Oι «ΔΕΚΑ» Eλληνες του Μόντρεαλ που ξεχώρισαν για το 2016 (βίντεο)

Ήταν το κοσμικό γεγονός του Μόντρεαλ το βράδυ της Τετάρτης. Τα βραβεία «ΔΕΚΑ» του Εμπορικού Ελληνικού Επιμελητηρίου, στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Ουίντσορ». Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων καθώς και η προσωπικότητα της χρονιάς για τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ τιμήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε μια φαντασμαγορική τελετή που οργάνωσε στο ξενοδοχείο «Ουίντσορ» το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο της καναδικής πόλης.

Τα βραβεία ΔΕΚΑ έχουν από χρόνια καθιερωθεί ως η ετήσια αναγνώριση για τους Ελληνες του Μόντρεαλ που ξεχώρισαν στον επιχειρηματικό στίβο ή διακρίθηκαν σε τομείς όπως η κοινωνική προσφορά.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Ζώης Μαρίνος

«Τα βραβεία ΔΕΚΑ αναδεικνύουν την ελληνική αριστεία. Και, ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον δυναμισμό και την ζωογόνο δύναμη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας του Μόντρεαλ. Και την επιτυχία της που αντανακλά στο σύνολο της παροικίας μας», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Επιμελητηρίου Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες προσκεκλημένοι συνέρρεαν στο χώρο δεξιώσεων του ξενοδοχείου «Ουίντσορ» που κατασκευάστηκε το 1875 και είναι ένα από τα παλαιοτέρα και πλέον εμβληματικά ξενοδοχεία του Μόντρεαλ, καθώς από τους χώρους του έχουν περάσει προσωπικότητες όπως ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος, ο Ουίνστων Τσώρτσιλ, ο Μαρκ Τουέιν, ο Τζον Κένεντι, ο Σαρλ Ντε Γκωλ κ.ά.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μόντρεαλ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υποδέχεται τους προσκεκλημένους. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Στις 7:35 το βράδυ ξεκίνησε η απονομή των φετινών βραβείων, με οικοδέσποινα της βραδιάς τη γνωστή Καναδή παρουσιάστρια Ορλα Γιοχάνες.

Κατά σειρά οι δέκα βραβευθέντες, ανά κατηγορία, ήταν:

• Ο οδοντίατρος Πίτερ Λημνιάτης για την μακρόχρονη, αθόρυβη και ουσιαστική του στήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην Ελλάδα και στον Καναδά, και για την ενεργοποίησή του σε γεγονότα όπου συνάνθρωποί μας βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.

• Η ελληνική εταιρεία Sunbec που έχει έδρα το Λαβάλ και πρωτοπορεί στη μεταποιητική αριστεία, με έμφαση στην παραγωγή και διάθεση ζάχαρης και αλατιού.

• Ο Τζιμ Αλεξόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας Stanex, ως επιχειρηματίας της χρονιάς.

• Ο Χάρης Δρακόπουλος και ο Αγγελος Δεστούνης, της εταιρείας Off the Hook, ως οι νέοι επιχειρηματίες της χρονιάς.

• Οι Τζιμ, Αντονι και Ανταμ Τζεμόπουλος της RD3 Restaurant Group ως οι επιχειρηματίες που ξεχώρισαν στο χώρο της εστίασης.

• Η Κρις-Αν Νάκης, του Nakis Group, ως η γυναίκα επιχειρηματίας της χρόνιας.

• Ο Τζίμι Νικολιδάκης της εταιρείας «ΜΥΡΩΝ», ως η καλύτερος διανομέας της χρονιάς. Η εταιρεία του πρωταγωνιστεί στη διάθεση ελληνικής προέλευσης προϊόντων σ’ όλη την επαρχία του Κεμπέκ.

• Οι αδελφοί Τάσος και Σαμ Ερημος που ελέγχουν τα δημοφιλή σούπερ μάρκετ «PA», ως η καλύτερη ελληνική εταιρεία λιανικών πωλήσεων.

Η προσωπικότητα της χρονιάς στο Μόντρεαλ. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Τζων Λημνιάτης, ποζάρει με το βραβείο του για τον «Ε.Κ.». Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

• Προσωπικότητα της Χρονιάς αναδείχθηκε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου Τζον Λημνιάτης. Με προϋπηρεσία στον Αρη Θεσσαλονίκης και στον Παναιτωλικό, διεθνής με την Εθνική ομάδα του Καναδά, ο Τζον Λημνιάτης είναι ένας από τους ειδήμονες περί τα ποδοσφαιρικά στο Κεμπέκ, αρθρογραφώντας σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και έχοντας διατελέσει μέλος του προπονητικού γκρουπ της δημοφιλούς ομάδας Ιμπακτ Μόντρεαλ. «Είναι πανέμορφο να είναι κανείς Ελληνας», είπε ο Τζον Λημνιάτης τη στιγμή που παραλάμβανε το βραβείο του. «Είναι μεγάλη τιμή αυτό το βραβείο και νιώθω μεγάλη περηφάνια για την πατρίδα μου», είπε στον «Ε.Κ.» ο Τζον Λημνιάτης.

• Τέλος, το βραβείο του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Χαραλαμπόπουλου, παρέλαβαν φέτος τα αδέλφια Αντώνης και Κώστας Αντωνόπουλος, του Antonopoulos Group, που διευθύνουν ξενοδοχεία και χώρους εστίασης στο Μόντρεαλ, με προσωπικό που ξεπερνά τα 2.000 άτομα. Με καταγωγή από τη Βούντενη Αχαΐας, οι αδελφοί Αντωνόπουλοι κυριαρχούν στην επιχειρηματική σκηνή στο κέντρο του Μόντρεαλ, επεκτείνοντας διαρκώς τις δραστηριότητές τους.

Οι αδελφοί Αντωνόπουλοι παραλαμβάνουν το βραβείο τους. Απασχολούν πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό και κυριαρχούν στον χώρο των ξενοδοχείων και της εστίασης στο Μόντρεαλ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

«Ηταν μια βραδιά που ο Ελληνισμός του Μόντρεαλ έδειξε την ανυπέρβλητη δύναμη που έχει μέσα του», είπε στον «Ε.Κ.» η αντιδήμαρχος της πόλης Μαίρη Ντέρος. «Και μια εκδήλωση που μόνο θετικά μηνύματα στέλνει για τη δυναμική της ελληνικής παροικίας», όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εθνικού Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος.

«Απόψε τιμούμε άξιους Ελληνες επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας τα εξαίρετα επιτεύγματά τους και τον αξιοσημείωτο, τολμηρό και καινοτόμο επαγγελματισμό τους, στον τομέα των επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της ελληνικής παροικίας», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκου Παγώνη.

Το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου το κοσμικότερο γεγονός της ημέρας στο Μόντρεαλ ήταν τα βραβεία «ΔΕΚΑ» του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητήριου.

Η Κονστάνς Καρβελά, εκ των διοργανωτών της βραδιάς, στέκεται ανακουφισμένη στη δυτική άκρη της αίθουσας. Το άγχος της έχει καταλαγιάσει. Φυλλομετρούμε μαζί της το πολυσέλιδο φυλλάδιο της εκδήλωσης. Και στεκόμαστε στην εισαγωγική του σελίδα. Εκεί που ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό γράφει ότι «αυτή η βραδιά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε την αξιοσημείωτη συνεισφορά της Ελληνοκαναδικής επιχειρηματικής κοινότητας στην ευημερία του τόπου μας».

Και έτσι είναι. Ο Τριντό έχει δίκιο. Ο Καναδάς, το Μόντρεαλ, ανέπτυξαν βηματισμό χάρη στην εισφορά των πολλών εθνικών κοινοτήτων. Με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Ελληνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *