x
 

Κοινωνία

Νίκος Χαλκιαδάκης: Κρήτη, μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία

Η Κρήτη, γνωστή για την ιστορία της, τις παραδόσεις της και τον πολιτισμό της, ένας πολιτισμός που αναπτύσσεται, προοδεύει και προσφέρει διαχρονικά από τ’ αρχαία χρόνια. Ενα μεγάλο νησί με περίσσια ομορφιά και αυτάρκεια, που όχι απλά ενθουσιάζει και ικανοποιεί τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αλλά του χαρίζει απλόχερα εικόνες ομορφιάς και στιγμών οι οποίες «χαράσσονται» στη μνήμη του για πάντα.

Σε μια ενδιαφέρουσα επικοινωνία με τον κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, εστιάσαμε στους νευραλγικούς τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας. Ο Νίκος Χαλκιαδάκης γεννήθηκε το 1965 στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε εκεί. Το 1982 αποφοίτησε από το Λύκειο Κοραής και συνέχισε τις σπουδές του σε Τουριστική Σχολή στο Μόναχο της Γερμανίας. Μιλάει πέντε γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Ιταλικά και Γαλλικά) και γνωρίζει άριστα τον τουριστικό τομέα. Είναι παντρεμένος με την Ανια και το 1990 απέκτησαν έναν γιο.

Από τον Μάρτιο του 2013 είναι πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου με στόχους την ένωση και εγγραφή περισσότερων μελών στην Ενωση και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Μετέχει συνεχώς σε σεμινάρια και εκθέσεις τουρισμού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εχει επίσης σκοπό και στόχο, μέσω της Ενωσης Ξενοδόχων, να ενώσει τον πρωτογενή τομέα (αγροτικά προϊόντα) με τον δευτερογενή (Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις).

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης είναι ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Θεόφιλος Χαλκιαδάκης Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον κλάδο της φιλοξενίας από το 1980 με έντονη επενδυτική δραστηριότητα τα τελευταία κυρίως 5 χρόνια. Αυτή η δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης, καθώς υπολογίζεται ότι τα Cactus Hotels απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους. Επίσης, η επιλογή τοπικών προμηθευτών και παραγωγών είναι ένα γνωστό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, συμβάλλοντας έτσι περισσότερο στην οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Κύριε Χαλκιαδάκη, σας βρίσκουμε σε προετοιμασία της καλοκαιρινής περιόδου ή και ο χειμώνας έχει μπει πλέον στο πλαίσιο του τουρισμού;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου και στο προσεχές διάστημα θα αρχίσουν οι συζητήσεις και για την προετοιμασία της επόμενης καλοκαιρινής σαιζόν. Ο χειμώνας είναι στο επίκεντρο συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια, όμως η υλοποίηση αυτής της επιδίωξης προϋποθέτει κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρμόδιου υπουργείου. Κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό, επομένως για το μεγαλύτερο ποσοστό ξενοδόχων παραμένει μια επιδίωξη.

Οσον αφορά τον θεματικό τουρισμό όπως τον επιστημονικό υπάρχει ικανοποιητική προσέγγιση από τον κλάδο σας και ανταπόκριση από τον κόσμο;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι ο θεματικός τουρισμός έχει κερδίσει έδαφος και στην χώρα μας. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα καθώς μπορεί να καλύψει πληθώρα επιλογών και μάλιστα σε κοντινές αποστάσεις. Εάν κάθε τόπος αξιοποιήσει το κάτι διαφορετικό που έχει και διαμορφώσει την τουριστική του ταυτότητα τότε θα δούμε πολλές ευκαιρίες να παρουσιάζονται για τον επιχειρηματικό κλάδο.

Ποια είναι τα επίπεδα ανάπτυξης του αγροτουρισμού και πόσο ενισχύει τον κλάδο σας;

Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για να προστεθεί υπεραξία στο τουριστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Η συνεργασία του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τον τουρισμό υπάρχει ήδη και πάνω σε αυτή την συνεργασία βασίζονται και πλήθος πιστοποιήσεων. Επίσης, τα οφέλη που προκύπτουν είναι σημαντικά τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους δυο κλάδους της οικονομίας όπως για παράδειγμα, αναβάθμιση των καταλυμάτων, δημιουργία τοπικής ταυτότητας γαστρονομίας και αύξηση του τοπικού Α.Ε.Π.

Ποια είναι τα θεμέλια του σύγχρονου τουρισμού στην Κρήτη;

Οι μεγαλύτερες τάσεις στον σύγχρονο τουρισμό που θα επηρεάσουν και ήδη επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας μας είναι η βιωσιμότητα και η ψηφιοποίηση. Το προφίλ του ταξιδιώτη έχει πλέον αλλάξει, κυρίως στην μετά Covid εποχή, και πλέον καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ταξιδιωτική εμπειρία για τον επισκέπτη που θα συνδυάζεται αρμονικά με την ανθρώπινη παρουσία. Η ψηφιακή αυτή εμπειρία θα αρχίζει να διαμορφώνεται από το στάδιο της οργάνωσης του ταξιδιού και θα ολοκληρώνεται στην επιστροφή του πλέον.
Πρόσθετα προορισμοί και επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους και να συνεργάζονται ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες βιώσιμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Πιστή τήρηση του κανονιστικού πλαισίου, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, βιώσιμες πρακτικές, ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και προστασία του περιβάλλοντος.

Η παγκόσμια κρίση και η οικονομική αστάθεια επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές στον τουρισμό. Η Κρήτη θα καταφέρει να είναι ένας οικονομικά προσιτός προορισμός;

Προς το παρόν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών που επιβαρύνουν τις τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχει ματοκυλισθεί εξ ολοκλήρου στον επισκέπτη, επομένως ο προορισμός έχει καταφέρει να είναι προσιτός. Ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να απορροφούμε το κόστος και τα επόμενα χρόνια, όμως αυτό δεν θα καταστεί εφικτό από το σύνολο των επιχειρήσεων καθώς από τώρα βλέπουμε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση προσωπικοτήτων της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής έγιναν τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Θάλασσα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ