ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei να προσεγγίσει Ελληνες αξιωματούχους και να τους δελεάσει προσφέροντας ως δώρα κάποια από τα τεχνολογικά της επιτεύγματα, κάνει λόγο εκτενές δημοσίευμα της «New York Times» την Πέμπτη, με τίτλο: «Δώρα, gadgets και Ελλάδα: Στα ενδότερα της εκστρατείας λόμπινγκ της Huawei» («Gifts, Gadgets and Greece: Inside a Huawei Lobbying Campaign»)
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένες επαφές, οι οποίες προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να παράσχουν στη Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κυβερνητικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία ίσως επιθυμούσε να εργαστεί στη χώρα. Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα κινητό τηλέφωνο Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 της εταιρείας και κρασί, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα που εξέτασαν οι «ΝΥΤ».
Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά μεταξύ μας», έγραψε ένας μάνατζερ της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία με το όνομα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας.
Η ανταλλαγή μηνυμάτων ήταν μέρος περισσότερων από 120 μηνυμάτων και περιλήψεων εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei που δόθηκαν στους «Times» από άτομο που εργάζεται για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που διερευνούσε την εταιρεία. Το υλικό, το οποίο προσδιορίζει τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- και ξεπέρασε τα όρια των ελληνικών νόμων που απαγορεύουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς.
Στις επικοινωνίες, οι υπάλληλοι της Huawei συζητούσαν την παροχή συσκευών σε έναν υψηλόβαθμο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αστυνομικούς και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μετανάστευσης και την οργάνωση της μεταφοράς αξιωματούχων των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του κλάδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν ανέφεραν αν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπεγράφησαν συμφωνίες για τα έργα προτεραιότητας.
Στο δημοσίευμα των «ΝΥΤ» αναφέρεται ακόμα, ότι το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζήτησαν για μια επιστολή που κυκλοφόρησε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία ζητούσε την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei. Ο Τζάκι Τσεν (Jacky Chen), ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Τεό Ταμβακίδη (Theo Tamvakidis), διευθυντή στην Ελλάδα, να μιλήσει με τις βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη.
«Ζητήστε υποστήριξη», ανέφερε ο κ. Τσεν σε μήνυμά του. «Μην δημιουργήσετε πρόβλημα στην Huawei σε επίπεδο Ε.Ε., αν είναι δυνατόν».
Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε: «Νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιγράφοντάς την ως φίλη που γνώριζε εδώ και χρόνια.
Η κ. Καϊλή συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς, κατηγορούμενη για αποδοχή δωροδοκιών από το Κατάρ. Έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα.
Σε συνέντευξή του, ο κ. Ταμβακίδης δήλωσε ότι η Huawei «προσπαθεί συνεχώς να πείσει τον κόσμο ότι δεν αποτελούμε απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή».
Ακόμα, οι «ΝΥΤ» σημειώνουν πως το 2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ηγήθηκε μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να υπάρχει κάποιος παρών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στην αφαίρεση των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.
«Συζητήσαμε με τον Αδωνι και το αφαιρέσαμε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Ελληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία το 2020 στη Θεσσαλονίκη. Το κατά πόσον ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei δεν είναι σαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει μια σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Οι υπάλληλοι της Huawei συζητούσαν πώς ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Ανέβασε επίσης φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μη δεσμευτική συμφωνία για το 2020 που υπέγραψαν ο κ. Πομπέο και οι Ελληνες αξιωματούχοι, η οποία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες.
«Ποτέ δεν είχα ή εξακολουθώ να έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με αυτή την εταιρεία», ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ο κ. Γεωργιάδης. «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παρασχέθηκε στη Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου».
Ο κ. Ταμβακίδης δήλωσε ότι δεν θυμάται τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το 2020, αλλά είπε ότι η Huawei μπορεί να είχε «ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο». Δεν είπε ποιος είχε παράσχει αυτές τις πληροφορίες.
Είπε ακόμα, ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και ότι ποτέ δεν δέχτηκε δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε «δύο ή τρεις» συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής πώλησης. Αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων, λένε οι «ΝΥΤ».
Πηγή: «New York Times»