x

Πολιτική

«ΝΥΤ»: Πώς τα ψέματα του Τραμπ κατέκλυσαν τα πολιτειακά σώματα

ΛΑΝΣΙΝΓΚ. ΜΙΣΙΓΚΑΝ. («ΝΥΤ»). Τουλάχιστον 357 εν ενεργεία Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες σε στενά αμφιλεγόμενες εκλογικά πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει την εξουσία του γραφείου τους για να δυσφημήσουν ή να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, σύμφωνα με μια επισκόπηση νομοθετικών ψηφοφοριών, αρχείων και επίσημων δηλώσεων από τη «New York Times».

Ο απολογισμός αντιστοιχεί στο 44 τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών νομοθετών στις εννέα πολιτείες όπου η προεδρική κούρσα κρίθηκε πιο στενά. Σε καθεμία από αυτές τις πολιτείες, οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς κανένα στοιχείο για εκτεταμένη νοθεία, αφήνοντας τους εκλογικούς αξιωματούχους και από τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν για τη νίκη του Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ.

Η ανάλυση της «ΝΥΤ» αποκαλύπτει πόσο βαθιά ριζωμένα είναι τα ψέματα και η παραπληροφόρηση σχετικά με την ήττα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών, τα οποία διαδραματίζουν καίριας σημασίας ρόλο στην αμερικανική Δημοκρατία. Σε ορισμένους, η λανθασμένη άποψη ότι οι εκλογές κλάπηκαν -είτε με νοθεία είτε ως αποτέλεσμα αλλαγών στη διαδικασία που σχετίζονται με την πανδημία- είναι πλέον ευρέως αποδεκτή ως γεγονός από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, μετατρέποντας τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα σε εστίες συνωμοτικής σκέψης και ύπουλων νομικών θεωριών.

357 νομοθέτες έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα για να δυσφημήσουν ή να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. Αυτό ανέρχεται στο 44% των Ρεπουμπλικανών βουλευτών σε αυτές τις πολιτείες.

Το 23% έλαβε μέτρα για να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων ή να ανατρέψει τις εκλογές υποστηρίζοντας αγωγές ή υπογράφοντας επιστολές προς το Κογκρέσο ή τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Το 11 τοις εκατό υποστήριξε την αποστολή εναλλακτικών πινάκων εκλογέων στο Κογκρέσο που θα παρακάμπτουν τις επιλογές των ψηφοφόρων σε αυτές τις πολιτείες.

Το 7 τοις εκατό υποστήριξε μια νομικά αμφίβολη θεωρία «αποπιστοποίησης» των εκλογών του 2020, η οποία νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν έχει βάση στις ΗΠΑ εκλογικός νόμος.

Το 24 τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών βουλευτών ψήφισαν για μια εξωτερική, κομματική αναθεώρηση των εκλογών του 2020 (συχνά αναφέρεται ως «έλεγχος»). Οι αναθεωρήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουν νέους εκλογικούς νόμους και προσπάθειες για την επικύρωση των εκλογών του 2020.

Οι νομοθέτες στη Φλόριδα και τη Βόρεια Καρολίνα δεν αντιμετώπισαν τόση πίεση για να ανατρέψουν τις εκλογές, επειδή ο κ. Τραμπ νίκησε και στις δύο πολιτείες. Στη Νεβάδα, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν το νομοθετικό σώμα, και παρ’ όλο που το κρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πίεσε για αναπληρωματικές εκλογές, κανένας νομοθέτης δεν ανέλαβε δράση.

Σημείωση: Οι ενέργειες που εξετάστηκαν δεν περιλαμβάνουν δηλώσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλού για την υποστήριξη της ανατροπής των εκλογών του 2020. Τα αριθμητικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν κενές θέσεις και ανεξάρτητους νομοθέτες και ενδέχεται να μην ανέρχονται στο 100 τοις εκατό.

Αυτές οι πλαστογραφίες για νοθευμένες εκλογές και εκτεταμένη νοθεία έχουν αποτελέσει τη βάση για νέους νόμους που καθιστούν δυσκολότερη την ψήφο και ευκολότερη την εισαγωγή κομματισμού στην καταμέτρηση ψήφων. Σε τρεις πολιτείες, την Αριζόνα, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, οι νομοθέτες των πολιτειών πίεσαν επιτυχώς για έρευνες που έσπειραν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα και δοκίμασαν τα όρια της εποπτείας τους.

Και όμως η ανάλυση της «ΝΥΤ» δείχνει επίσης ότι αυτές οι προσπάθειες συνάντησαν σημαντική αντίσταση από βασικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, καθώς και από Δημοκρατικούς. Στις περισσότερες πολιτείες, οι νομοθέτες που αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα του 2020 δεν έχουν ακόμη τον αριθμό ή την υποστήριξη των κυβερνητών, των γραμματέων ή των νομοθετικών ηγετών, για να επιτύχουν τους πιο παράτολμους στόχους τους.

Εχουν προωθήσει, αλλά δεν έχουν θεσπίσει, νομοθεσία που θα διευκόλυνε τους πολιτικούς να ανατρέψουν τις εκλογές. Και μόνο μια μειοψηφία Ρεπουμπλικανών νομοθετών προωθεί τη νομικά αμφίβολη άποψη ότι αυτοί -και όχι οι ψήφοι του λαού- μπορούν να επιλέξουν τους εκλογείς που θα ψηφίσουν επίσημα για τον πρόεδρο στο Σώμα Εκλεκτόρων.

Οι ειδικοί των εκλογών και της Δημοκρατίας λένε ότι βλέπουν την άνοδο των αντιδημοκρατικών παρορμήσεων στα πολιτειακά σώματα ως μια ξεκάθαρη, νέα απειλή για την υγεία της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Τα κρατικά νομοθετικά σώματα κατέχουν μια μοναδική θέση στο δημοκρατικό μηχανισμό της χώρας, διαθέτοντας συνταγματικά εξουσιοδοτημένη εξουσία για τον καθορισμό των «χρόνων, τόπων και τρόπου διεξαγωγής των εκλογών». Επευφημούμενοι από τον κ. Τραμπ, καθώς προσβλέπει σε μια νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024, πολλοί νομοθέτες της πολιτείας έχουν δείξει ότι βλέπουν αυτή τη δύναμη ως ελευθέρας για να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Αυτή η ιστορία είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης εξέτασης από την «ΝΥΤ» σχετικά με τις προκλήσεις των δημοκρατικών κανόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον Κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ διολίσθησαν την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, και οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν στις αρχές των συναλλαγών, παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση που έχει ωθήσει το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας