x
 

Κύριο Άρθρο

Νοικοκύρεμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε διάφορους διεθνείς πίνακες και καταλόγους που δημοσιεύονται κατά καιρούς για τις κατατάξεις των πανεπιστημίων παγκοσμίως, διαπιστώνει κανείς την εκκωφαντική απουσία των ελληνικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάποιες λίγες παρουσίες ελληνικών πανεπιστημίων στις πρώτες… χίλιες θέσεις (όπως στον κατάλογο της Σανγκάης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα) παρουσιάζονται ως «επιτυχία» αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν πρόκειται περί αυτού.

Μπορεί οι σχετικοί πίνακες με τις κατατάξεις των πανεπιστημίων να μην αποτυπώνουν με ακρίβεια την αλήθεια, μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο της κατάρτισής τους, αλλά σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι αυτή: ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μόλις και μετά βίας μπορούν να ανταγωνιστούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού (ή τουλάχιστον τα πανεπιστήμια των χωρών του δυτικού Κόσμου, διότι αυτά κυριαρχούν).

Βέβαια, δεν χρειάζονται οι σχετικοί κατάλογοι για να καταλάβει κανείς ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα νοσεί και μάλιστα βαριά. Οσοι έχουν υποτυπώδη έστω επαφή με τα πανεπιστήμια στη γενέτειρα μπορούν εύκολα να το καταλάβουν.

Ετσι λοιπόν, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια (και γενικότερα σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης) είναι επιβεβλημένες. Είτε πρόκειται για μικρά βήματα είτε για μεγάλα, άσχετα από τις αντιδράσεις που γνωρίζουν (κυρίως από ένα στείρο αντιπολιτευτικό κλίμα), πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, από πέρυσι το υπουργείο επέβαλε ελάχιστη βάση εισαγωγής (που κυμαίνεται γύρω στο 9 με 10) για την είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια. Πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου χάλασε ο κόσμος από τις αντιδράσεις. Ηταν όμως σωστό να εισάγονται μαθητές στα πανεπιστήμια με 3 και 4 μέσο όρο βαθμολογίας με άριστα το 20; Δεν ευτελίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πανεπιστήμια και τα πτυχία τους; Προφανώς και ναι. Φέτος, κατά τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, και αφού η κυβέρνηση επέμεινε, δεν προκλήθηκε καμιά απολύτως αντίδραση. Το μέτρο έγινε αποδεκτό.

Ετσι πρέπει να γίνει και με μια σειρά από άλλα μέτρα. Αν βέβαια θέλουμε κάποια στιγμή τα ελληνικά πανεπιστήμια να αποκτήσουν το κύρος και τον διεθνή σεβασμό που τους αρμόζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρωί της Τρίτης ένας 19χρονος εισέβαλε σε ένα σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στην Κυψέλη, χτύπησε με σφυρί στο κεφάλι έναν 18χρονο μαθητή και στη συνέχεια τραυμάτισε με μαχαίρι τον διευθυντή του σχολείου, προτού τελικά ακινητοποιηθεί από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος άμεσα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ