x
 

Διεθνή

«ΝΥΤ»: Λάθος υπολογισμός οδήγησε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

18 Απριλίου 2024

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Η κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ οφείλεται σε λάθος υπολογισμό από την πλευρά των Ισραηλινών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νew York Times».

Πιο συγκεκριμένα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν θεώρησαν ως πρόκληση το χτύπημα σε υψηλού επιπέδου ιρανικό στόχο στη Συρία και γι’ αυτό δεν προειδοποίησαν την Ουάσιγκτον παρά μόνο λίγο πριν αυτό συμβεί.

Οι Ισραηλινοί είχαν κακώς υπολογίσει, νομίζοντας ότι το Ιράν δεν θα αντιδρούσε έντονα, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μετά την επίθεση, μια άποψη που συμμεριζόταν και ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. Το Σάββατο, το Ιράν εξαπέλυσε αντίποινα με περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, μια απροσδόκητα μεγάλης κλίμακας απάντηση, αν και προκάλεσε ελάχιστη ζημιά.

Τα γεγονότα κατέστησαν σαφές ότι οι άγραφοι κανόνες εμπλοκής στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν αλλάξει δραστικά τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας πιο δύσκολο από ποτέ για κάθε πλευρά να εκτιμήσει τις προθέσεις και τις αντιδράσεις της άλλης.

Από την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, έναν σύμμαχο του Ιράν, και τον επακόλουθο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε κλιμάκωση μετά από κλιμάκωση και λανθασμένοι υπολογισμοί μετά από λανθασμένους υπολογισμούς, εγείροντας φόβους για έναν κύκλο ανταπόδοσης που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε πλήρη πόλεμο.

Ακόμη και αφού έγινε σαφές ότι το Ιράν θα ανταπαντούσε, οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρχικά θεώρησαν ότι η κλίμακα της απάντησης θα ήταν αρκετά περιορισμένη, προτού προσπαθήσουν να αναθεωρήσουν την αξιολόγησή τους ξανά και ξανά. Τώρα η εστίαση είναι στο τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια – και πώς μπορεί να αντιδράσει το Ιράν.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ουσιαστικά όλοι μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη», δήλωσε ο Ali Vaez, διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στο Ιράν. «Το Ιράν μπορεί να πει ότι πήρε εκδίκηση, το Ισραήλ μπορεί να πει ότι νίκησε την ιρανική επίθεση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πουν ότι απέτρεψαν με επιτυχία το Ιράν και υπερασπίστηκαν το Ισραήλ».

Η αφήγηση αυτών των τεταμένων εβδομάδων προέρχεται από συνεντεύξεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ, καθώς και με αξιωματούχους από το Ισραήλ, το Ιράν και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής. Ολοι τους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα που δεν είχαν εξουσιοδότηση να αποκαλύψουν δημόσια.

Ο σχεδιασμός για το ισραηλινό χτύπημα στη Συρία ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Στόχος ήταν ο Mohammad Reza Zahedi (Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι), ο διοικητής για τη Συρία και τον Λίβανο της επίλεκτης δύναμης Quds του Ιράν, ενός κλάδου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 22 Μαρτίου, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επιχείρηση, σύμφωνα με εσωτερικά αρχεία της ισραηλινής άμυνας που συνόψιζαν τις προετοιμασίες για το χτύπημα. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την εσωτερική εκτίμηση.

Αυτά τα αρχεία περιέγραφαν επίσης το εύρος των απαντήσεων από το Ιράν που περίμενε η ισραηλινή κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων επιθέσεις μικρής κλίμακας από πληρεξούσιους και μικρής κλίμακας επίθεση από το Ιράν. Καμία από τις εκτιμήσεις δεν προέβλεψε την αγριότητα της ιρανικής απάντησης που στην πραγματικότητα συνέβη.

Από την ημέρα της επίθεσης, το Ιράν υποσχέθηκε αντίποινα, τόσο δημόσια όσο και μέσω της διπλωματικής οδού. Αλλά έστειλε επίσης ιδιωτικά μηνύματα ότι δεν ήθελε άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ -και ακόμη λιγότερο με τις Ηνωμένες Πολιτείες- και περίμενε 12 ημέρες για να επιτεθεί.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν σε μια περίεργη και άβολη θέση: Είχαν κρατηθεί στο σκοτάδι για μια σημαντική ενέργεια από έναν στενό σύμμαχο, το Ισραήλ, ενώ το Ιράν, ένας μακροχρόνιος αντίπαλος, τηλεγράφησε τις προθέσεις του πολύ εκ των προτέρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αφιερώσει εβδομάδες σε εντατική διπλωματία, προσπαθώντας να περιορίσουν πρώτα την αναμενόμενη ιρανική αντεπίθεση και τώρα τον πειρασμό για το Ισραήλ να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΪΡΟ. Εμπορικό πλοίο που βρισκόταν ανοικτά των ακτών της Υεμένης ανέφερε πλήγμα με πύραυλο σε ύδατα εκεί κοντά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, προσθέτοντας πως το πλοίο και όλα τα μέλη πληρώματος είναι ασφαλείς και προχωρούν στο επόμενο λιμάνι-σταθμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ