x

Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Ελληνα ομογενή Γ. Μπίζου στο Φεστιβάλ Καστελλορίζου

24 Αυγούστου 2022

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ. Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Γιώργου Μπίζου, του επί τέσσερις δεκαετίες προασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική, δικηγόρου και στενού προσωπικού φίλου του Νέλσον Μαντέλα, θα προβληθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που πραγματοποιείται στο Καστελλόριζο. Από την εσχατιά της Ευρώπης και το ακριτικό Καστελλόριζο, με την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon», η Ελλάδα τιμά την ιδέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αξίες της Δημοκρατίας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, θα λάβει χώρα σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της 27ης Αυγούστου, ενώ αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους η πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα (κόρη του Walter Sisulu, συναγωνιστή του Νέλσον Μαντέλα και ηγετική φυσιογνωμία του African National Congress τον οποίο επίσης υπερασπίστηκε νομικά ο Γ. Μπίζος) Μπερίλ Ρόουζ Σισούλου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Nelson Mandela Σέλο Χατάνγκ (Sello Hatang), η παραγωγός Τζέιν Λίπμαν, η οποία από κοινού με τον Πίτερ Γκόλντσμιντ σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ, καθώς και μέλη της οικογενείας του Γ. Μπίζου.

Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε διεθνές Φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Έλληνα πρόσφυγα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, του Γιώργου Μπίζου (1927-2020), ο οποίος καταφεύγει το 1941 στη Νότιο Αφρική εν μέσω των δεινών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί καθίσταται ένας μείζων προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιτασσόμενος με γενναιότητα και εν μέσω πολλών προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών και θυσιών, στην τυραννία του απαρτχάιντ, υπερασπιζόμενος την εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία και δράση του Νέλσον Μαντέλα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon» στο καθιερωμένο και υψηλού κύρους Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλορίζου, δεν τιμά απλώς την ξεχωριστή και συνεπή κοινωνική συνεισφορά και πολιτική δράση ενός λίγο γνωστού στην Ελλάδα Έλληνα ομογενή, του Γιώργου Μπίζου, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται: «Αναμένεται ταυτόχρονα να συμβάλλει στην ευρύτερη ενημέρωση του ελληνικού και διεθνούς κοινού για την δράση και συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας και να προάγει την ευαισθητοποίηση για θέματα προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποτυπώνει ταυτόχρονα τη βούληση του Φεστιβάλ και των φορέων που το στηρίζουν να αναδείξει, μέσω ποιοτικών οπτικοακουστικών έργων, γεγονότα, ιδέες και προσωπικότητες που ενέπνευσαν, διαμόρφωσαν και σφυρηλάτησαν τον σημερινό κόσμο και τις κοινωνίες μας. Ακόμα περισσότερο, η επιλογή του ντοκιμαντέρ και η προβολή του στα σύνορα της σημερινής Ευρώπης, στο ακριτικό Καστελλόριζο, αποτελεί μια υπόμνηση της διαχρονικής και οικουμενικής αξίας της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών που την συνοδεύουν, εν μέσω μάλιστα αυξανόμενων επιβουλών και μεθοδεύσεων που επιδιώκουν την υπονόμευση, τον περιορισμό ή επαναπροσδιορισμό των αξιών αυτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ. Με ποιήματα, μουσική και χορούς, εορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίας Τριάδος και Απ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ