Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας τόσο στην Ευρώπη όσο και φυσικά στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η ενεργειακή ασφάλεια εξασφαλίζεται αφενός με βιώσιμες τιμές ενέργειας και αφετέρου με ενεργειακή αυτάρκεια. Η ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες οδηγεί σε οικονομική εξάρτηση και κατόπιν και σε πολιτική εξάρτηση. Δυστυχώς ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε πετύχει και τα δύο αυτά. Χρειάζονται περισσότερα και σοβαρότερα βήματα, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, εποπτεία της αγοράς, αναβάθμιση των δικτύων και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Στην Ελλάδα σήμερα διαπιστώνω σπασμωδικές κινήσεις και απουσία ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής. Αυτές τις μέρες βρίσκομαι στο Χιούστον του Τέξας για συναντήσεις με την Ομογένεια. Το Τέξας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μετάβασης της πλέον εξαρτημένης απ’ τα ορυκτά καύσιμα Πολιτείας, στην πλέον «πράσινη» με χιλιάδες νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάθε χρόνο, που δημιουργούν δουλειές και καθαρότερο περιβάλλον. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη κ.λπ. Επίσης, η τεχνολογία του υδρογόνου μας ενδιαφέρει πολύ. Ολα αυτά έχω την ευκαιρία να συζητώ κι εδώ από κοντά.

«Ε.Κ.»: Είστε ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στον ιδιωτικό αλλά δημόσιο τομέα σε διάφορες σημαντικές θέσεις ευθύνης. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Ν. Φαραντούρης: Πιστεύω ότι η αυτή η επιστημονική και επαγγελματική μου διαδρομή μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μου και την κοινωνία με πιο εφαρμοσμένο τρόπο. Να εφαρμόσω δηλαδή μέσω της πολιτικής τις ιδέες και τις προτάσεις που θεωρώ ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των συμπατριωτών μου. Ιδίως ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μου δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχω στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική κρίση, οι εξωτερικές σχέσεις της Ευρώπης και οι σχέσεις με τρίτες χώρες και βεβαίως τις ΗΠΑ, αλλά και της καθημερινότητας του Ελληνα και της Ελληνίδας, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ομογένεια και τη Διασπορά. Συμμετέχω με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διότι πιστεύω ότι είναι σήμερα στην Ελλάδα το μόνο κόμμα που μπορεί να υπηρετήσει πληρέστερα την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών. Και ζητώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων της Ομογένειας για να μπορέσω να σας εκπροσωπήσω με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα στις Ευρωεκλογές στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη.

«Ε.Κ.»: Η οικογένειά σας σας στηρίζει σε αυτή σας την απόφαση;

Ν. Φαραντούρης: Τόσο η σύζυγός μου Δώρα, όσο και τα τρία μας παιδιά, ο Ευάγγελος, 19 χρόνων, πρωτοετής φοιτητής Νομικής, η Κατερίνα, 17, στο Λύκειο και ο Θόδωρος, 13, στο Γυμνάσιο, είναι η βασική task force! Ολοι μαζί πήραμε την απόφαση κι όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών!

«Ε.Κ.»: Aπό πού κατάγεστε; Διατηρείτε επαφή με τον τόπο καταγωγής σας; Με τη Μαρία Φαραντούρη έχετε σχέση ή απλή συνωνυμία;

Ν. Φαραντούρης: Απ’ τον πατέρα μου έχω καταγωγή απ’ την Κεφαλονιά κι απ’ τη μητέρα απ’ τη Θεσσαλονίκη. Η σύζυγός μου κατάγεται επίσης απ’ τη Θεσσαλονίκη. Εχουμε ιδιαίτερους δεσμούς με την Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής μου. Εχουν δημιουργήσει μια οικογενειακή τουριστική μονάδα και μια οινοπαραγωγική επιχείρηση με κρασιά (Ionian Trilogy Luxury Villa και Ionian Trilogy Premium Wines) στην οποία βοηθάμε όλοι οικογενειακώς με ενθουσιασμό! Λένε ότι οι Κεφαλονίτες θέλουν να κάνουν συνεχώς καινούργια πράγματα. Κι εμείς κάπως έτσι αισθανόμαστε! Με τη μεγάλη μας εθνική τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη έχω σχέση οικογενειακή, ξαδέρφη και αγαπημένη. Το ίδιο κι ο αγαπημένος μας σύντροφος της ζωής της Τηλέμαχος Χυτήρης. Πολύτιμοι κι δύο συνοδοιπόροι και σύμβουλοί μου.

«Ε.Κ.»: Ενα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ;

Ν. Φαραντούρης: Μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης! Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ είναι από τα πιο δημιουργικά και ενθουσιώδη στοιχεία του Ελληνισμού. Μας κάνετε περήφανους κι αντλούμε κι εμείς δύναμη κι έμπνευση απ’ τις επιδόσεις και τους αγώνες σας. Δηλώστε συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα και ψηφίστε τους καλύτερους να σας εκπροσωπήσουν! Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Δώστε μας την ευκαιρία και τη δύναμη να σας το αποδείξουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ