x
 

Πολιτική

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ολαφ Σολτς μπήκαν στα βαθιά για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ολαφ Σολτς, στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι έχουν συμφωνήσει σε κάποιες ενέργειες.

Σε δηλώσεις του προερχόμενος σε εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το ταξίδι του στη Γερμανία, είπε ότι «είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που είχα με τον Γερμανό Καγκελάριο, οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες σε σχέση με την ετοιμότητα της Γερμανίας να βοηθήσει στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαστε σε επαφή το αμέσως επόμενο διάστημα με τον Γερμανό Καγκελάριο για να δούμε πώς δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες για να πετύχουμε τον κοινό στόχο -διότι είναι κοινός στόχος και με τη Γερμανία- για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Για το θέμα που αφορά το όνομα της κ. Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «απαντούσα σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη που έδωσα στη Γερμανία. Από κει και πέρα συζήτησα ονόματα, χωρίς να δημοσιοποιήσω και δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω το όποιο όνομα, συζήτησα, ναι, συγκεκριμένα με τον Γερμανό Καγκελάριο, όπως έπραξα και με τον Γάλλο Πρόεδρο, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο βήμα δεξιά, και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στο βήμα αριστερά, ακούν τους εθνικούς ύμνους κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής πριν από τη συνάντηση στην καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. (AP Photo/Markus Schreiber)

Αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της, υπάρχουν και σήμερα επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλες ακριβώς για αυτό το θέμα και ελπίζουμε να υπάρξει μια θετική κατάληξη.

Την επομένη των εκλογών στην Τουρκία θα δούμε και πιο συγκεκριμένα πού οδηγείται αυτή η προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν έχουν αναφερθεί από πλευράς του Καγκελάριου της Γερμανίας κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά, έχουμε συμφωνήσει σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, διότι εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από αυτές τις προσπάθειες και όχι απλώς να τις αναφέρουμε για επικοινωνιακούς σκοπούς».

Ετοιμη διατύπωση

Η Λευκωσία έχει ήδη διαμορφώσει μια προσέγγιση και ένα προσχέδιο λεκτικού το οποίο θα μπορούσε να περιληφθεί στα συμπεράσματα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την πρότασή της για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και ενδεχόμενο διορισμό ενός απεσταλμένου.

Πηγές δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο ότι το όλο θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης με τους εταίρους της Κύπρου, ωστόσο η Λευκωσία θεωρεί πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να αφεθεί η διπλωματία να διαδραματίσει το ρόλο της και να κάνει τη δουλειά της, ώστε να επέλθει συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να υπάρξουν εκείνα τα κράτη μέλη που θα σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λευκωσία διαμηνύει ότι η προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτό το ρόλο είναι ο πυρήνας της πρότασης και σημειώνει πως το όνομα που θα αποφασιστεί ίσως να ξεκλειδώνει και την όλη προσπάθεια για επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δεξιά, και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνουν τα μέσα ενημέρωσης μετά από συνάντηση στην καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. (AP Photo/Markus Schreiber)

Ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και στη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο αλλά και στις επαφές του Προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αυτό της Αγγελα Μέρκελ, τέως Καγκελαρίου της Γερμανίας, όπως ο ίδιος ο ΠτΔ είπε, απαντούσε απλά σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Κυρώσεις και Κύπρος

Η Λευκωσία έκανε σαφές και συνεχίζει να το πράττει ότι δεν θα στρουθοκαμηλίζει για το θέμα και δεν θα συγκαλύψει τον οποιονδήποτε. Διπλωματικές πηγές κάνουν ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις από ΗΒ και ΗΠΑ δεν στοχοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά άτομα και εταιρείες.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι στο επίκεντρο. Πάνε στοχευμένα (ΗΠΑ και ΗΒ). Και οι ΗΠΑ μας είπαν ότι αυτό το εργαλείο των κυρώσεων χρησιμοποιείται σε συνθήκες πολέμου», είπε διπλωματική πηγή. Επίσης, η Λευκωσία έγινε δέκτης αιτήματος για να δώσει πληροφόρηση προς τρίτες χώρες αλλά τα πράγματα ήταν πλέον σε ώριμη κατάσταση και η συνδρομή της Κύπρου δεν ήταν απαραίτητη.

«Πρέπει να επαναφέρουμε την αμφίδρομη ενημέρωση και να μην μαθαίνουμε για κάποια πράγματα όταν πλέον είναι αργά», είπε πηγή στο «ΚΥΠΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ