x
 

Οικονομία

Αρθρο της «ΝΥΤ» πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας: Από οικονομικός ουραγός ηγέτης

30 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Για τους άλλοτε οικονομικούς ουραγούς της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που πλέον ηγούνται στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Γηραιάς Ηπείρου και ξεπερνούν ακόμα και τη Γερμανία αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νew York Times».

«Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: τα νότια έθνη που παραλίγο να διαλύσουν το μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες που εδώ και πολύ καιρό λειτουργούσαν ως κινητήρες ανάπτυξης της περιοχής» ξεκινά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι η δυναμική ενισχύει την οικονομική υγεία της περιοχής και εμποδίζει την ευρωζώνη να διολισθήσει υπερβολικά. Σε μια αντιστροφή της τύχης, οι ουραγοί έγιναν ηγέτες. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν το 2023 περισσότερο από δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η Ιταλία δεν έμεινε πολύ πίσω.

Μόλις πριν από μια δεκαετία, η Νότια Ευρώπη ήταν το επίκεντρο μιας κρίσης χρέους της ευρωζώνης που απείλησε να διαλύσει το μπλοκ των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ. Χρειάστηκαν χρόνια για να ανακάμψει από τις βαθιές εθνικές υφέσεις και τα διεθνή προγράμματα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκληρά προγράμματα λιτότητας. Εκτοτε, οι ίδιες χώρες εργάστηκαν για να διορθώσουν τα οικονομικά τους, προσελκύοντας επενδυτές, αναζωογονώντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και αντιστρέφοντας την ανεργία που έχει υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Τώρα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συμπαρασύρει τις περιουσίες της περιοχής. Αγωνίζεται να βγει από την ύφεση που ξεκίνησε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό ήταν σαφές πριν από μερικές ημέρες όταν τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική παραγωγή του μπλοκ του νομίσματος του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, μια τεχνική ύφεση.

Η Γερμανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας του μπλοκ, μόλις απέφυγε την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,2%. Η Ισπανία και η Πορτογαλία επεκτάθηκαν περισσότερο από τρεις φορές από αυτόν τον ρυθμό, δείχνοντας ότι η οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να αναπτύσσεται με δύο ταχύτητες.

Πώς έχουν προχωρήσει η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία;

Μετά από χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης και σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης πραγματοποίησαν κρίσιμες αλλαγές που έχουν προσελκύσει επενδυτές, αναζωογόνησαν την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και ανέτρεψαν το ρεκόρ ανεργίας.

Οι κυβερνήσεις μείωσαν τη γραφειοκρατία και τους εταιρικούς φόρους για να τονώσουν τις επιχειρήσεις και προώθησαν αλλαγές στις πάλαι ποτέ άκαμπτες αγορές εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των εργοδοτών να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους και μειώνοντας την ευρεία χρήση των προσωρινών συμβάσεων. Κινήθηκαν για να μειώσουν τα υψηλά χρέη και τα ελλείμματα, δελεάζοντας διεθνή συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία να αρχίσουν να αγοράζουν ξανά το δημόσιο χρέος τους.

«Αυτές οι χώρες συνήλθαν σε μεγάλο βαθμό στον απόηχο της ευρωπαϊκής κρίσης και είναι διαρθρωτικά πιο υγιείς και πιο δυναμικές από ό,τι ήταν πριν», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

Οι νότιες χώρες διπλασίασαν επίσης την οικονομία των υπηρεσιών τους – ειδικά τον τουρισμό, ο οποίος έχει δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ από το τέλος των περιορισμών του κορωνοϊού. Και επωφελήθηκαν από μέρος ενός πακέτου τόνωσης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να βοηθήσει τις οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης πέρυσι, ενισχυμένη από τις αυξανόμενες επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, τον τουρισμό ρεκόρ και τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην Πορτογαλία, όπου η ανάπτυξη οφείλεται στις κατασκευές και τη φιλοξενία, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Το ποσοστό για την ισπανική οικονομία την ίδια περίοδο ήταν ακόμη ισχυρότερο, στο 2,4%.

Στην Ιταλία, η συντηρητική κυβέρνηση περιορίζει τις δαπάνες και η χώρα εξάγει περισσότερη τεχνολογία και προϊόντα αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα αντλεί νέες ξένες επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα. Η οικονομία εκεί έχει ταιριάξει κατά προσέγγιση με τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, μια αξιοσημείωτη βελτίωση για μια χώρα που θεωρείται από καιρό ως οικονομική οπισθοδρόμηση.

«Διορθώνουν τις υπερβολές τους και έσφιξαν τα ζωνάρια τους», είπε ο κ. Schmieding για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. «Εχουν διαμορφωθεί αφού έζησαν πέρα από τις δυνατότητές τους πριν από την κρίση, και ως εκ τούτου είναι πιο αδύνατοι, πιο σωματικοί και πιο κακοί».

Για δεκαετίες, η Γερμανία αναπτυσσόταν σταθερά, αλλά αντί να επενδύσουν στην εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση και τις δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων άνθησης, οι Γερμανοί εφησυχάζονταν και είχαν επικίνδυνη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και τις εξαγωγές στην Κίνα.

Το αποτέλεσμα ήταν δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης, προσγειώνοντας τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των ομοτίμων της Ομάδας των 7 και των χωρών της ευρωζώνης. Όταν μετρήθηκε από έτος σε έτος, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Γερμανία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομίας της Ευρώπης και η γερμανική κυβέρνηση προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,3% για το έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την ποιητική του συλλογή (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ) υπό τον τίτλο «Νυκταλγία» παρουσιάζει ο ποιητής Πέτρος Βασιλάκος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ