Noμοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των ενοικιαστών στην Νέα Υόρκη

Ενοικιαστές και ακτιβιστές διαδήλωσαν στις 4 Ιουνίου στο Καπιτώλιο του Αλμπανι.(AP Photo/Hans Pennink)

ΑΛΜΠΑΝΙ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών, που απέκτησαν εκ νέου την πλειοψηφία στα δύο Σώματα του πολιτειακού Κογκρέσου, ανακοίνωσαν συμφωνία-ορόσημο για ενίσχυση των νόμων για τα ενοίκια και την προστασία των ενοικιαστών.

Ετσι, οι νομοθέτες του Αλμπανι επιδιώκουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για το κόστος στέγασης που συμβάλλει στην προώθηση της συζήτησης για την ανισότητα σε ολόκληρο το Εθνος.

Οι αλλαγές θα καταργήσουν τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων να ελευθερώνουν τα διαμερίσματα, θα κλείσουν μία σειρά κενών που επιτρέπουν την αύξηση ενοικίων και επιτρέπουν ένα είδος προστασίας των ενοικιαστών να επεκταθεί σε όλη την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η συμφωνία ήταν ολοφάνερο χτύπημα στην κτηματομεσιτική αγορά, που υποστήριξε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν στην επιδείνωση της στέγασης στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η αγορά ήταν για πολύ καιρό από τα ισχυρότερα λόμπι στο Αλμπανι, όταν είχαν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά η επιρροή της εξασθένησε όταν στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου οι Δημοκρατικοί επανέκτησαν την πλειοψηφία.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις παρέχουν στους Νεοϋορκέζους τις ισχυρότερες προστασίες στην Ιστορία της Πολιτείας», δήλωσε η πρόεδρος της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Αντρεα Στιούαρττ Κάζενς (Αndrea Stewart-Cousins) και ο πρόεδρος της Βουλής, Καρλ Ε. Χέστιε (Carl E. Heastie) σε κοινή τους ανακοίνωση. «Για πολύ καιρό, η εξουσία έκλινε προς το μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων και αυτά τα μέτρα τελικά επαναφέρουν την ισότητα και επεκτείνουν την προστασία των ενοικιαστών σε όλη την Πολιτεία».

Αμφότερα τα Σώματα αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Ενοικιαστές και ακτιβιστές διαδήλωσαν στις 4 Ιουνίου στο Καπιτώλιο του Αλμπανι. (AP Photo/Hans Pennink)

Οι τρέχουσες ρυθμίσεις ενοικίασης λήγουν το Σάββατο. Οι νέες και ενδυναμωμένες ρυθμίσεις σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής για τους 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε περίπου ένα εκατομμύριο διαμερίσματα με ελεγχόμενο ενοίκιο στην πόλη της Νέας Υόρκης, μετά από δεκαετίες εξασθένησης των προστατευτικών μέτρων και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων διαμερισμάτων με ρυθμιζόμενο ενοίκιο.

Το νομοσχέδιο στο Αλμπανι έχει ευρεία κάλυψη: Ενώ οι κανονισμοί για το ενοίκιο περιορίζονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στη Νέα Υόρκη και σε κάποιες άλλες περιοχές, το νέο πακέτο θα επιτρέπει στις πόλεις και κωμοπόλεις όλης της Πολιτείας να διαμορφώνουν τις ρυθμίσεις τους, που αποσκοπούν στη διατήρηση των διαμερισμάτων σε περιορισμένες αυξήσεις ενοικίων.

Επίσης κάνει τις αλλαγές μόνιμες, μία μεγάλη νίκη των ακτιβιστών ενοικιαστών που έπρεπε κάθε τόσο να ασκούν πιέσεις στο Αλμπανι όταν έληγαν οι παλιοί νόμοι.
Ο κυβερνήτης Αντριου Μ. Κουόμο είπε ότι θα υπογράψει οποιοδήποτε νομοσχέδιο για τα ενοίκια θα περνούσε το Κογκρέσο.

Οι επικείμενες αλλαγές έρχονται σε μία εποχή που η Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις αγωνίζονται με την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών, προτρέποντας ακόμη και τους υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος να προσελκύουν όλο και περισσότερους για ψηφοφόρους όσους είναι ενοικιαστές βάσει αποφάσεων δικαστηρίων.

Η Νέα Υόρκη έχει δει αριθμούς ρεκόρ για την έλλειψη στέγης σε όλη την επικράτεια και την εκτόξευση στα ύψη των μισθωμάτων που έχουν επιβαρύνει έντονα κατοίκους χαμηλού εισοδήματος και μεγαλύτερης ηλικίας. «Η Γερουσία και η Βουλή κάνουν ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Σι Γουίβερ (Cea Weaver), συντονίστρια της εκστρατείας «Δίκαιη Στέγαση Για Ολους», που είναι ένας πολιτειακός συνασπισμός ενοικιαστών.

«Εχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου κάθε ένοικος στη Νέα Υόρκη προστατεύεται, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τη διόρθωση αδικιών δεκαετιών μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών», πρόσθεσε.

Ομάδες κτηματομεσιτών χαρακτήρισαν την προτεινόμενη νομοθεσία ως υπαρξιακή απειλή ιδιοκτητών κτιρίων. Στις ακροάσεις και μέσω ακριβών διαφημίσεων, οι ομάδες προειδοποίησαν ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να πτωχεύσουν μικροϊδιοκτήτες γιατί δεν θα μπορούν να αυξήσουν τα ενοίκια για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κόστη.

«Αυτή η νομοθεσία αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κρίση στέγασης της πόλης και θα οδηγήσει σε από-επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα ενοικιάσεων στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ενοικιαστές διαμερισμάτων ελεγχόμενου ενοικίου σε κτίρια που θα παραπαίουν», ανέφερε ο συνασπισμός «Φορολογούμενοι για μία προσιτή Νέα Υόρκη» (Taxpayers for an Affordable New York) τεσσάρων κτηματομεσιτών ομάδων, ανάμεσά τους και το πανίσχυρο Συμβούλιο Κτηματομεσιτών Νέας Υόρκης.

Η συμφωνία αποκαλύπτει την αυξανόμενη δύναμη της προοδευτικής πτέρυγας στο Αλμπανι, ενώ οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές που συνήθως είχαν πρόσβαση στα εσωτερικά του Αλμπανι έμειναν εκτός των ακροάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available