x
 

Οικονομία

«ΝΥΤ»: Διαφαίνεται αδυναμία πληρωμών από φτωχές χώρες

05 Δεκεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν μια καταστροφική κρίση χρέους τους επόμενους μήνες, καθώς ο ταχύς πληθωρισμός, η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η αύξηση των επιτοκίων και η ενίσχυση του δολαρίου συνενώνονται σε μια τέλεια καταιγίδα που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα άσχημων χρεοκοπιών και να προκαλέσει οικονομικό πόνο στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου.

Οι φτωχές χώρες οφείλουν, με ορισμένους υπολογισμούς, έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούσια κράτη, πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές. Η αύξηση των επιτοκίων αύξησε την αξία του δολαρίου, καθιστώντας δυσκολότερο για τους ξένους δανειολήπτες με χρέος σε αμερικανικό νόμισμα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η αθέτηση μιας τεράστιας δέσμης δανείων θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις ευάλωτες χώρες και θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές κρίσεις όταν σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη ωθηθεί στη φτώχεια φέτος από τις συνδυασμένες επιπτώσεις της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος θέτει άλλον έναν αντίθετο άνεμο για μια παγκόσμια οικονομία που οδεύει προς την ύφεση. Οι ηγέτες των προηγμένων οικονομιών του κόσμου αντιμετωπίζουν ιδιωτικά τις τελευταίες εβδομάδες πώς να αποτρέψουν χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ζάμπια, η Σρι Λάνκα και η Γκάνα, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της ελάφρυνσης του χρέους καθώς αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά δεινά.

Καθώς οι πλούσιες χώρες προετοιμάζονται για μια παγκόσμια ύφεση και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, οι ροές επενδύσεων προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο μειώνονται και οι μεγάλοι πιστωτές, ιδιαίτερα η Κίνα, άργησαν να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια.

Οι μαζικές χρεοκοπίες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι απίθανο να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους των οικονομιών τους. Ωστόσο, η δυνατότητα αναγκάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους σε μια εποχή αυξανόμενων επιτοκίων και ολοένα και πιο αδιαφανών συναλλαγών δανείων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι οι χρεοκοπίες μπορεί να δυσκολέψουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξάγουν αγαθά σε χρεωμένες χώρες, επιβραδύνοντας περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία και πιθανώς οδηγώντας σε εκτεταμένη πείνα και κοινωνική αναταραχή. Καθώς η Σρι Λάνκα πλησίαζε στη χρεοκοπία της φέτος, η κεντρική της τράπεζα αναγκάστηκε να κανονίσει μια συμφωνία ανταλλαγής για να πληρώσει το ιρανικό λάδι με φύλλα τσαγιού.

«Η εύρεση τρόπων μείωσης του χρέους είναι σημαντική για αυτές τις χώρες να φτάσουν στο φως στο τέλος του τούνελ», είπε ο Ντέιβιντ Μάλπας (David Malpass), πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια συνέντευξη στη Σύνοδο Κορυφής για την Ομάδα των 20 εθνών τον περασμένο μήνα στο Μπαλί. «Αυτό το βάρος για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι βαρύ, και αν συνεχιστεί, να χειροτερεύουν, θα έχει στη συνέχεια επιπτώσεις στις προηγμένες οικονομίες όσον αφορά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και τις χαμένες αγορές», πρόσθεσε.

«Η επείγουσα ανάγκη ακολουθεί τα lockdown για τον περιορισμό του κορωνοϊού στην Κίνα και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή και εκτόξευσαν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στα ύψη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει ταχέως τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχύοντας την ισχύ του δολαρίου και καθιστώντας πιο δαπανηρή για τις αναπτυσσόμενες χώρες να εισάγουν είδη πρώτης ανάγκης για πληθυσμούς που ήδη παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές.

Οικονομολόγοι και παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν σημάνει συναγερμό για τη σοβαρότητα της κρίσης. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε φέτος ότι περίπου δώδεκα χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρεοκοπία το επόμενο έτος και το ΔΝΤ υπολόγισε ότι το 60 τοις εκατό των αναπτυσσόμενων χωρών χαμηλού εισοδήματος ήταν σε στενότητα χρέους ή σε υψηλό κίνδυνο από αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ευθραυστότητα του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να πυροδοτείται εύκολα από τυχαία απρόβλεπτα γεγονότα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η εφημερίδα «New York Times» και όπως γράφει, ακόμη και πριν το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτυπήσει σε γέφυρα στη Βαλτιμόρη, προκαλώντας την κατάρρευσή της, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, υπήρχε ήδη αρκετός λόγος ανησυχίας για τα προβλήματα που επικρατούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ