x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κύριο Άρθρο

Νοικοκύρεμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε διάφορους διεθνείς πίνακες και καταλόγους που δημοσιεύονται κατά καιρούς για τις κατατάξεις των πανεπιστημίων παγκοσμίως, διαπιστώνει κανείς την εκκωφαντική απουσία των ελληνικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάποιες λίγες παρουσίες ελληνικών πανεπιστημίων στις πρώτες… χίλιες θέσεις (όπως στον κατάλογο της Σανγκάης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα) παρουσιάζονται ως «επιτυχία» αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν πρόκειται περί αυτού.

Μπορεί οι σχετικοί πίνακες με τις κατατάξεις των πανεπιστημίων να μην αποτυπώνουν με ακρίβεια την αλήθεια, μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο της κατάρτισής τους, αλλά σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι αυτή: ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μόλις και μετά βίας μπορούν να ανταγωνιστούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού (ή τουλάχιστον τα πανεπιστήμια των χωρών του δυτικού Κόσμου, διότι αυτά κυριαρχούν).

Βέβαια, δεν χρειάζονται οι σχετικοί κατάλογοι για να καταλάβει κανείς ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα νοσεί και μάλιστα βαριά. Οσοι έχουν υποτυπώδη έστω επαφή με τα πανεπιστήμια στη γενέτειρα μπορούν εύκολα να το καταλάβουν.

Ετσι λοιπόν, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια (και γενικότερα σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης) είναι επιβεβλημένες. Είτε πρόκειται για μικρά βήματα είτε για μεγάλα, άσχετα από τις αντιδράσεις που γνωρίζουν (κυρίως από ένα στείρο αντιπολιτευτικό κλίμα), πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, από πέρυσι το υπουργείο επέβαλε ελάχιστη βάση εισαγωγής (που κυμαίνεται γύρω στο 9 με 10) για την είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια. Πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου χάλασε ο κόσμος από τις αντιδράσεις. Ηταν όμως σωστό να εισάγονται μαθητές στα πανεπιστήμια με 3 και 4 μέσο όρο βαθμολογίας με άριστα το 20; Δεν ευτελίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πανεπιστήμια και τα πτυχία τους; Προφανώς και ναι. Φέτος, κατά τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, και αφού η κυβέρνηση επέμεινε, δεν προκλήθηκε καμιά απολύτως αντίδραση. Το μέτρο έγινε αποδεκτό.

Ετσι πρέπει να γίνει και με μια σειρά από άλλα μέτρα. Αν βέβαια θέλουμε κάποια στιγμή τα ελληνικά πανεπιστήμια να αποκτήσουν το κύρος και τον διεθνή σεβασμό που τους αρμόζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προηγουμένως η Φιόνα και τώρα ο Ιαν, ως τυφώνες, υπήρξαν καταστροφικοί και θανατηφόροι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας