x

Πολιτική

Φιλο-ουκρανική ομάδα σαμποτάρισε τον Nord Stream, λένε οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, ένα βήμα πιο κοντά στον προσδιορισμό της ευθύνης για μια πράξη δολιοφθοράς που έχει μπερδέψει τους ερευνητές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για μήνες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν αποδείξεις αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι ανώτατοι υπολοχαγοί του εμπλέκονταν στην επιχείρηση ή ότι οι δράστες ενεργούσαν υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε ουκρανικού κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η θρασύτατη επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη, τροφοδότησε τη δημόσια εικασία σχετικά με το ποιος έφταιγε, από τη Μόσχα στο Κίεβο έως το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον και παρέμεινε ένα από τα πιο συνεπακόλουθα άλυτα μυστήρια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν θεωρηθεί από ορισμένους αξιωματούχους ότι έχουν το πιο λογικό πιθανό κίνητρο να επιτεθούν στους αγωγούς. Αντιτίθενται στο έργο εδώ και χρόνια, αποκαλώντας το απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή θα επέτρεπε στη Ρωσία να πουλάει αέριο πιο εύκολα στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης και των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι δεν είχαν κανένα ρόλο στην επίθεση και δεν γνωρίζουν ποιος την πραγματοποίησε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρχαν πολλά που δεν γνώριζαν για τους δράστες και τις σχέσεις τους. Η ανασκόπηση των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα υποδηλώνει ότι ήταν αντίπαλοι του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Β. Πούτιν.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τη φύση των πληροφοριών, τον τρόπο απόκτησής τους ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων που περιέχει. Είπαν ότι δεν υπάρχουν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με αυτό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να διεξήχθη κρυφά από μια πληρεξούσια δύναμη με διασυνδέσεις με την ουκρανική κυβέρνηση ή τις υπηρεσίες ασφαλείας της.

Κάποιες αρχικές εικασίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης επικεντρώθηκαν σε πιθανή ενοχή της Ρωσίας, ειδικά δεδομένης της ικανότητάς της στις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις, αν και δεν είναι σαφές τι κίνητρο θα είχε το Κρεμλίνο για να υπονομεύσει τους αγωγούς, δεδομένου ότι αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων και μέσο για τη Μόσχα, ασκούν επιρροή στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το κόστος επισκευής των αγωγών ξεκινά από περίπου $500 εκατ. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο για ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στην επίθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ