x
 

Κοινωνία

«ΝΥΤ»: Η Ελλάδα κατηγορεί ΜΚΟ ότι βοηθούν διακινητές μεταναστών

02 Αυγούστου 2021

ΑΘΗΝΑ. Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με κριτική για τη γρήγορη επάνοδο μεταναστών στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, προς την Τουρκία, παράλληλα καταπολεμά ορισμένες ομάδες εθελοντών που βοηθούν μετανάστες, κατηγορώντας τες ότι διευκολύνουν το εμπόριο ανθρώπων και ότι κατασκοπεύουν.

To θέμα είναι γνωστό και έχει γραφτεί στον «Εθνικό Κήρυκα» αλλά τώρα το δημοσίευσε και η εφημερίδα «New York Times».

Οι ελληνικές Αρχές έχουν επίσης εντείνει τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας ότι αποτυγχάνει να σταματήσει βάρκες με μετανάστες που οι λαθρέμποροι αφήνουν στα παράλιά της, σε παραβίαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 στην ακμή της μεταναστευτικής κρίσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Την προπερασμένη εβδομάδα στη Λέσβο, ανέφεραν οι ελληνικές Αρχές ότι σχημάτισαν δικογραφία κατά 10 ξένων, μεταξύ των και 4 αλλοδαπών ΜΚΟ, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες διευκόλυνσης παράνομης εισόδου μεταναστών και κατασκοπείας.

Η ανακοίνωση ήρθε δέκα μήνες μετά που η Αστυνομία σχημάτισε παρόμοια δικογραφία κατά 33 προσώπων ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών σχηματισμού εγκληματικής οργάνωσης και παραβίασης νόμων για μυστικά του κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Βορειοανατολικού Αιγαίου Νικόλαος Βερβερής, είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ότι αμφότερες οι δικογραφίες ήταν στα χέρια των εισαγγελέων και ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις. Αρνήθηκε πάντως να ονοματίσει τις ομάδες των εθελοντών και ΜΚΟ που ερευνώνται.

Οι ελληνικές αρχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης κριτική για τη δίωξη μεταναστών με την κατηγορία της λαθρεμπορίας ανθρώπων, ισχυρίστηκαν ότι ορισμένες ομάδες βοήθειας βοηθούν τους λαθρέμπορους. Η Αστυνομία της Λέσβου την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε όσους ερευνώνται για «παροχή ουσιαστικής βοήθειας σε οργανωμένα δίκτυα για το παράνομο λαθρεμπόριο μεταναστών» υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ελέχθη ότι χρησιμοποιούν μηνύματα σε κινητά που γνωστοποιούν σε μετανάστες τις λεπτομέρειες των κινήσεων και επιχειρήσεων της ελληνικής Ακτοφυλακής, τις θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων και άλλων πληροφοριών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, που τον Δεκέμβριο κατηγόρησε την Τουρκία και ορισμένες ομάδες βοήθειας μεταναστών δεν απάντησε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πει ότι μετανάστες είχαν λάβει οδηγίες από λαθρέμπορους να έρθουν σε επαφή με τη νορβηγική ομάδα «Αegean Boat Report» που καταγράφει τις αφίξεις μεταναστών και άλλο ένα γκρουπ εθελοντών.

Η νορβηγική ομάδα δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί εμπλοκής της σε δίκτυο λαθρεμπορίας ήταν «αβάσιμες και λανθασμένες».

«Οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, δυστυχώς, φαίνονται πολύ μακριά από τις δικές μας που θέλουμε να προωθήσουμε και να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και τα ανθρωπιστικά δικαιώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιζητούν την ασφάλεια», ανέφερε ο οργανισμός αυτός μέσω του Facebook Messenger.

Η Ελλάδα επανειλημμένα έχει αρνηθεί κατηγορίες ότι επαναπροωθεί στην Τουρκία μετανάστες παρά τις περί αντιθέτου αποδείξεις των ΜΚΟ. Αντίθετα, λέει ότι έχει διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα ενώ φρουρεί τα σύνορά της όπως και τα σύνορα της Ευρώπης.

Πηγή: «ΝΥΤ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε σήμερα στην ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του δικηγόρου Απόστολού Λύτρα, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητα της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον από τον ποινικολόγο, η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ